Het tuintje van Wim (2) .... en nog veel meer.

on vrijdag 20 april 2018
Hoera!!! De vlag kan uit!!

En bij gebrek aan een vlag nemen we de blouse, en dat wordt dan een vrolijke wapperende vlag op het land. Want ... het spitten is af! 😊

Maar voor het zover was ....06.30  Opstaan. Ochtendrituelen, zoals ontbijten en aankleden en de dieren verzorgen. En met Brit wandelen. Huis opruimen. Dan naar de tuin. Spitten.

10.00  Koffiedrinken. Bij de kippen. Want daar is een bankje in de schaduw. En zo hoor je nog es wat, over kippenlief en kippenleed.

Gipje, het gele kipje, komt als eerste haar hart uitstorten.

'Het is niet altijd makkelijk hoor, als je de mooiste bent!'
'Ben jij dan de mooiste, Gipje?'
'Jazeker. En alle dames zijn jaloers. Als ik 's middags met Jan Haan ... eh .. een middagdutje doe ... dan zit de hele harem te kakelen en te koeren en koekeloeren en iedereen bemoeit zich ermee. Geen spatje privacy heb je hier!'

En kijk daar komt Ma Kip, die de hele dag met Pino aan de kuier is.

'Hoe gaat het, Ma Kip?'

'Nou kakeldekippers het valt niet mee de hele dag zo'n puber achter je aan. Je verzorgt hem als een prins maar dankbaar? Ho maar. Heeft meneer een eigen drinkbakje, dan zeurt hij weer dat alle kippen uit zijn bakje drinken.'

'Ja Ma Kip, het valt niet mee he, op die leeftijd.'


'Nee zeg dat wel. Het dons was niet goed genoeg, te kinderachtig, vond meneer, en toen kreeg hij een verenpakje, op de groei natuurlijk want het geld groeit me niet op de rug. En nu klaagt hij dat het weer te groot is. De veren slepen over de grond. 't Is ook nooit goed!'

Maar een volgend moment pikt Ma Kip heel zorgvuldig en vol liefde de mooiste zaadjes op en legt ze voor Pino neer. Haar enigst kind. Mopperen kan ze goed, maar ze is stapelgek met hem.

10.30  We beginnen aan het allerlaatste stuk van de moestuin.

12.30  Tijd om te eten. Onderweg van het land naar huis pluk ik blaadjes van de weegbree, van de wilde postelein, wat jong knoflookblad en maggiblad, bieslook, wat jonge netels, wat paardebloem en wat er verder op mijn pad groeit, aan eetbaars.

Al die kruiden gaan in een voorjaarssoepje. Het recept is simpeler dan simpel. Je brengt een pannetje water aan de kook. Daar gaan maggizaden in en korianderzaad en dille en chilipeper en wat zout, en  wat je verder aan kruiden hebt. Dan de fijngesneden groene kruiden erbij.

Kort koken, en pureren.Om de soep te binden nam ik een klein handje rogge en een handje zonnebloempitten. Fijnmalen. Maar je kunt ook gewoon twee volle eetlepels bloem nemen.

Strooi het maalsel of de bloem in de kokende soep, hou aan de kook, en tegelijk met de garde goed roeren,. Tot slot op smaak brengen met een scheut room, en eventueel nog peper en zout.

De lunch, in dit spit-seizoen, is een echte rustpauze. Met de nadruk op rrrrrust. Tijdens of na het eten een rustig muziekje, en wat mooie teksten lezen. En zeker géén krant erbij en géén lijstjes.

En dan op de bank. Plat op de rug, met een kruk onder de knieën. Dat is echt een weldaad voor je onderrug. Eigenlijk wil ik dan even mediteren maar val na 2 seconden als een blok in slaap.

Grappig genoeg duurt die powernap elke middag precies 20 minuten. Echt, altijd.

13.30  Tijd voor Brit. Maar eigenlijk .... wil ze helemaal niet wandelen.

Hoezo ... wandelen midden op de dag?? Als het kei-heet is?? Met mijn dikke zwarte pels? Zijn we niet wijs ofzo??

Nou okee goed dan. Dan maar wandelen. Maar dan wel door de sloot.


Haha leuk hoor zo'n hond. Ik ging bijna mee de sloot in. Was ook niet erg geweest.

14.30  Ik loop meteen door naar Wim, omdat ik dat tuintje zou omspitten. Het is er doodstil. Waarschijnlijk doen meneer en mevrouw een dutje. Heel verstandig met deze temperatuur.

Ik heb een spade meegenomen, en ga maar beginnen aan dat tuintje. Het is een plek tussen de struiken, maar wel met de zon erop. Wim heeft er wat compost op gestort, het is vooral verteerd blad.

Na een half uur is het klaar. Een tuin van acht vierkante meter, inclusief paadjes! U vraagt wij spitten! 

Het is nog niet helemaal goed. Omdat er nogal wat groen omheen staat zullen er veel slakken naar de tuin komen. Dus er moet nog een 'kaal' strookje omheen. En er moet ook nog voeding op, want de bodem is te zanderig. Dat kleine beetje bladcompost van Wim is niet genoeg.

Kippenmest zou mooi zijn, of rijke compost. Ik zal binnenkort een kruiwagentje brengen. En kijk wat een mooi beeldje hier in de tuin staat ....

Als ik terugloop fietsen er zwermen jongelui langs, op weg naar de zwemplas in het bos. Het lijkt wel hoogzomer! Haha je kunt je haast niet voorstellen dat je een paar weken geleden nog de hele dag liep te hannesen met die bevroren drinkbakken van de dieren!

15.30  Weer naar de tuin!


En dan dus het HOERA moment! Het zwaarste werk zit erop. Het spitten is klaar.

Ik heb wel een hele stomme fout gemaakt. Het is zó stom, dat ik het maar even voor me uitschuif om het erover te hebben. Eerst een oplossing verzinnen, en dan kom ik ermee voor de dag.

Kijk daar komt Brit ook aan. Die denkt, wat is dat nou weer met die blouse van vrouwtje??

Als ik een schoffel door de armen steek vindt Brit het helemaal eng

Wat een griezelig raar dun vrouwtje!! Wegwezen hier!

Groot voordeel van het spitten is ook, dat Brit nu netjes op de paden blijft. Geen gegraaf meer in de bedden.

Tussendoor   Veel drinken. Zoals limonade, met een scheutje appelazijn. Klinkt raar, maar dat helpt beter voor de dorst dan alleen limonade.

17.00  Ook de basis voor de kas is gelegd. Daar had ik zelf niet veel werk aan, ik mocht alleen wat zand en wat water halen. En toekijken. Het ging erg keurig, met een loodlijntje werd de fundering precies evenwijdig aan de kapschuur geplaatst.


Op alle hoeken van de kas wordt een vierkant gat gegraven. Behoorlijk diep. Tot op het vaste zand. In die gaten wordt water gegoten, en dan scherp zand gestrooid. Zo krijg je op die vier punten een hele sterke basis.

Daar komen dus de hoeken van de kas op. Staat hij als een rots!

Kijk hier zie je zo'n gat, en dat vaste zand. Of zie je het niet? Want het was al bijna donker.
23.15    ....... gaap ...... nou het is maar goed dat het niet elke dag zo druk is. Morgen .. is het vooral veel wandelen.

Slaap lekker! 😉


3 reacties:

Marcel en Suzanne zei

Mogen meekijken en lopen op een heerlijke warme dag op jullie boerderij is zo geweldig leuk :-)
En wat heb je bergen met werk verzet!
Wow...

En daar is die lieve Pino weer :-)
Wat is het een mooi beestje geworden,
ik wist dat het een haantje zou worden...
Hi hi, die blik en kopje waren al snel zo stoer en mannelijk.

Wat een genot hè zo'n onkruidsoepje en zo gezond!

Liefs uit Duitsland

Wendy zei

Ik bewonder je energie echt geweldig! Je krijgt een giga groetetuin. Ben benieuwd hoe alles het daar gaat doen. Heb in de serre voorgezaaid en alles komt mooi op. Was wat bezorgd over mijn reukerwten want ik was wat laat maar dat gaat als een tierelier. De sla was wat oud zaad en vind het te warm. Rest gaat goed. Zeker een prachtig beeld, wij moeten ook maar eens iets "echts" voor de tuin kopen. Ik vind het nu altijd de leukste tijd in de tuin. Alles is nog "controleerbaar" geen vraat en ongedierte, niet te warm. Echt genieten.

Anoniem zei

Heb altijd bewondering voor je energie en werklust. Heb dat ook altijd voor de schrijfsters van de blogs Mijmeringen en Eenvoudig leven. Jullie weten allemaal van aan en doorpakken en hebben veel eigen initiatief en doorzettingsvermogen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...