Druppels.

on dinsdag 17 april 2018

Iedere regendruppel die zondag op de tuin viel werd met groot gejuich en tromgeroffel verwelkomt.

Al die druppels zijn onmiddellijk opgezogen door de bodem en daar opgeslagen. Voor de komende week. Die stralend mooi belooft te worden. Het wordt echt schitterend voorjaarsweer!! Bloesems barsten uit de knoppen, vogels zingen het hoogste lied.

Lente zelf zegt altijd ... elk weer is het perfecte weer  (dat zegt ze ook bij storm en hagel)

Onze dag begon vroeg. De heren hielden kantoor aan de eettafel. En ik maakte roggepap-met-nog-wat. Ik doe er altijd wat doorheen. Fijngesneden groene kruidjes, of, dit keer, een handje goudsbloemblad. Je proeft er niks van, en krijgt mooi wat extra stofjes binnen.


Mijn maandag begon zoals gewoonlijk met opruimen en schoonmaken van huis en paardenstal. En de was.

Kende je die tip al voor stralende witte was? Haha nee ik bedoel niet die van Witte Reus. Of Omo.

Als je zelf je wasmiddel maakt, heb je dus geen bleekmiddel. De soda bleekt wel iets, maar niet zo sterk. Maar kijk, daar boven aan de hemel zie je ook een stralende Witte Reus!!!

Het mooiste bleekmiddel wat er is, is die voorjaarszon!

Als je de tijd hebt, laat je was eerst drogen, spuit hem dan weer nat en laat weer drogen in de felle zon. Als je dat een paar keer doet wordt je was witter dan wit. De druppels en het zonlicht doen dat,  samen.

En verder was de dag een aaneenschakeling van klussen. Ook allemaal druppels eigenlijk.

Er was nog een pakketje .... heel lief, van Willem en Sis, met allerlei zaden. Ook een zakje zaad zat erbij, voor een akkerrand vol bloemen, waarmee je de patrijs aantrekt. Die patrijs heeft geen heimat meer in onze strakke landbouwgebieden.

Nou, we gaan een plek zoeken voor zo'n akkerrand. Misschien maar een deel van de rogge  maaien!

Er was veel werk op de tuin. De erwten en kapucijners en tuinbonen komen mooi op. En ja dan moet je dat wieden.

Er is veel gezaaid, en er zijn diverse gekochte en gekregen plantjes in de grond gezet.

En vanavond was er een bijeenkomst van een werkgroepje van de natuurbeschermingsvereniging. Ik krijg er steeds meer plezier in. We hebben zoveel mooie plannen.

Maar je kunt wel van alles verzinnen en plannen maken, je moet wel weten wat je eigen leden willen. En hoe je de vereniging kan laten groeien. Wat doen we nu al goed, wat kan beter.

Dus we gaan vragen stellen. En we gaan vragen of mensen willen meedenken. Hoe kunnen we nóg beter voor de natuur zorgen?

Ik hou je natuurlijk op de hoogte, als er antwoorden komen. En wat die plannen zijn. Tzt.Het is niet altijd makkelijk.

Veel mensen denken, ach, waarom al dat plastic oprapen ... een ander gooit het weer tien keer op straat, wat ik hier opraap. Of ... waarom kleine natuurstrookjes aanleggen, als er enorme lappen grond steeds maar dood gespoten worden, en het gras keer op keer kaal wordt gemaaid.

En het graan doodgespoten, omdat dat makkelijker oogsten is.
En sloten en akkerranden weggesaneerd worden. 

en en en

Waarom?

Omdat al die kleine dingen die we doen voor de natuur, allemaal bij elkaar opgeteld, echt wél helpen. En ... het zijn signalen. Naar de gemeente, naar de regering, naar de landbouw. 

En er gebeurt echt al heel veel goeds. Grote groepen burgers gaan aan de gang voor de insecten. Veel boeren proberen een evenwicht te vinden tussen productie en planeet. De regering trekt veel geld uit om veehouders te steunen om milieuvriendelijker stallen te bouwen.

Het gaat niet met grote stappen. Het gaat met kleine stappen. Het zijn allemaal druppels. Geen druppels op een gloeiende plaat, maar van die drup-drup-drup druppels, die effect hebben.
En net als de wijze moestuin dat doet, moeten wij ook al die druppels met gejuich en tromgeroffel verwelkomen! 💧💧💧😊

(en niet met cynisme en scepsis 😉)
4 reacties:

Marcel en Suzanne zei

Wat een mooie samenhang vind ik hier in je bericht vandaag!
Het zijn de kleine druppels...
Soms lijkt het op de gloeiende plaat,
maar ze wekken groei op!
Ze veranderen en verbeteren...
Soms weten ze zelfs te bleken gecombineerd met het warme zonnetje; dank voor de geweldige tip voor de witte was :-)

Dankjewel voor je altijd weer even inspirerende berichten!

Liefs uit Duitsland

Anoniem zei

In onze gemeente krijgen boeren subsidie als ze de akkerranden inzaaien met bloemen, dat is in de zomer altijd een mooi gezicht en goed voor de bijen. Vooral omdat in deze streek veel varkens worden gehouden met de bijbehorende maisteelt. Dat maakt het buitengebied vaak saai in de zomermaanden, je rijdt dan op sommige wegen tussen muren van hoge mais door. De gemeente waar ik woon, vraagt haar burgers om actief mee te denken aan nieuwe bestemmingen voor het buitengebied, omdat veel boeren in de (nabije) toekomst zullen gaan stoppen met hun bedrijf.

Clarien Cornelisse zei

Ja als je meer natuur kan krijgen in de buitengebieden is dat altijd prachtig! Ga je zelf ook mee nadenken met je gemeente anoniem? Doen hoor. Elke stem is er één. (één druppel :D)

Suzanne het is over en weer! Ik word ook geïnspireerd door jou mooie berichten en foto's uit Ost Friesland! :D

Wieneke zei

Cynisme is de dood in de pot, vind ik. Het is ook erg gemakkelijk om overal cynisch of sceptisch op te reageren. Ik vind vooral de signalen erg belangrijk die afgegeven worden. Bijvoorbeeld de schoonmaakdagen van onze basisschool. De kinderen lopen dan door het dorp om het zwerfvuil op te ruimen. Ik weet ook wel dat een paar van die nu erg enthousiaste gastjes zich over een paar jaar toch stoer gaan voordoen en blikjes rond gaan werpen, maar ik hoop dan maar dat het gros zich altijd zal herinneren, dat ze ooit meededen aan opschonen. Ik ben benieuwd naar dat zaad voor de patrijs. We krijgen vast wel een fotootje te zien, he?