Een halve dag .... in de stad.

on vrijdag 15 juni 2018
Ons boerderijtje is nogal klein. De muren zijn laag. En daarom hangt er nog niks aan die muren. Er  moeten nog wel wat familiefoto's komen, maar waar en hoe, dat is nog een puzzel. Want er is niet veel ruimte. En dan wordt het al snel propperig. Of, je zit bijvoorbeeld op de bank, met je hoofd tegen de foto's aan. Ook niet handig.

Toch stond ik vanochtend voor een antiekwinkeltje in Groningen .... te dubben ..... voor een paar schilderijtjes. Met boerderijen en akkers en fruitbomen, en met boerenschuren met stoere paarden. Een beetje 'kitsch' gouden lijsten. Echt leuk waren ze.

Kopen?

Haha nee hoor. Niet gedaan. Want geen plek voor, dus.

En ik was helemaal niet in de stad voor schilderijen. Ik ging op bezoek bij de dochters. Alledrie waren ze toevallig in Groningen, en we hebben koffie gedronken en rondgeslenterd en ergens een broodje gegeten.

Stadse energie opsnuiven!


Ik zie overal handige dingen. Zoals, een flesje Bionade. Dat is dus gewoon biologische limonade, met vlierbes en gember, maar die naam .... echt leuk! Die jatten we! 😊

De zelf gefabriekte dranken die wij op Moeskers Moestuin schenken, heten vanaf vandaag ook Bionade! 'Wil je nog een glas bruisende Bionade?' is toch veel leuker dan ... 'wil je nog wat limo?' 

En een leeg koffiemelk flesje als suikerpot! Da's ook heel handig. Vooral als je vaak de koffieboel naar buiten sleept, helemaal naar achteren bij de moestuin, en zo'n suikerpot met een los dekseltje staat dan te wiebelen op dat blad. Zo'n fles kun je dichtdraaien! En ... ook geen suikerlepel meer nodig. Je schenkt heel makkelijk een beetje suiker zó in de koffiebekers.

Die jatten we ook! 😊


En tot slot, niet zo bijzonder, maar toch weer even onder de aandacht gebracht. In de winkel waar we inkopen deden lag op de inpaktafel een hele stapel doorgeknipte kranten.

Dat is ook handig. Om allerlei dingen in te verpakken. Of, voor onderin je afvalemmer, in plaats van een plastic zak. Als vervanger van keukenpapier. Of om de hondendrol mee op te rapen. Enzovoort.

Hergebruik je kranten. Leg ergens in huis zo'n handige stapel neer!

Slenteren, een paar kleine dingetjes kopen, mensen kijken. En zó grappig, elke keer als ik een foto van de Korenbeurs maak (waar mijn vader vroeger elke dinsdag koren verhandelde) vliegt er nét een meeuw langs. Nu ook weer.

En na zo'n halve dag 'stadten' is het ook heerlijk om weer naar huis te rijden. Terug naar het platteland.

Op weg van Balkbrug naar Nieuwleusen zie ik vele vele mooie boerderijen aan de weg liggen. Ach ja, we hoeven ze ook helemaal niet aan de muur, die schilderijen. Ze zijn hier overal om ons heen.

De inkopen.

Ik had niet veel nodig. Nou ja, niks eigenlijk. Maar er zijn toch wat dingen in de tas beland. Je snapt het niet. 😉 Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk plastic vrij te kopen. Het lukte niet helemaal. Eén ding is zelfs helemaal plastic. Echt een hebbedingetje, die sjablonen, om tekeningetjes mee op te leuken.

Verder wel alles bamboe en hout en papier en glas.


Pakje thee. Houten sla bestek. Houten botermesjes. Borstels voor de handen, groente en de afwas.  En een nieuw geurtje ... citroenverbena. Mijn favoriete kruid! En ook nog een nieuwe houder voor de keukenrol. Want die rol staat op een te kleine houder, en hangt altijd een beetje lamlendig half op het aanrecht, nat te worden.

En de oude rolhouder, daar kan de bidon dan weer op drogen.


Vanmiddag op de tuin.

De tuin kan wel wat voeding gebruiken. Nu in juni, en met die zachte regen gisteren, en het warme weer, groeit alles als kool.

Ik voed alles zo ééns in de twee weken bij, in de maanden mei en juni. Meestal met een klein laagje compost. Soms, als ik er niet goed bij kan, dan giet ik wat verdunde gier tussen de rijen.

Maar met gier moet je niet te scheutig zijn. Dat is nogal scherp, en komt vrij dicht in de buurt van kunstmest. Gewone compost, of wat oude stalmest, of een combinatie, is het beste voor de bodem.


En de tuin is volop in productie gekomen! Overal groen, en groei en bloei, en de oogsten zien er veelbelovend uit.


2 reacties:

Wieneke zei

Leuk even naar 'stad'. Die meeuw vind ik hilarisch. Hij kent jou, zit te wachten en hop....
Lijkt me lekker sjabloontje.

Mari W. zei

Hoi, leuke blog weer om te lezen! Je schrijft hier kort over gier, dat dit in de buurt van kunstmest komt. Nu probeer ik mijn tuin ook zo bio mogelijk te onderhouden maar geef ik wel 1 a 2 keer per jaar wat zelfgemaakte brandnetelgier als voeding (en compost). Heeft dit effect op het bodemleven? Had er geen idee van namelijk... :0
Gr Mariska