Herfst ontmoet Winter.

on zaterdag 2 december 2017Zo zou ik het wel één of twee maandjes willen hebben. Wat jij? Zo'n echte koude winterse dag met ijs en vorst en witte koude lucht en bevroren natuur. Prachtig was het vandaag.

Wel waren we de hele tijd bezig alle waterbakken van de dieren te ontdooien. Elk uur zat er weer een laagje ijs op.

En kijk, de bed and breakfast van de bijen en vlinders is ook dicht. Gesloten. We gaan in april weer open! 😊
De laatste vruchten die nog buiten liggen zijn bevroren. Frambozenijsjes .... die krijg je zomaar kado.

Souvenirs van een feestje, lang geleden, toen het nog warm en licht en zonnig was.

Zelf zit ik als een moe oud vrouwtje bonen te doppen. Want dat gebeurt er dus, als je met koud weer buiten werkt en dan daarna binnen iets gaat doen, dan wordt je zo moe en rozig en slaperig. Dan moet je eigenlijk geen klus doen, maar even een tukkie op de bank.

Maar nee hoor, zij moest weer bonen doppen.

Er zijn van Moeskers Moestuin dit jaar zo'n twintig kilo droogbonen gekomen. Dat betekent elke week één pond droogbonen. Het lijkt niet veel, maar nadat ze zijn geweekt en gekookt is één pond droogbonen bijna verdriedubbeld in gewicht en grootte.

Veel werk, droogbonen, maar erg voedzaam, lekker, en je kunt het gewicht van van je oogst dus met drie vermenigvuldigen. Dan is het toch echt de moeite waard.

Oh, en de kippen. Ik was vergeten jullie onze twee nieuwe haantjes voor te stellen. De haantjes uit het legsel dat ik gekregen heb zijn weggehaald. Anders krijg je inteelt. Er zijn twee nieuwe hanen voor in de plaats gekomen, waarvan de éne een paar keer wegliep.

Dat was even een dingetje tussen die twee haantjes, iets met wie de baas mocht zijn of zoiets.

De vrede is nu weergekeerd. Na een paar meppen over en weer.

Alleen .... die wegloophaan sliep dus nog wel apart, op de regenton, in plaats van in het hok lekker warm tussen de andere kippen. Vanavond toen het donker was heb ik hem opgepakt en tussen de kippen in het hok gedrukt. Hopelijk snapt hij nu dat hij bij hun hoort.

Zo zielig ... zo'n haan 's nachts in z'n uppie op een bevroren regenton.

Nog een klein klusje op de tuin. De tuin wordt volgend jaar iets groter, en er moest weer een strook gras gescheurd worden. Dat is zwaar werk. Maar ... het kan ook sneller.


Leg er karton op en het gras en onkruid er onder gaan vanzelf dood. Zeker nu met de vorst gaat dat snel. En dan in februari weghalen en je kunt het heel makkelijk doorspitten.

Wat doen jullie dit weekend? Sinterklaas vieren? Lekker naar buiten? Of een welverdiend tukkie op de bank?

Geniet ervan! Tot maandag weer!
  5 reacties:

Jan Wilde een Tuin zei

Mooi al die rijp, maar ik heb liever de lente.
Nog even wachten, dat is wel moeilijk.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

DagelijkseOnzinDingen zei

Wat een prachtige foto's. Lijkt me een goed plan twee maanden van dit weer, alleen zonder gladde wegen graag. Maar voor de rest prachtig! Fijn weekend! Groetjes uit Amsterdam. Annemarie

Wonen en leven in Roemenie zei

Mooi de winterse foto's

Willem zei

Misschien dat je het er al eens over gehad hebt en dat ik het gemist heb, maar wat is de reden dat je bij dat kleine koppeltje kippen 2 hanen hebt. Als boerenzoon weet ik dat een haan veelal geen tweede haan naast zich duldt. Het woord 'haantjesgedrag' is niet zomaar verzonnen. Voor mijn vader een groot aantal legkippen aanschafte (jaren '50) liepen er bij ons een twintigtal kippen los op het erf te scharrelen en er was nooit meer dan een haan bij. Een tweede haan werd onherroepelijk weggepest, - en dan had dat beest nog geluk-. Meestal leidde dat tot gevechten waarbij verwondingen niet uitgesloten waren en ingrijpen van mijn vader nodig was. De praktijk was vrijwel altijd dat de tweede haan ergens anders heen ging. Heb nooit meegemaakt dat de haan in de soep verdween; dat lag ver buiten de belevingswereld van mijn beide ouders.
Goed beschouwd nogal merkwaardig; hij fokte ook varkens uitsluitend voor de slacht, maar binnen ons gezin speelde 'een goed stuk in de linkerhaand' nauwelijks een rol. We aten wel vlees, maar groente was in de ogen van mijn moeder oneindig veel belangrijker dan vlees. We hadden dan ook altijd een grote groentetuin en er stond altijd wel iets in dat door de buurt als 'bijzonder' ervaren werd.
Mijn stellige vermoeden is dat mijn moeder genoten zou hebben van jouw blog. Dat doe ik nu maar in haar plaats.

Clarien zei

Willem ik zal je zeggen ik heb zelfs 3 hanen! Nou ja eigenlijk tweeenhalf want de derde is een heel sneu zielig haantje die een kapot pootje heeft en altijd achteraan komt. Ik hou hem maar want als hij de handel in gaat zal hij niet lang leven. Bij ons kan hij zich best redden. Ik zal eens een blog wijden aan haantje-achteraantje. Nou ja officieel heet hij Dopey.

Waarom wij daarnaast 2 hanen hebben op 5 hennen? Tja. Ik had een legsel gekregen, en die haantjes (2 gezonde dus) moesten vervangen worden. En daar kwamen twee voor terug. Misschien had ik om één moeten vragen maar ja .. beginnende boerin he? ;-)

Ik kijk het even aan. Als het oorlog wordt tussen de heren dan gaat er een weg. Er is hier in de buurt een levendige handel is haantjes, bijna iedereen heeft kippen, dus die haan komt dan wel goed terecht ergens.

Dank voor je advies en gezellige reacties!