Het diner.

on dinsdag 5 juni 2018

Ik begin dan maar gewoon met het menu. Van het 21-diner.

Ik hoefde niet alles alleen te koken gelukkig. Er waren steeds van die pop-up hulptroepjes. Paul zit hier walnoten te pellen, die hij ook nog gaat roosteren. Voor over het ijs. En Eline prakt avocado's.


Sla-bonbon met avocadospread.

De avocadospread .... maak je met gelijke delen geprakte rijpe avocado, kruidenroomkaas, en geraspte radijs. Breng het op smaak met zout, peper, citroensap of rabarber sap, komijn, geperste knoflook, en wat verse koriander.

Neem dan een schoon en droog sla-blad. Het beste kan je die gewoon aan de waslijn drogen, want in de sla centrifuge gaan ze kapot. Scheur het slablad langs de nerf doormidden, en wikkel een flinke lepel spread in een half blad. Prikker erdoor, aardbeitje erop, klaar.

Ik deed er een stukje stokbrood bij met kruidenboter en bieslook bloemetjes.

Oh ... wil je foto's zien van het eten? Ja dat is nou heel jammer maar in alle haast heb ik die dus niet gemaakt ....


Uiensoep.

Nou dat hoef ik niet uit te leggen he? We hebben alle uien genomen die er nog waren van vorig seizoen, het waren allemaal rode uien. Die bewaren dus erg goed! Onthouden!

Anke heeft de soep gemaakt. Met uien. En runderbouillon van blokjes. En wat bloem. En veel verse maggikruid en andere tuinkruiden. Maar vooral veel maggi. En daar ging een kaasstengel bij.

Ondertussen die je op de foto's dat de meiden arriveren. Buurman Henk gaf een mooie rondleiding over het terrein van De Zonnehorst.
Er was zelfs een spannend moment. Haha ik loop elke dag over die plank, maar nu met de meiden was het ineens een challenge ....

..... het is een dunne glibberige plank, over een sloot, van ons weiland naar de achterste tuin van De Zonnehorst. Maar je glijdt echt niet uit want er is gaas overheen gespannen. Toch vonden ze het doodeng.

Het eerste avontuur is binnen! 😊

Op de grote velden van de waterberging vertelt Martijn (zoon van Henk) over de Zonnedauw die hier groeit. Het vleesetende plantje.

Dan wordt er meteen driftig gezocht naar die Zonnedauw. En worden er vliegjes in gestopt.

Ach, 't blijven kinderen he? 😉

Bietensalade met geitenkaas en zoetzuur.

Ik zal je zeggen, mijn voorraad weckpotten is dit weekend een stuk geslonken. Voor de bietensalade gebruikte ik gare bietjes uit de weck. Bij drie liter potten bietjes ging één liter pot zoetzuur. Dat was ingemaakte courgette. En daar ging nog een stuk geitenkaas over, in blokjes.

Paul sneed die kaas. Héél veel kaas sneed hij.

Er ging nog flink wat verse peper over, en de salade werd gepresenteerd op een blaadje groene sla. Het zag er mooi uit.
Oja en die jurk, die ik moest inkorten, die sleepte nog steeds over de grond.

Maar dat kwam omdat ik had gedacht dat Anke er hoge hakken onder zou dragen. Maar zij had weer bedacht, dat het wel leuk was om op het weiland een blote voeten fotosessie te houden, toen iedereen een mooie jurk aan had.

Met de blote voeten door het kletsnatte gras. Maar iedereen deed het hoor. Oja, en geitenmest natuurlijk. Dat ligt er ook.

Biologische gehaktballetjes in tomatensaus.

En dat recept had ik van de week al laten zien he? Dus dat hoeft niet meer. Alleen, klein detail, Eline had in het menu getypt dat het gehakt 'uit de streek' was. Van een bedrijf hier verderop. Maar dat was het niet. Het was gewoon van appie.

De dames kregen er grote schalen sla bij en aardappelpuree met gesnipperde groenten en een kaasdekseltje.

Slagroomijs met stoofperen, walnoten en honing van Henk.

En dat spreekt ook wel voor zich he? Een schep ijs, warme stoofpeertjes uit de weck, wat verse aardbeien, strooi er geroosterde walnoten over en schenk er wat honing bij.

Het kaasplateau had Anke gemaakt ... maar daar was niet veel animo meer voor. Dus wij eten deze week veel brie en roquefort!

De dames hebben na het diner nog ik weet niet hoelang in de paardenstal gezeten en gezongen en gelachen. Wij sliepen toen al.

En zondag ..... uitslapen. Ontbijten met 20 man. Uitzwaaien. Opruimen. En toen weer uitrusten van het opruimen.


Het is leuk bedacht, zo'n diner. Maar ik ben ook blij dat het weer achter de rug is. Twéé gehad, nog twéé te gaan!

Maandag weer rust. Dat wil zeggen .... nieuwe projecten deze week. Eerst was er het uitje naar Arrien, waar ik gister over vertelde.

En verder heb ik de hand-kaarden van Renske maar eens uit de zak gehaald. Want die wol moet ook nog worden gekaard. Dat is een mooi werkje voor onder het koffiedrinken op maandagochtend.

Weet je wat dat is? Kaarden?

Dat wil zeggen dat je de schoongemaakte wol als het ware uitborsteld. Zodat het mooi vol en pluizig wordt.

Op youtube stonden filmpjes hoe het moest, dat kaarden. Het gaat niet snel. Het is een mooi langzaam rustgevend werkje.

Tja en dan is er nog de tuin natuurlijk. Daar is veel aan de hand. Er is vandaag zelfs gehooid bij ons. Maar daar hadden we hulp bij. Alleen .... is dit blog nu wel weer lang genoeg. Morgen verder!

Nog even dit .... op maandag .... géén 6 gangen diner. Maar gewoon stamppot raapsteeltjes. Zó lekker! Met een verse worst van de buren.


2 reacties:

Barbara Fris zei

Wauw wat een fantastisch mooi diner. Prachtig om te zien al die sfeerfoto's en het menu klinkt als uit een sterrenrestaurant. Eten uit de tuin is echt helemaal niet sober en karig, maar feestelijk en royaal en gastvrij! Van de sla aan de waslijn dacht ik eerst dat dat een versierslinger was…

joke zei

Wat een prestatie! In 'mijn tijd' was het 21-diner nog geen traditie. Wel kwamen er vriendinnen op de fiets uit de Achterhoek naar Zeeuws-Vlaanderen. Die kregen natuurlijk lekker te eten.