Good Old .... maandag.

on maandag 25 juni 2018

Maandag. Ouderwetse schrob dag. Zelfs de vloertegels zijn geschrobd. Heel ouderwets. Met zo'n borstel, zo'n harde, van de Blokker. Best leuk om een keer te doen. Eén keer dan he. Niet elke week.

Ik moet zeggen het was ook wel nodig.

Toen kwamen de vensterbanken aan de beurt. Paul klaagt al een hele tijd dat bij ons nog steeds de kerststerren van 2017 op de vensterbank staan.

'Doe die dingen es weg,' zegt hij, 'Het is hoogzomer. Zitten wij nog met kerststerren.'
Maar ja, ze leven nog. Dat gooi je toch niet weg? Jullie wel?

Vandaag zag ik dat er spint in zat en heb ze maar naar buiten gedaan. Daar zullen ze wel niet lang overleven maar voorlopig staat het best leuk op de picknicktafel.
Na het schrobben en wassen en poetsen werd het ineens lekker zonnig en wilde ik nog even in de tuin werken.

Ik zal je vertellen ... hoe dat dan gaat.

14.00  Op weg naar de tuin loop ik langs de kas. Er zitten allemaal kippen en kuikens in de kas. Want daar is het al heerlijk warm.

Op zich geen probleem, maar helaas als Brit en ik langslopen gaan de kuikens aan het fladderen tegen de ramen aan en dus gaat Brit op tilt en is het meteen chaos. De kippen en kuikens kunnen de uitgang niet meer vinden. Eerlijk gezegd zijn ze nogal dom. Dus, ik ga aan de tegenovergestelde kant staan om ze naar de deur te jagen, en dan gaat Brit juist vóór de deur staan blaffen (fijn Brit, dankjewel) en de kippen raken helemaal over de rooie en fladderen als gekken van de een naar de ander. Grote paniek.

Goed. Eérst Brit opsluiten in de tuin. Terug naar de kas. Kippen vangen. Lukt, dat wil zeggen op twéé kuikens na, die bovenin de tomatenplanten zijn gevlogen en als Tarzan en Jane heen en weer schieten.

Brit helpt héél goed door van achter het tuinhek zich ermee te bemoeien en wild blaffend de kuikens nóg meer op te jutten. Holymoly en dat allemaal in die hete kas. Het zweet loopt mij tappelings over de rug. Pas na een hele tijd zijn ook de laatste twee uit de kas. Pfffff ....  En wat nu? Want die domme kippen zijn zo weer terug. Gaas voor de deur, dan maar. Gaas zoeken. Ik vind een krom stuk. Rechtbuigen. Met stokjes voor de deur klemmen. Nou, hehe, eindelijk klaar.

15.00  Brit loslaten, en we vervolgen onze weg naar de tuin. We kwamen ook nog langs de geiten en daar was ook weer een akkefietje. Het was een echte Obstacle Run vandaag, de weg naar de tuin. 😊

Vandaag met de post kwam dit boek.

Ik vond het op internet. Het is een boek van ruim 1000 bladzijden over Nederlandse pioniers in Amerika, vanaf de allereersten in 1640 tot pakweg begin 20e eeuw. Ge-wel-dig! Ik ben onder de pannen hoor, de komende weken.

Ik weet niet wat dat is, met pioniers. Als ik die verhalen lees krijg ik veel energie om zelf ook de schouders onder allerlei projecten te zetten. Die pioniers, die kregen dingen voor elkaar die eigenlijk bijna onmogelijk waren. Puur door hard werken, en vertrouwen in eigen kunnen. Ja en ook een rotsvast geloof, dat hielp hun ook.

Wij zelf hoeven nu anno 2018 niet meer te bikkelen en honger te leiden en keihard fysiek werk te doen, tot we er bijna dood bij neer vallen. Maar op een andere manier krijgen we soms toch ook wel heel veel voor de kiezen.

En dan kan je veel opsteken van de daadkracht en opgewektheid van die allereerste pioniers.


Heb je zelf ook zo'n passie? Bepaalde onderwerpen waar je steeds maar meer over wil weten?


💬💬💬💬💬💬💬💬


En dan ... is het alweer etenstijd. Met ook vandaag, een eenvoudige en voedzame maaltijd! Blokjeseten. 

Net als alle gerechten hier op MM, is het heel simpel. Snij pp zo'n 250 gram stevige groenten en aardappelen in kleine blokjes. Bak eerst de aardappelen in hete olie, dan de rest van de groente erbij, en dan bijvoorbeeld nog wat hamblokjes.

Goed laten bakken en garen, een snuf zout, en dan uitserveren op een bed van verse sla. Geraspte kaas erover en wat verse peper. Voila.Dat was mijn maandag. Hoe was die van jou?
8 reacties:

Willem zei

Als jouw probleem is dat je geen vensterbankplanten hebt, dan kan mijn hobby een uitkomst zijn voor zowel jou als mij; ik heb een aardige hoeveelheid Haemanthussen vermeerderd en wat Ficusssoorten. Zoek maar even op internet; Haemanthus albiflos. De Nederlandse naam ervan is geloof ik Poederkwast, maar ik heb er ook wel eens Olifantsoor voor gehoord. Ze lijken op Clivia's, maar zijn minder robuust en bloeien met crèmekleurige bloemen. Zolang je ze niet in het volkomen duister neerzet en ze 's winters niet laat bevriezen overleven ze bijna alles. Op dit moment heb ik ze buiten staan en merk dat de slakken er ook niet vies van zijn.
Dan heb ik ook nog een Ficus Alii -ja, met dubbel i aan het eind- in de aanbieding, maar die plant is omtrent 1.50 m hoog, dus niet echt een vensterbankplant, eerder geschikt als zelfstandige plant in de kamer. Recentelijk heb ik nog enkele stekken genomen van een Ficussoort die ik lang geleden gestekt heb toen ik een klus had op het belastingkantoor in Apeldoorn. De naam weet ik niet en heb tot vanavond ook nooit de moeite genomen om die op te zoeken. Hij lijkt nog het meest op een F. microcarpa, maar ben daar allesbehalve zeker van.
Als je belangstelling hebt; waarschijnlijk ga ik binnenkort weer noordwaarts en dan kan ik ze zo voor je meenemen.

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Op mijn maandag werd er niet gepoest, ik kreeg visite en vanmiddag fietste ik 35 km en zat daarna tevreden op mijn bank, alvorens ik de keuken in ging om te koken. Hartelijke groet

Es zei

hier was het hoog tijd om het gras te maaien, heerlijke klus.
Maaisel weer hier en daar in de borders gedaan.
Tomaten gedieft en uien uit de grond gehaald, de slakken hadden al het groen er al afgegeten..

Clarien Cornelisse zei

Elly goed idee. Lekker fietsen op maandag. Het was er prima weer voor.

Es joh wat zonde. Uientaart bakken dan maar? :)

Willem die poederkwasten dat lijkt me wel wat! Mooi neutraal van kleur en ook heel sterk dus. Grotere planten heeft geen zin want ik zoek alleen iets voor de vensterbanken.

Kom maar weer langs hoor ;-) Je krijgt groente mee terug!

Anoniem zei

Haha die Brit! Komt me bekend voor. Hier zijn het bepaalde koeien die als ze naar de stal moeten, midden op het pad gaan staan zodat er geen koe meer langs durft. Kun je helemaal omlopen om de boel weer op de rit te krijgen. Dat doen ze het liefst als je haast hebt! Hier werd gras gemaaid en geschud, en de wilde wingerd gesnoeid want dat was hard nodig. Vanzelf ook nog gemolken en gemonsterd.

adelheid zei

Helaas begon mijn dag met zware hoofdpijn, die 's middags op wonderbaarlijke wijze opeens verdween. Dat was wel heerlijk eigenlijk! Daarna moest ik met zoon naar huisarts, boodschappen doen, en toen was het alweer eten koken geblazen. Ik heb alleen een rondje tuin gekeken...

Anoniem zei

Mijn dochter van vier had vrij van school vanwege studiedag van de leraren. Dat zorgde voor het gezamenlijk uitlaten van een buurhondje gecombineerd met kabelbaanbezoek. Daarna gingen we lunchen in de speeltuin. In huis ruimde ik een aanrecht leeg dat toch snel weer vol stond.Ik vulde de tijd met allerhande klusjes en koken. Toch wilde ik graag ook nog even naar de volkstuin na een weekend afwezigheid. Gelukkig bleek de buurvrouw hetzelfde plan te hebben. Zo konden we de planten water geven en bijkletsen tegelijkertijd. Ik plukte een bak vol frambozen, nam een courgette mee en kreeg nog een grote aardbei van de buuf. Zo bezig ben ik elke keer weer in verbinding met de aarde en in verwondering over alles dat groeit. Thuis blancheerde we andijvie en maakte ik een start met frambozen azijn. Hoewel het echt nog een starterstuintje is, geniet ik met volle teugen.

Ruth Hoogendijk zei

Ik gebruik een hor uit de kringloop om de tuin van de kas te versperren. Het voordeel is, dat het stevig is en je het hor in de rails kunt zetten. Ik moest wel lachen om Brit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...