Een nieuwe week.

on maandag 18 december 2017
Een nieuwe dag en een nieuwe week. We gaan vrolijk verder waar we gebleven waren, met in de hoofdrollen ....

😊😊

Ja want al zie je ze niet steeds, B&B volgen mij bij elke stap die ik buiten zet.

Wat een vorst hadden we het weekend. Ik was erg benieuwd hoe de wintertuin zich had gehouden met de vorst. Je weet het misschien nog wel, waar de erwten en tuinbonen en mei-rapen zijn gezaaid. Om ook in de winter wat groen op ons bord te hebben.

Ook die plantjes waren stijf bevroren. Maar als het zonnetje gaat schijnen ontdooien ze weer en groeien vrolijk verder. Er gaat een handvol groen blad mee voor door de ommelet.

Misschien denk je wel ach wat een miezerig klein beetje ....

Maar onderschat niet de kracht van zo'n kiemplantje. Daar zit zoveel vitaliteit in dat je aan een paar blaadjes al héél veel hebt, liefst rauw gegeten en vers van de grond. Dus ook voor alle bezitters van postzegeltuintjes onder jullie, die denken, dat kleine beetje wat ik kan zaaien is de moeite niet ...

.... het is de moeite wel!! Beter een handjevol groente kakelvers uit je eigen tuin van je eigen rijke bodem, dan kilo's groente eten die al weken in de koeling zitten te verpieteren en die in arme bodems met kunstmest zijn opgekweekt. Postzegeltuin, balkon, vensterbank, allemaal pure power!!

We gaan de zaden verzamelen. Die overal in huis op papiertjes liggen te drogen.


Soms is het moeilijk om het zaad eruit te krijgen, om het te 'schonen'. Zoals bij Verbena. Ik doe dan heel simpel. Gewoon de hele gedroogde bloem verkruimelen en bewaren. Als je dan later gaat zaaien strooi je een handje van dat spul uit over een zaaibed en ziedaar er komen allemaal plantjes op.

Ook zonder schonen gaat dat prima.
Bij andere bloemen zoals de Afrikanen is het simpel. Elke bloem heeft een kuifje, als je daaraan trekt komt er een mooi bundeltje zaden tevoorschijn.

Makkelijker kan niet. Maar ook die zaden laat ik in de bloemknop zitten. Omdat dat een mooie bescherming geeft. Ik haal ze er pas uit als ik ze ga zaaien.

En dan heb je nog vele zaden waar je vooral véél van moet oogsten omdat ze ook een prachtig keukenkruid vormen. Zoals de maggi zaden.

Elke maggiplant heeft vele schermen die in de zomer helemaal vol komen met maggizaad. Dat is een heel lekker pittig kruidje voor in de soep en stamppot. En ook nog gezond. Het zelfde geldt voor korianderzaden, dillezaad, pastinakenzaad, mosterdzaden en nog vele anderen.


En natuurlijk bewaar je altijd wat extra zaden om weg te geven. Een paar soorten, mooi verpakken in een kleurig papiertje, met een setje tuinhandschoenen erbij, en je hebt echt een leuk cadeau.

De zaden die je hier op deze twee foto's ziet die kreeg ik van de week. Ik ben altijd heel blij met alle zaden die jullie sturen, en ze worden allemaal gebruikt. Zo krijg je enorme diversiteit in de tuin, en kun je op een bepaald moment de sterkste rassen houden.

Door die selectie heb je steeds minder last van ziekten en plagen. Elk jaar gaat het vooruit!


Nou, alles zit weer in de doos, die natuurlijk niet meer dicht kan. De doos wordt nu muizenvrij bewaard! Tot januari, als het voorzaaien weer begint.

Vandaag .... gewoon maandag.


Korte dagen, ze vliegen om.4 reacties:

Anoniem zei

Britt en Bekje zijn schattig, zo aanhankelijk, lijken mij echt twee lieve beestjes. Vind de kleine ruitjes wel veel beter passen bij het huis dan een groot raam ook al kost het wat meer tijd met wassen van de ramen.

Anoniem zei

Zijn dat omgekeerde eierdopjes?die kaarsenstandaards? handig!

Clarien zei

Ja het wassen van de ramen is bij mij uitstelklus nummmer 1!!

Goed gezien het zijn eierdoppen. De kaarsenstandaards zijn verdwenen in de verhuizing ws per ongeluk naar de kringloop :(

Helena zei

Wat zijn B&B toch leuk!