Repen die ballen werden.

on dinsdag 19 december 2017
Sportrepen zouden we gaan maken, van alleen maar ingrediënten die hier willen groeien.

Dus de dadels vallen af, en de vijgen en de cocosolie en cacao en kaneel al die dingen die meestal in zelfgemaakte repen zitten. Wat blijft er dan over?

Je ziet het. Gedroogde appels en pruimen. Lijnzaad en haver. Die ik overigens wel eerst heb gemalen. Rozijnen en zonnepitten en walnoten. Dat is wat ik heb. Er gaat geen rogge in want dat vind ik te hard, ik wilde de repen niet bakken.

Alles gaat in de mixer. Hoeveel? Nou, een dikke hand van alles. En nog een snufje zout, en wat boter om het gladder te maken.

En toen waren het ineens geen repen maar balletjes! 😊😊

Niet zo geschikt voor in de achterzak op de atb maar wel om voor en na het sporten te eten. Ze zijn formidabel lekker! (Al zien ze eruit als halfgare gehaktballlen.)

Vandaag stond de strijkplank heel gezellig en uitnodigend uitgeklapt klaar. Kom, leuk strijken!

Maar helaas die laptop wint altijd. Eventjes iets opzoeken en je bent anderhalf uur verder. Met allemaal domme dingen lezen en tijd verspillen.

Dat moet anders. Dat ding moet van de eettafel af. We gaan reorganiseren!


3 reacties:

Willem zei

Waarom zijn de vijgen afgevallen? Dit is op zijn minst discutabel. Er zijn rassen die op onze breedtegraad groeien, winterhard zijn en als je een beschutte standplaats hebt, ook rijpe vruchten geven.
Als ik de redenering doorzet dat alles lokaal gek=weekt moet zijn, zijn de rozijnen ook discutabel, tenzij je ze zelf kweekt en droogt. Als je ze droogt, dan is mijn vraag hoe je dat doet. Ik heb een druif die ieder jaar veel vrucht draagt, waarvan naast mezelf ook een buurman van eet, maar het overgrote deel gaat meestal naar een dame die er jam van maakt en verkoopt voor een goed doel. Dit jaar was dat een kilo of 40 schat ik. In ieder geval 5 manden vol. Kon meteen merken dat er een ziekte onder de merels heerste, want andere jaren weten die al dat de druiven rijp zijn voordat je het zelf goed in de gaten hebt. Een groot deel van de druiven wordt door hen soldaat gemaakt. Heb daar op zich weinig problemen mee. Het kweken ervan vind ik leuker dan het oogsten. Ben dus ieder jaar bezig om stekken van het snoeihout te nemen, gewoon omdat ik dat leuk vind. De afgelopen maand heb ik me beheerst en voor het eerst in jaren geen druiven gestekt. Had nog een stek over van het afgelopen voorjaar. Eens zien of die de winter overleeft.

Clarien zei

haha ja bij de druiven gebruik ik altijd netten anders is het helaas pindakaas!

Rozijnen van eigen teelt heb ik niet maar volgend jaar wil ik krentenbessen drogen (van het oerhollandse krentenboompje) en die als vervanger gebruiken. Hoewel pruimen ook goed voldoen en makkelijk te drogen zijn

En vijgen? Nog niet aan gedacht maar wellicht ook! :)

Helena zei

Ach als je de bal een beetje plat drukt heb je ook een soort reep 😉 Als de smaak maar goed is. Helena.