De winnaar.

on woensdag 4 april 2018

Wat zijn ze nog steeds populair, de boeken van Laura Ingalls.  In Amerika worden ze steeds weer herdrukt en herdrukt. Waarom? Omdat we terugverlangen naar het eenvoudige simpele leven van toen? Naar het pionieren?

Het lijkt allemaal mooi, maar het was een hard leven. Je moest maar afwachten of er weer genoeg te eten was, of je je kinderen in leven kon houden, dat soort dingen.

Maar ze schrijft er prachtig over. Laura. Alsof je er zelf bij bent, en de prairierozen ruikt, en het verse maisbrood, en de schitterende luchten ziet, boven die eindeloos grote, lege prairie.


Paul werkte thuis vandaag en wilde wel een lootje trekken.

Greetje, gefeliciteerd! Mag ik per email je adres?

En voor degene die het (alweer) niet hebben gekregen ... er is nog een derde boekje. Dus, geduld. Oh maar het liefst had ik iedereen een exemplaar gestuurd!

Kom, we gaan even naar de tuin. Ik ben druk aan het harken. Zwaar joh!

Eerst wat rijtjes gezaaid op het koolvak. De vroegste gewassen, raapstelen en radijs en meirapen en mosterdblad. Allemaal in een paar weken op tafel! :D

Maar dat harken .... dat valt niet mee.

De grond is nog zo nat, maar die kluiten moeten echt een beetje uitgeharkt worden. Het moet allemaal wat drogen. Het gaat zo zwaar dat ik de hark de schuld geef (oud, kringloopexemplaar, stompe tanden) en dan maar een nieuwe hark ga kopen.

Dit zijn zulke leuke winkels. Ze zien er niet heel kek uit misschien maar binnen vind je echt duizend-en-één dingen die je allemaal nodig hebt op een boerderij. Echt een farm-shop.

Ik kom dan ook weer naar buiten met niet alleen een hark, maar ook doosjes zaden. Allemaal aanbiedingen. Dozen witte en rode klaver zaad (héél geschikt als groenbemesters!) die nu voor één euro weggingen.

En biologische paardenmest heb ik ook gekocht. En wat plantgoed.

Vanmiddag had ik een projectje voorbereid. Ik kreeg hulp, en dan is het leuk om iets te doen wat je ook in één keer af krijgt. Projecten die je samen doet moet je goed voorbereiden. Dat is voor de helpende handen ook wel zo leuk.

Ik had bedacht om bloemen te zaaien. Héél veel potjes. Want bloemen daar heb je nooit teveel van.Eerst een kruiwagen vol potgrond gemengd. 

Dat kan van alles zijn. Je eigen compost, gemengd met iets droog zoals zaagsel of papier of kartonsnippers, en iets van mest, zoals kippenkorrels of misschien zelfs plantengier. Voeg er nog wat van je tuinaarde aan toe (mollenaarde is mooi schoon) en je hebt puike potgrond.

Nou, die kratten met natte potjes kwamen dus binnen, op tafel.

'Moet dat?' vroeg Paul.
'Jij wil toch ook bloemen?' vroeg ik.

Ja, Paul wil ook bloemen.
We hebben uitsluitend eigen zaden gebruikt.

En er zijn zoveel zaden, ik zou wel 700 potjes willen vullen en bijvoorbeeld alle leden van de natuurbeschermingsvereniging zo'n potje willen geven.

Maar dat is teveel werk. Misschien iets voor volgend jaar, met een groepje.Het is weer klaar.

Heb je ook al bloemen gezaaid? Het is de kers op de taart, niet vergeten hoor!
😊😉🌼🌼


6 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Gefeliciteerd Greetje!

En ja hoor, hier ook al wat bloemen gezaaid. Mooie roze en wit door elkaar. Kan ze de grond wel uit kijken! ;o)

Marc Dufraing zei

Ik heb hier in Z-FR de afrikaantjes al gezaaid die ik vorig jaar van je gekregen heb. Ben benieuwd naar de opkomst en het resultaat. Als ze bloeien wil ik wel een foto sturen (als ik ontdek hoe dit hier kan)

Eigenwijzehuisje zei

Bloemen voorzaaien doe ik dit jaar voor het eerst. Meestal zaai ik ze direct buiten, maar het lijkt alsof veel dan niet opkomt (of voor onkruid aangezien wordt). Zaai jij je eenjarigen ook voor? En, scheelde de nieuwe hark? Ik kan nog steeds niet wennen aan tuinieren op klei ;)

adelheid zei

Zo jammer dat ik binnen te weinig plek heb om potjes kwijt te kunnen. Tomaat en paprika komen nu al goed op, maar kunnen voorlopig echt niet naar buiten. Dus die potjes staan al in de vensterbank. Ik ben hard op zoek naar kratten en glazen platen, voor een koude bak. Dan kan ik meer voorzaaien! Succes weer met de tuin. Is het bij jou ook zo guur en nat?

tientonnerelf zei

Ja, ik heb ook al van alles gezaaid. Ik gebruik de bakjes, waarin je paddestoelen koopt, als een soort kasje. Daarin stop ik halve wc-rolletjes, zoals Annemiek van Deursen. Die vul ik met aarde en zaad en het kost, behalve de aarde, niets !

Clarien Cornelisse zei

Ja Adelheid, hier ook guur en nat! Ik ben maar aan het huishouden geslagen. En aan de administratie. haha van de nood een deugd maken, met koffie erbij een stuk overgebleven taart! :)

TT ... slim van die champignonbakjes. Die kun je dan ook zó naar buiten verhuizen met mooi weer. Goeie kasjes!

Eigenwijzehuisje ja de nieuwe hark scheelde wel iets maar het blijft zwaar hoor. En ja ik zaai ook altijd voor, omprecies dezelfde reden als jij. Als je buiten zaait kan ik ze niet meer terugvinden, het onkruid gaat altijd sneller.

Eenjarigen zaai ik ook voor. Of ik koop ze of krijg ze soms kado. :D

Marc, als jij mij per 'wetransfer' foto's stuurt zet ik ze wel op het blog.

Monique ik ben ook alweer benieuwd naar de foto's van jou mooie balkontuin! :)