Wie zaait zal oogsten.

on donderdag 10 augustus 2017




Augustus oogstmaand ... nou dat weten we inmiddels wel.

Maar eerst de update ..... hoe gaat het met Brit? Nou, het lijkt goed te gaan! Echt! In plaats van somber en stilletjes in de mand te liggen is ze sinds gisterochtend veel alerter. Ze loopt alweer kleine stukjes, maar ze lijkt wel een dronken tol, zoals ze waggelt. Toch kunnen we er niet om lachen, want haar mooie fiere loopje, dat missen we echt.

Vanmiddag kwam ze zowaar met een bal aanzetten. Spelen? Ha, maar normaal krijg je die écht niet uit haar bek getrokken, en nu? Ach, ze heeft de kracht van een muisje, in haar kaken. En na twee minuten was het alweer .... liggen en uitblazen.





Maar alles bij elkaar hebben we toch hele goeie hoop dat het weer goed komt met haar.

Op aanraden van een aantal reacties hier heb ik vanmiddag de specialistische dierenkliniek in Utrecht gebeld. De dienstdoende dierenarts kon mij niet helpen. Maar ik zou worden teruggebeld door een specialist. Wat helaas niet gebeurde. Morgen maar weer es bellen.

Toch denk ik dat je ook op je intuïtie kan varen. Brit heeft een klap gehad, een deel van de hersens is het spoor bijster. Dat betekent, veel rusten, maar ook tussendoor activeren en haar laten bewegen en spelen. Haar goed laten eten en drinken, héél veel aandacht en knuffels, en verder, geduld geduld.

Zoiets. Als we van de kliniek nog andere raad krijgen hoor je dat uiteraard!

En verder is het dus eentonig, op de tuin. Nou ja, eentonig, het is weelde en rijkdom!! Elke dag rijden we af en aan met grote kruiwagens vol oogst.


.... van één pootaardappeltje ..... 



Van de derde rij aardappels kwam dertig kilo af. En er zijn nog vijftien rijen. Het dagelijkse kevers vangen en larven doodknijpen was dus niet voor niks! Het loof is mooi uitgegroeid, maar nu wordt het snel minder.

Ik haal er uit wat we nodig hebben en laat de rest tot de vorst in de grond zitten.

En langzamerhand moet er steeds meer uit. De wortels zijn nu nog steeds goed, maar hier en daar begint een bruin gangetje te komen van de wortelvlieg-larve. Dus die mogen er ook uit. En de bieten ook, en deel drie van de uien.





Omdat er zo'n overdaad aan oogst is ga ik toch een deel ervan wecken. Niet omdat het nou zo gezond is, maar omdat het leuk werk is, en je allerlei lekkere variaties kan verzinnen met kruiden. En omdat die potten heel makkelijk zijn bij onverwacht bezoek. Hopla ... pot opentrekken, even opwarmen, en een salade of andere verse groente erbij geven, klaar.

Ik ga alles rauw wecken, met minimaal toevoegen van suiker, zout of zuur. Je kunt meekijken en mij nadoen, maar ik geef geen garantie dat mijn methode werkt! Want ik probeer deze zomer veel nieuwe dingen uit. Kortere weck-tijden, verschillende kruiden en toevoegingen, de groente grof of fijn snijden.

Suiker en zout ... heel simpel. Zo weinig mogelijk. Ik gebruik de geraffineerde versies, dus kristalsuiker en (gejodeerd) keukenzout. Geen Himalaya zout of agave siroop of cocosbloesem, dat soort dingen. Wél, als het kan, alles biologisch.









Na het oogsten vandaag was er nog tijd om een deel van de wortels te wecken. Liek wilde de kneusjes graag hebben om er worteldrank van te maken. Ze gebruikte één deel wortelsap op twee delen delen appelsap. Wortels uit eigen tuin hebben een hele sterke smaak, en puur wortelsap is haast niet te drinken.

Eén grote appel en één wortel centrifugeren, maakt één glas vol. Proost! 😊






Wat je in de potten erbij doet dat bepaal je zelf natuurlijk. Het is leuk om te experimenteren. Ik deed dit keer in elke literpot een theelepel suiker, een kwart theelepel zout, een takje peterselie, takje dille, blaadje salie, en een paar korianderzaden.

Een halve krat wortelen wassen, licht schrappen, aan plakjes schaven, en de potten hiermee verder vullen. Goed aanduwen. Dan schoon koud schoon water erbij tot anderhalve centimeter onder de rand, en deksel, elastiek en klemmen erop.

Wecken in de oven, hete lucht stand, op een bakplaat waarin een bodem water staat, op 140 graden tot het kookt. Dan terug naar 110 graden en nog een kwartier laten borrelen. Temperatuur op nul zetten. Na nog een kwartier haal je de potten eruit en zet ze op een doek. Als ze koud zijn kunnen de klemmen eraf.





Kort geweckt, het is nog mooi stevig, en vast ook mooi op het bord!

Hoelang houdbaar? Geen idee, maar ik ga het uittesten. Het blijft bij mij buiten de koelkast, maar als ik een kelder had gingen ze daar in. Nu moeten we wachten tot de koelcel komt, eind augustus.

Prachtig, die gewassen, van zaadje af heb je ze zien opgroeien, en dan nu zo'n schilderij op je aanrecht!

5 reacties:

Anoniem zei

Wat ben ik blij voor jullie en voor Brit zelf natuurlijk, dat ze al weer een stukje kan lopen, ook al gaat het moeizaam en wankel, ze kan weer op haar pootjes staan! Als ik het zo lees, wordt er heel goed voor Brit gezorgd en gaat het beetje bij beetje weer wat beter gaat met haar. Vind het verstandig dat je contact hebt opgenomen met de dierenkliniek in Utrecht en dat je morgen weer belt, als wij zelf iets specifieks mankeren, gaan we na de huisarts, zelf ook naar een specialist op dat gebied. Ben benieuwd wat zij zeggen. Mooie oogst hebben jullie, wat een overvloed.

Martine zei

Ja die tuin in augustus, heerlijk. Ik geniet er ook met volle teugen van.
Als het met Brit niet beter wordt kan ik je wel iemand aanbevelen die ook op afstand behandelt en heel goede resultaten behaalt bij mensen en dieren. Hij heeft vakantie momenteel maar met een weekje wel weer terug. Groetjes...........

Wonen en leven in Roemenie zei

Fijn dat Brit stapje voor stapje opknapt . Wat een rijkdom he alles wat er uit je tuin komt. Wecken doe ik met een de weckpan op het gas en dan als het koud is de potten in de kelderkast.

Anoniem zei

Goedenavond,

Hoe is het met je zoete aardappelen afgelopen of heb ik iets gemist?
Mijn petje af voor jouw harde werken!!

Groeten
Cornelia

Clarien zei

Oja die zoete aardappelen .... er is er precies ééntje die nog leeft. We gaan van de week es kijken!