Kippen protest.

on zaterdag 7 april 2018

Een gewone zaterdag, begin april. Mooi weer. We hebben geen afspraken.

Dus, dat wordt werken op de tuin. De koffie gaat mee in de thermosfles, want dat scheelt heen en weer lopen.

Ik zal je niet vermoeien met de aardappelpoterij van vandaag, en het zaaien van wortel, rode biet en suikerbiet. Alleen even dit. Als je nu zaait, is het misschien verstandig om ook even te gieten.

Gieten?? Na al die regen?

Zeker. Want, vergis je niet. De toplaag kan snel weer opdrogen, met die harde en lauwe wind, en met voorlopig g茅茅n regen op komst. Zo'n pasgezaaid zaadje heeft vocht nodig om te ontkiemen.

Als het droog blijft, begiet dan elke 4 of 5 dagen even je pasgezaaide bedden.Op andere plekken komt het groen uit de bodem schieten. Het mooie speenkruid schittert met felgele sterretjes in de schaduw. Overal groeit het!

En iets verder komen de primula's van Klaasje boven. Ze zijn daar uitgezet, maar hebben zich mooi verwilderd, en geven ook kleur aan de schaduw.

De bijtjes geven duidelijk de voorkeur aan het wilde speenkruid, boven de gekweekte primula's. Zorg dus altijd voor een beetje 'wild' in je tuin! Speenkruid is trouwens eetbaar, de jonge blaadjes, maar alleen v贸贸r de bloei.

Tjokvol vitamine C.

Nee ik had geen speenkruid op brood vanmiddag. Dit is wilde postelein, die zich elk jaar weer uitzaait achter in onze tuin. Bossen en bossen staan er.

Voor lekkere rauwkost in het vroege voorjaar!

Maar alleen groen op brood .... nou neu. Er gaat eerst een laagje mosterd onder, en er gaan lekkere verse knakworsten bovenop. Bio knakworsten van De Zonnehorst. Van die worstjes die echt nog 'knak' zegen als je erin bijt.

Beetje ketchup. Smullen!

Er was ook minder leuk nieuws vandaag.

We ontdekten namelijk dat er vannacht was in-ge-broken in het kippenhok!! Nou ja, een poging tot.

Bijna onze lieve kipjes vermoord! Door wie? We weten het niet. Een vos? Een das? Een marter? Er was een gat gegraven en een grote berg zand lag onder het bankje. Maar de dief was gestuit op het gaas aan de onderkant.

Wat zullen ze angstig zijn geweest, de kippen in het hok, vannacht.

Vanwege de ratten een paar weken geleden had ik al alle gaten dichtgestopt met stenen. Kleine openingen in het gaas, bij de paaltjes, die door wilde dieren misschien kunnen worden opengetrokken.

Maar of dat genoeg helpt? Ik ben bang dat de vos/das/marter terugkomt. En daarom moeten er  krachtiger maatregelen genomen worden!


Eerst komt er nieuw zand binnenin. Om alle gaten weer op te vullen. En dan leg ik om het hele hok heen een rand van metselstenen. En een paar van die stenen komen op de gaten binnen. Die stenen zijn loodzwaar. Daar komt echt geen vos meer door. Zelfs geen wolf!

Fijn he, kippen? 馃槉

Maar nee hoor. De kippen vinden het niet fijn.

'Het is g茅茅n gezicht!!' kakelen de kippen. 'Met al die grote witte stenen. Het lijkt wel de Bijlmer Bajes.'

Nou dat weer. Maar ja. Ze hebben wel gelijk. Het is zo. Het is g茅茅n gezicht.

 Al die stenen.

De oplossing ligt vlak voor mijn voeten. Het pad naar de kippen bestaat uit van die hardhouten tegels. Die zijn heel sterk, en heel mooi .....

.... dus van dat pad maken we een veranda rondom het kippenhok. Nu kan er ook geen beest meer onderdoor graven.

Vinden jullie dit wat, kippen?

T贸贸贸贸贸k. Ja hoor. Ze vinden het mooi. Het is ze geraden ook. Het is prachtig. Ik zou er zelf wel willen wonen!

Nu hoop ik echt dat het helpt. Want oh als zo'n beest het hok binnenkomt ... dan zijn alle kippen foetsie. Eigenlijk ... zou er een ontsnappingsgat ergens bovenin moeten komen. Zodat ze kunnen wegvliegen, de boom in, bij onraad.

Maar vandaag niet meer. Kwart voor zes alweer. We kappen ermee!
Ik zie je weer aan de andere kant van het weekend! 馃槉


馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悢馃悿
10 reacties:

Marie-Louise zei

Wij hebben eerst bestraat en toen het kippenhok bovenop de tegels gezet. Zo kan er van onderaf geen dier in. Die moet dan eerst door de tegels heen. In het binnenhok heb ik lekker hooi voor de dames op de vloer. In het buitenhok kan je evt. wat zand strooien. Overdag mogen de dames bij ons vrij rondlopen, dus genoeg gelegenheid om ergens een lekker stofbadje te nemen. Zo houdt je het meeste ongedierte wel buiten je kippenhok. Alleen ratten zijn zo brutaal, die komen gewoon overdag door het openstaande deurtje als ze de kans krijgen. Dus inderdaad, nergens eten achterlaten (ook niet op je composthoop).
Ik hoop dat de kipjes nu veilig zijn met alle stenen om het hok.
Fijn weekend, Marie-Louise

Marc Dufraing zei

Miusschien eens overwegen om, op termijn, een betonnen vloertje te gieten en daar dan het kippenhok op. Geen vos of marter geraakt dan nog binnen - op dat beton kan dan wit zand of krullen of hakselhout gelegd worden. En dit kan dan weer op de composthoop...

Wieneke zei

Mooie oplossing zo. Meer kun je niet doen, denk ik. Ik hoorde een naar verhaal van een marter, die twee kipjes door het gaas van de buitenren had getrokken op klaarlichte dag. De kopjes waren er zowat af. Gelukkig werd de ellende ontdekt v贸贸rdat de twee kleuters van het gezin het zagen. Nu zijn die twee kipjes 'aan het logeren bij hun tante in het bos'. Steenmarters worden steeds brutaler, geloof ik. Mensen met voli猫res in de tuin moeten systemen aanleggen om hun vogeltjes te beschermen.

Daphne zei

Ben benieuwd hoe je vandaag de dames aa getroffen hebt.....
Je hebt een mooie, goeie oplossing bedacht/gemaakt, maar ik vrees dat de dader 茅茅nmaal de weg weet en ook weet dat daar wat te halen is.

Clarien Cornelisse zei

De dames en heren waren kakelend en wel allemaal in leven hoor vanmorgen! Geen beestensporen te zien.

Wat dat beton en die tegels betreft .. ik zou het wel willen maar het kippenhok staat daar klemvast. Maar misschien kunnen we er wel tegels in leggen, in de ren. Heel vlak wordt dat niet want je kan er niet goed bij, maar wel afdoend denk ik tegen de wilde dieren.

Wat ook nog kan is een deurtje in het nachthok. En dat s nachts dichtdoen. Want daar kan geen dier naar binnen. Maar dat is ook zoiets .. als ik me dan verslaap zitten die beesten alsmaar in het donker.

Anoniem zei

Ik kan mij herinneren dat je toen je het hok aan het bouwen was, je toen goede raad kreeg van een lezer om te voorkomen dat wilde dieren een weg konden graven onder het kippenhok door. Gelukkig maar, anders waren ze er nu wellicht niet meer. Ik zou alles toch nog beter beveiligen want in sommige delen van ons land zijn er ook weer wolven, die oa in Limburg schapen hebben gedood. Die zijn nog veel sterker dan een marter of een vos.

Willem zei

@anoniem, bij mijn weten is een wolf, wat eten aangaat een opportunist en zolang er gemakkelijker voedsel voor hem te vinden is zal hij niet beginnen te graven om bij een paar kippen te kunnen komen. Gezien de aanwezigheid van een boscomplex in de directe nabijheid denk ik eerder aan een vos. Of er marters in die omgeving huizen, weet ik niet. Normaal gesproken zijn die ook van het gemakkelijk te krijgen voedsel en graven ze naar wormen en verschalken een muisje of een rat.
Kortom, van afstand houd ik het op een vos, maar laat me graag overtuigen door argumenten dat het een ander dier is.

Veronique Van den Bossche zei

Mijn man heeft een automatisch luikje gemaakt dat op timer open en dicht gaat.Super handig!!We moeten er niet uit om de ren open te maken...Die dames zijn in volle zomer al om 6u op wandel...

Anoniem zei

Allereerst leuke blog om te lezen vooral over de beestenboel. Zelf ben ik twee keer een groep kippen kwijtgeraakt aan de steenmarters. De laatste keer waren de kippen uit angst in de dennenboom gaan zitten ze durfden niet meer op stok in het kippenhok. Maar dat was ook niet veilig de marters hebben ze ook uit de boom gekregen. Nu heb ik een hok op de tegels en het gaat nog goed. Maar elk gaatje moet dicht ook nachts en heb je alles beveiligd en verhard en lopen de kippen lekker buiten te scharrelen 's zomers dan komen de buizerds (ook al kippen aan kwijtgeraakt). Het is als echte scharrelkip altijd oppassen geblazen.....

Anoniem zei

Wij zijn jaren geleden ook enkele kippen kwijtgeraakt door een bunzing , ik weet alleen niet of die ook zo veel moeite doet en zo'n graafpartij ervoor over heeft .
Ja , er zijn veel kippenliefhebbers !!!!
Groetjes,
Clazien.