Corrie gefeliciteerd!! Het boekje is voor jou! Stuur me je adres per email en je krijgt het thuis gestuurd.
Voor de anderen ... ja zo gaat dat helaas ... met een loterij. Meestal win je niks in een loterij. Maar 1 op de zoveel kan winnen. Eén op de twintig, in dit geval.
Ik was een straatje aan het maken om de kas. Want hoe gaat dat? Je hebt kruiwagens nodig omdat je een composthoop wil maken. Maar alle kruiwagens zaten vol met zand, dat ik daarin even had opgeborgen.
Dus moest er wat met dat zand. Nou, dan leggen we eerst een straatje om de kas. En dan zijn de kruiwagens weer leeg. En kunnen we een nieuwe composthoop maken. Ja, we hebben hier soms een planning van lik me vestje.
Op de grote compostbergen had ik allerlei zaden gestrooid. Alles wat over was ging erop. Vooral de pompoen komt goed op. Overal op de bergen staan ineens pompoenen. Wat zal dat een mooi gezicht zijn als al die bergen straks bedolven zijn onder pompoenranken.
Waar we op dit moment een grote aanvoer van hebben is van de mei-rapen. Ken je die?
Vroeger was dat vooral voor het vee. Ze worden ook wel herfstrapen genoemd. Je kunt de rapen tot ver in de herfst nog kweken. En je kunt ze makkelijk bewaren. Tegenwoordig zijn ze weer populair als groente. Of ze lekker zijn? Tja.
Rauw, zijn ze fris en knapperig, maar nogal scherp. Een radijs in het kwadraat zeg maar.
Maar als je ze kookt of bakt of roostert, is de smaak veel milder.
Ik heb er vandaag soep van gekookt. Grofweg gebaseerd op dit recept. Met verse uien, en doperwten uit de vriezer. Was en snij de meirapen en de uien in blokjes, en bak het even aan in wat hete olie. Dan een liter kippenbouillon erbij, en de doperwten (twee handen vol) en alle kruiden die je hebt en lekker vindt.
Breng weer aan de kook.
Er moet ook munt over de soep. Maar dat moeten we dan eerst weer halen. Tja ... planning he?😉
Ik zocht wel tien minuten naar die munt. Want de paardenbak is inmiddels een wilde groene jungle geworden, sinds er een laag compost is uitgespreid. Alles en alles groeit er kriskras door elkaar, je kan niks meer vinden. Al Brit haar ballen liggen hier ook verspreid. Niet meer te vinden.
Oh daar is de munt, onder de brandnetels.
Snij alvast wat lekker vers brood en zet de boter klaar.
Dan de soep pureren. Misschien moet er nog wat zout en peper bij? En dan maak je het af met gerookte zalm (ik had nog vis in de vriezer, maar zo'n pakje uit de super kan ook) ... en fijngesnipperde munt, en wat dille.
Wat doen jullie met die rapen?
9 reacties:
Dju, geen prijs, tja heb geen geluk in het spel. Groetjes, Nancy T
Meiknolletjes met walnoten uit de oven maak ik regelmatig. Voor het recept zie: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/meiknolletjes-uit-de-oven-met-walnoot-en-balsamico~bacf1280/
Ja dat is zo met loterijen. :) Maar gewoon heel lief dat je dit doet! Corrie, veel plezier met het boekje.
Jammer, niet gewonnen! Nou ja, er zijn erger dingen... Ik kook ook meestal soep van de meiraapjes uit het groentepakket. Van de week zaten er ook courgettes in het pakket, dus die doe ik er dan ook doorheen. Zalm erdoor is een goeie tip, die ga ik uitproberen zondag!
Ik zette vroeger ook pompoenen op de "mest/composthop". AAn de rand hiervan stonden berkenbomen. Als dan in het najaar de bladeren vielen gebeurde het dat er pompoenen boven in de berkenbomen hingen. Was best mooi en iedere voorbijganger/fietser keek ernaar.
Meirapen ken ik van uiterlijk noch van smaak. Naar de smaak kan ik wel een gok doen; het is een vrij direct familielid van de koolraap en de voerknollen die mijn vader eertijds verbouwde voor het vee. Beide aten we als kind vaak zo van het land geplukt, geschild en happen maar. Onlangs had ik het er nog over met een zus van me. Zand er afvegen en met de tanden schillen want een mes had je niet altijd bij je.
Koolraap moet ik als kind, afgaand op mijn broers en zussen, ook als gekookte groente gegeten hebben maar kennelijk vond ik dat zulk smerig eten dat ik het verdrongen heb, totdat ik het een paar jaar geleden bij de supermarkt in het groentevak zag liggen. Zal het toch eens weer proberen, want volgens eega is het best te pruimen met een maizenasausje en wat nootmuskaat.
Grappig, met de tanden schillen. Maar jonge meirapen hoef je niet te schillen. Nou ja, eigenlijk hoef je niks te schillen. Ook geen oudere meirapen, of bieten of aardappels of wat ook. Allemaal gratis antistoffen. :-)
Alleen een banaan. Die schil ik wel. Maar dat hoeft ook weer niet per se.
Dat schillen was voor ons wel noodzaak, want de kans dat er (schoon) water in de buurt was, was in Midden-Drenthe niet bovenmatig groot. En zand heeft de hinderlijke eigenschap dat het zich nogal hecht aan bijvoorbeeld knollen. Het gezegde is weliswaar "zand schuurt de maag", maar we vonden dat we genoeg zand binnen kregen door de tanden te gebruiken om de knollen te schillen. Per slot van rekening moet je ook niet overdrijven.
Ik doe allerlei knollen en dus ook meiraapjes als deelvervanger van de aardappels in de stamppot. Dat is voor ons de beste manier om het te gebruiken want de kinderen vinden het niet zo heel lekker, en wij vinden het in Salade te snel wat overheersen.
Een reactie posten