Vos ... of vogel?

on dinsdag 10 april 2018
Als je dierbare kippen in hun hok worden aangevallen, dan denk je, geef me een buks en ik knal die vos overhoop!!!

Maar als je door de natuur wandelt en het geluk hebt om zo'n Reinaart in het wild te zien, of een nest jonge vossen, dan wil je juist die dieren weer beschermen.

Dan kun je de jager, met zijn geweer ... wel overhoop schieten.

Ga je voor de vos of voor de vogel?Het is een kwestie van perspectief.

Zelfs binnen een club als de natuurbeschermingsvereniging ... zijn verschillende perspectieven. De één maakt zich vooral druk over het verdwijnen van weidevogels, de kievit, de grutto, de leeuwerik, en de ander ijvert voor de belangen van de roofvogels. Of de uilen.

Weer een ander beschermt de kleine zoogdieren, vossen, dassen, egels, otters. En soms staan de belangen haaks op elkaar. 

Maar gelukkig is iedereen het over één ding eens ..... de natuur is in een schrikbarend snel tempo aan het verdwijnen. Willen we daar nog iets van over houden, dan moeten we nú iets doen. Niet morgen. NUEn daarom zat ik ook vanavond weer op het gemeentehuis.

Om de belangen van 'de natuur' te verdedigen bij het maken van het groenbeleidsplan voor de gemeente Staphorst.

Wij (de burgers die waren komen opdagen) waren het zéér met elkaar eens. Er moet meer aandacht voor het klimaat, de natuur, en de biodiversiteit.


Heeft het zin? Zo'n avond?

Je kunt misschien zeggen, de gemeenteraad doet er toch niks mee Die kiest de zijde van de landbouw en de industrie, en laat de geluiden van de burger aan zich voorbij gaan.

Maar ik weet nog zo net niet.

Er was een heel duidelijk geluid vanavond. Er werd echt een vuist gemaakt. Dat kan de raad niet zomaar naast zich neerleggen. 

Ik hou je op de hoogte!

🍀🍀🍀🍀🍀🍀En ander nieuws, bezoek vandaag! Eerst kwam broer Mark langs, en zijn we langs de Beentjesgraven gewandeld. Bij de varkens gekeken. Toen verder naar het westen, en met een hele grote lus, verder naar het oosten, en langs de bosrand weer naar huis. 

Door de ogen van een ander is je eigen omgeving nóg mooier!

En toen we thuis kwamen zat daar op ons terras ..... mijn 'co-writer', Willem (je kent hem wel van al die 'blogjes' in de reacties) die langskwam met zijn vrouw. 

Gezellig! 

En heel lief, vele potten met planten hadden ze mee, eigen opkweek, en een paar prachtige zand-zeven, waar ik zaden mee kan schonen.
Wat een lieve wijze mensen. Wat fijn om hun ontmoet te hebben!

Veel mensen zijn hier al voorbij gekomen, op Moeskers Moestuin. De een kiest voor de vogel, en de ander voor de vos. Elk mens heeft zijn eigen perspectief en maakt zijn eigen keuzes.

Mensen ontmoeten, en luisteren naar hun verhalen, en je verdiepen in andermans perspectieven, dat is echt een van de mooiste dingen.5 reacties:

Es zei

Mooi Clarien al die ontmoetingen....En we droegen vandaag dezelfde stippelblouse wat grappig!
X Es

Marcel en Suzanne zei

Het idee maakt wel wakker hè...
Dat die prachtige natuur aan het verdwijnen is :-(
Wat geweldig mooi dat jij je steentje zo bijdraagt!

Ook zo gezellig om te lezen dat mensen jullie "willen" vinden :-)
Niet alleen op je gezellige en leerzame weblog...

Liefs uit Duitsland

Veronique Van den Bossche zei

Leuk om te lezen!!
Ja het zeven van zaden, dat vind ik ook niet altijd gemakkelijk...Ik gebruik zeven uit de keuken...iemand goede ideeën voor dit leuke werkje?

Anoniem zei

Wat verrijkend, al die ontmoetingen met mensen, vind het commentaar van Willem ook altijd leuk om te lezen. Volgens mij hebben jullie je plekje daar wel gevonden.

Willem zei

Afschieten tegenover beschermen. Een lastige kwestie lijkt me. Van Maarten 't Hart heb ik eens een aardige gedachte hierover gelezen. Zoals je weet is de man opgeleid als bioloog, maar heeft uiteindelijk toch gekozen voor het schrijverschap. Over het bestrijden van 'ongedierte' in de vorm van doden zei hij eens "Het heeft geen zin om mollen te vangen, want daarmee geef je de mol in het weiland van de buren extra gebied". Een gedachte die je op veel soorten 'ongedierte' kunt loslaten. Nou lijkt het mij wel van belang over welk gebied je het hebt. Is het een omheind gebied, dan moet je de natuur beheren en een mogelijkheid daartoe is het doden/vangen/verplaatsen van het teveel aan dieren. Een aardig voorbeeld is het 'natuurgebied' de Oostvaardersplassen. Heel veel dieren op een kluitje met een grote, dominante groep grote grazers, maar wel min of meer omheind. In ieder geval kunnen de dieren niet vrij uitzwerven naar een ander gebied als hun voedsel op is. Dergelijke natuur moet je als mens beheren, en misschien wel beheersen. Je kunt natuurlijk ook ongenuanceerd zeggen dat de Oostvaardersplassen geen natuurgebied is, maar een door de mens verwaarloost stukje cultuurgrond waar wat vee in losgelaten is, dat aan hun lot overgelaten wordt.
Mijn mening over dit onderwerp is nogal dubbel, maar komt er op neer dat je in echt natuurgebied niet moet ingrijpen, maar dat je in door mensen gecreëerd natuurgebied ook zult moeten beheren/beheersen en dat daar ook afschot bij hoort, vooral als die dieren geen natuurlijke vijanden hebben waarmee ze moeten dealen. Voor vossen, waar het in dit blog mee begon, lijkt het me redelijk zinloos, indachtig Maarten 't Hart en de 'moordende' concurrentie die ze van soortgenoten kunnen ondervinden.