Dank! :))

on donderdag 26 april 2018


Hartelijk dank voor alle beterschapswensen! Ook via de mail! Het heeft geholpen! 😊

Maandagnacht begon het, met koorts en koppijn. Dinsdag de hele dag koorts. Woensdag ging het al iets beter, en vandaag .... denk ik dat het virus is verslagen.

Gewoon weg. Verdwenen. Geen griep gekregen, niks.





Ik heb de raad opgevolgd van onze vroegere huisarts in Bussum ... demp de koorts niet. Als het enigszins kan ... dan niet meteen koortsremmers nemen. Laat het maar even gaan. Dan kán je soms in één dag van een virus af zijn, als je weerstand goed op peil is. En dan versterkt je weerstand juist.

Bij mij werkte het. Dit keer. Hoe doen jullie dat? Koorts laten uitrazen? Of neem je er iets tegen?

Bij de groenten in de moestuin is dat eigenlijk hetzelfde. Daar hoef je bij ziekte ook niet altijd meteen in te grijpen, en beschermen en verdedigen en middeltjes gebruiken. Geef de plant even de tijd. Verzorg de bodem goed. En kijk of hij het redt. Want als de plant er doorheen komt, hou je een sterke plant over. Vol met anti-stoffen.

Die jij dan ook weer binnen krijgt. 😊

Vandaag een beetje rondgewandeld. Hoe gaat het ermee?





Het drupje regen heeft de mais en de bonen en de pompoenenzaden in de bakken goed gedaan. Daar hoef ik niks aan te doen. Ze zijn al aan het kiemen dus ze hoeven niet naar binnen.

En de kippen ontfermen zich over beestjes en slakjes in de aardbeien. Mooi. (Maar hoe hou ik ze straks uit de aardbeien? Iemand ervaring daarmee?)

Eventjes wat sleutelen aan de kas. Want die gaat zichzelf niet in elkaar zetten. En dat met met al die lange sliertige tomaten op de zolderkamer ... die zo graag naar de kas willen. Maar het zit er nog niet in hoor. Dat moet nog maar even wachten.






Wat ik wél gedaan heb is wat potaarde maken, en zeven, bakjes ermee vullen, en weer vele vele bloemen zaaien. Het is een simpel werkje, en je wordt er zo vrolijk van. Al die bakken, met allemaal bloemen in de dop!







Ik had nog wat bonenzaad nodig, en ben naar de Ekoplaza gereden, waar ze zaaigoed van De Bolster verkopen. Ze hebben daar ook pootaardappelen, mocht je die nog nodig hebben. Je kunt nog steeds aardappelen poten! Als zet je er maar vier of vijf. Het is ontzettend leuk, piepers uit je tuin!

Er zijn hier ook zaden van lokale bedrijven en tuinderijen. In Zwolle verkoopt de Ekoplaza bijvoorbeeld bijzondere bonenrassen uit de Tuinen van Weldadigheid.








Nou, zijn we weer bij?

Oja, wat de dieren betreft. De vliegen-invasie is ook weer begonnen.

Maar we zijn dit keer voorbereid. We hebben nu overal horren. En ... we hebben de looproute door ons huis veranderd. Vorig jaar kwamen alle bezoekers door de tuindeur naar binnen wandelen. Elke keer kwamen dan minstens tachtig vliegen mee naar binnen.

Nu moet men door de bijkeuken. Dan door een deur. Dan de gang. Wéér een deur. Dan pas in de woonkamer. De vliegen die ons daar willen lastig vallen ... moeten die hele route ook afleggen. En worden soms onderweg afgeleid. Door andere leuke vliegen dingen.

Zoals de spiegels in de gang.





Want het zijn ontzettend ijdele beesten, die vliegen!! 😊😊

Morgen weer tuinnieuws! En iedereen, héél veel plezier met feest vieren en tompouces eten!











7 reacties:

Willem zei

Het doet me deugd dat je je weer boven-jan voelt en je activiteiten weer kunt / wilt oppakken. Je uitleg klinkt plausibel, al gaat de vergelijking met planten er bij mij niet 100% in. Bij een plant kun je inderdaad wel afwachten en deze desnoods vervangen, maar met een mens wordt het gevoelsmatig toch iets precairder.
Wat je kippen tussen de aardbeien aangaat; dat is een lastige. Kippen houden van slakken en vergelijkbaar glibberig gedierte, slakken houden van aardbeien en ander zachtfruit. En hoe kippen denken over de smaak van aardbeien; geen flauwe notie, maar het lijkt me niet onlogisch dat ze een smakelijke sappige aardbei ook niet versmaden. Dus de kippen kunnen in dat geval wel eens van twee walletjes willen eten. De aardbeibedden afrasteren is ook zoiets en over slakkenkorrels strooien valt hetzelfde te zeggen.
De overheid zou er een commissie voor instellen die het probleem diepgaand moet bestuderen en er een gedegen rapport over uitbrengt dat vervolgens in een diepe bureaulade terecht komt.
En de kippen trainen zal ook niet gaan; het kortetermijngeheugen van een kip schijnt uitermate kort te zijn.
Kort samengevat: het is een lastig probleem waarvoor geen eenduidige oplossing is.
Tot slot: nog een plezierige Koningsdag gewenst.

Clarien zei

Hahaha nou zo is het! We wachten wel af. Misschien gaas erover tzt.

En nee ... mensen zijn geen planten. Maar ik kan het nooit laten ze te vergelijken. Een tuinmansafwijking? :)

madelief zei

mijn kippen zijn dol op mijn aardbeien! In de moestuinperiode heb ik ze dan ook opgehokt. Daar krijgen ze dan van mij de aangevreten aardbeien😊

Clarien zei

Dankjewel. Dan weet ik dat alvast. Ze zouden in het verlaten konijnenhok kunnen voor die zes weken. Daar zit een grote ren omheen.

floortje zei

Fijn dat je weer beter bent...ik lees hier elke dag mee,maar post nooit iets ;-), de stiekeme meelezer. Ik heb eigenlijk nooit geen koorts,vlug 'ff afkloppen,maar kan me wel héél "gekookt"voelen. Voor de kipjes kan ik geen oplossing geven, ik ben niet in de mogelijkheid er te houden(helaas), heb wel vier cavia's die in een reuzebuitenverblijf kunnen rondflaneren,maar dat is niet hetzelfde ;-) al eten die ook graag aardbeien van een saté-prikker dan wel.
ps.mooie blog heb je hoor :-)
Liefs floortje

Anoniem zei

Ik las laatst als tip dat je wat brekerszand om de aardbeien kunt leggen. Dat is scherp en daar houden slakken niet van!

tientonnerelf zei

Ik denk, dat de oplossing voor de aardbeien, alleen maar kippengaas is 😀. Voor de vliegen heb ik in de berging een gordijn van hele fijne doorzichtige stof hangen en ook een tweede bij de keuken. Zo moeten de vliegen langs 2 gordijnen voor ze binnen zijn en soms lukt ze dat zelfs 😱