In augustus zie je moestuinen vaak inploffen.
De eerste animo is voorbij ... er is niet steeds opnieuw bijgezaaid, het onkruid wieden is een paar keer vergeten, het bijmesten .... oja ..... ook een beetje vergeten .... ja en dan kan je tuin er sneu uitzien, in augustus.
Maar dat is niet erg. Want je wou eigenlijk net een weekje op vakantie, toch? 😊
Een gemakkelijke manier om je tuin op te leuken is om op de opengevallen plekken bloemen te zaaien of te planten. Van die snelgroeiende bloemen met felle kleurtjes, en dan ziet het er in één keer weer superleuk uit!
Ik heb tussen de sla een rij Zinnia's geplant.
Want .... degene die de naam 'groente' ooit bedacht heeft .... voor onze gewassen .... die had het niet beter kunnen bedenken. Het is allemaal groen groen. Een beetje kleur daartussen maakt de hele tuin weer blij en vrolijk!!
Zinnia's tussen de sla, goudsbloemen tussen de tomaten, Indische Kers tussen de Nieuwzeelandse spinazie. Twee exoten naast elkaar! 😊
Gelukkig geven sommige groenten zelf ook kleur. Onze eigen vertrouwde rode kool .... als je die ziet, hoe groot en vol die is ... dan denk ik altijd als we de wereld vol zetten met rode kolen is de honger de wereld uit.
Alleen is hij best lastig op te kweken. Het duurt heel lang voor zo'n kool gegroeid is. En dan te bedenken dat je hem in de herfst voor 1 euro in de super kan kopen!!
Véél te goedkoop, ons voedsel!
De kool heeft ook spruitjes, kleine nieuwe kooltjes die in de oksels groeien. Die kun je gewoon zo afbreken en rauw opeten.
De kool is echt niet te tillen! Ik haal het buitenblad er ter plekke af en spreid het over de grond uit. Tussen de jonge kooltjes. Zo voedt je de bodem, en onderdruk je onkruid. En de grond droogt niet zo snel uit. En je hoeft 2 kilo minder te sjouwen.
Win win win win win.
Oja, én het geeft mooi kleur aan de tuin!!
De stronk heb ik er af gekapt. Want deze kool hoeft niet bewaard. Als je een kool wil bewaren moet je de stronk laten zitten, en hem daar aan ophangen. In de kelder. Ondersteboven. Dan blijft hij maanden goed.
De groene kool, de savooikool, is ook zo'n joekel. Ook hier, het buitenblad blijft achter op het bed.
Bij die twee giganten vergeleken is de broccoli maar een scheetje ......
Wat doe je met zo'n reuzenkool? Ik heb de savooikool gestoofd. In een pan kokend water laten zakken, en zo'n 5 minuten goed doorkoken, ondertussen de kool een paar keer draaien, en dan het vuur uit. Half uurtje wachten.
Vervolgens, aardappelschijfjes gaarkoken, en gehakt aanbraden in boter, met ui en veel kruiden en knoflook en peper en zout.
Snij de gare kool in reepjes, en leg als volgt laagjes in een ingevette ovenschaal, eerst wat gehakt, dan kool, dan aardappel, dan wat geraspte kaas, dan weer kool, dan gehakt, dan de jus, en ten slotte nog geraspte kaas.
In de oven, half uur op 200 graden. Zo werk je anderhalf kilo kool weg in een ovenschotel, en iedereen vind dit lekker!
De dag oogst aan courgettes (12!) .... daar heb ik toch maar zoetzuur van gemaakt. Al eten we dat zelf niet, het is altijd handig met al die spontane mee eters ... om bij een stamppot op tafel te zetten, of op een broodje kaas.
Er zijn vele vele recepten op internet. Ik heb gebruikt wat ik voorradig had. In elke schoongemaakte pot van een halve liter gingen 2 eetlepels suiker, halve tl zout, 50 cc appelazijn, een takje koriander en twee takjes dille.
Vervolgens blokjes courgette erbij, aanvullen met water (ik nam witte wijn die op moest) en dan wecken in de oven op 120 graden. Zodra het kookt doe je de temperatuur op nul en laat de blazer nog een half uurtje aan staan.
Acht courgettes, achter glas.
De broccoli heb ik geblancheerd en ingevroren maar dat is een experiment. Misschien is dat niks.
En dan was er nog ... die rode kool .....
..... we zijn samen op de weegschaal gaan staan. Eerst ging ik mét kool en toen zonder. Méér dan 5 kilo weegt hij!! Geloof je toch niet??
Hij ligt nog op het aanrecht. Te liggen. Morgen gaat hij in de zuurkoolpot.
1 reacties:
Met recht mmmm... heerlijke foto's en die kool lijkt wel op een groene roos.
Groet El
Een reactie posten