Koel.

on donderdag 24 augustus 2017
Vandaag kwam hij. De koelcel.

Een flinke kast van 1 meter bij 3 meter, in de schuur tegen een achterwand. Nu kan het grote oogsten beginnen want nu is er plek!


Nou was het vandaag een hele chaotische dag, met alwéér ontsnappende konijnen, en weer nieuwe dieren in het weiland, waar Brit helemaal van op tilt ging, en autosleutels en mobieltjes die kwijt waren ..

.. en tussendoor bouwden de heren van de koeltechniek een prachtige koeling voor ons.

Het is een tweedehands koelcel. Hij was 3 bij 2 meter maar dat vond ik te groot. Dus ze hebben hem gehalveerd.

Nou, maar weer een bed wortels oogsten dan.

Je hebt zomerwortels, oftewel bospeen, en winterwortels.

Als je zelf wortels kweekt, moet je misschien aan de smaak wennen. Ze zijn lang niet zo zoet en ... nou ja ... nogal vlak van smaak als de wortels uit de winkel. Onee, wortels uit je eigen tuin zijn heel pittig!

Ze kunnen zelfs een beetje scherp zijn.

De zomerworteltjes ga ik dit jaar in glas bewaren, en de winterwortels in kisten zand, in de koeling.

Ook waren we vanmiddag nog even in Giethoorn om pruimen te plukken.

Ja dat kan nu gewoon, want die rijpe en soms overrijpe pruimen kunnen allemaal in de koeling. Dan hoef je dat niet direct dezelfde dag tot moes of sap te koken.

Of iets anders. Pruimentaart!


Het handigst is om ze gewoon weg te geven. Iedereen wil wel een doos pruimen hebben. De eerste kist is al verspreid onder buren en vrienden.

En vanavond was de verjaardag van buurman Wim. Hij krijgt een kist groenten. Met een doos pruimen.

Maar dan vind ik dat toch iets te vrekkig staan ... alleen maar spullen uit je eigen tuin. Dus er gaat nog wat bij.

Zelfvoorzienend leven is één ding, maar zelfvoorzienende cadeautjes geven ... dat kost bij mij iets meer tijd. 😊

7 reacties:

Anoniem zei

Dag Clarien,ik ben het niet helemaal met je eens,je hebt een zaadje,kweekt het met liefde en geduld op tot plantje,je geeft het water en uiteindelijk heb je pracht groente. Voor mij zou dit meer waarde hebben dan dat je even snel naar de drogist,patisserie of wat ook gaat om snel een verjaardag kadootje te scoren. Mooi en leerzaam blog heb je!! Inspiratie voor onze toekomst. Groetjes Corina

Jeanneke zei

Het mooiste cadeau dat je iemand kan geven, of dat ik zou kunnen krijgen. Gewoon zó, puur, zònder toevoegingen. Meer heeft zo'n geschenk absoluut niet nodig, Clarien.
Liefs,

Jeanneke.

Anoniem zei

Ik zou zelf heel blij zijn met een grote krat vol verse groenten en fruit. Ook met een mooi boeket bloemen uit eigen tuin. Maar ik snap dat je er nog iets bij geeft als de ontvanger zelf ook groenten en fruit in eigen tuin heeft staan. Een zelfgemaakt cadeautje zoals bijvoorbeeld een cake, taart, jam of een mandje gevuld met plantjes of groenten en fruit uit eigen tuin, vind ik zelf leuker dan een gekocht cadeautje, de gever heeft er tijd en moeite in gestoken, veel persoonlijker dan een gekocht cadeautje.

Dufraing Marc zei

Wortels in glas bewaren - wat bedoel je hiermee? Wecken of nog iets anders? Heb in Frankrijk ook nog veel zomerwortels doen en weet, buiten wecken, niet goed hoe deze te bewaren., Tips???

Clarien Cornelisse zei

Ik ben helemaal overtuigd hoor! Vanaf nu worden mijn kadootjes puur tuin! :D

Marc ja ik bedoel geweckt, maar niet op de ouderwetse methode, maar kort wecken, in de oven. Het is wel een probeersel. Ik laat van de week weer zien hoe ik het doe. Maar koel bewaren, in zand, is natuurlijk de beste methode als je de groente vitaal wil houden.

Mijke zei

Oh joh wat gek, ik vind zelfgeteelde worteltjes juist veeeel lekkerder en zoeter dan die uit de winkel! En helemaal niet scherp. Zou dat iets te maken hebben met de grond of de bemesting? Wij zitten op klei en gebruiken enkel compost als bemesting.

Clarien Cornelisse zei

Ik denk dat het ook vooral ligt aan het ras ligt je gebruikt. Ik heb op het wortelvak niet bemest. Zelfs haast geen compost erop. En ik had gewoon te dik gezaaid, daar kan het ook nog aan liggen. Maar ik vind ze prima hoor! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...