Teeltplannetje.

on maandag 21 december 2015

Op deze kortste dag van het jaar ........... piepte vanmiddag het zonnetje even ons huis in. Héél even maar. Hij komt nét boven de kim uit, en die warme schuine zonnestralen in huis die moet je echt koesteren!

... het is héél verleidelijk ... om even met een boek op de bank te gaan liggen ... kop thee erbij ....

Maar die winterzon is ook heel lekker op je gezicht. Naar buiten dus. We gaan es even in de achtertuin wat orde op zaken stellen.

Een paar weken geleden gaf ik aan dat ik graag iemand wil helpen om een moestuin aan te leggen. In een gewone achtertuin in een gewone straat. En dat dan allemaal stapje voor stapje laten zien op dit blog, zodat anderen daar hulp bij hebben als ze ook een moestuin willen beginnen in de achtertuin.

Mooi plan! Maar het schuift even door naar 2017. Want dit jaar zijn er al teveel projecten.

Maar wat natuurlijk wél kan is dat ik jullie laat meekijken in onze eigen achtertuin. Daar is al wel een basis voor een moestuin gemaakt maar misschien kun je toch ideeën op doen door bij mij mee te kijken.

Dit is geen enorm grote groentetuin zoals Moeskers Moestuin. Dit zijn gewoon een aantal bakken, gemaakt van stoeptegels, waarin je allerlei groente kan kweken. Wij doen dat al twintig jaar in deze paar bakken. Ooit hebben we die bakken gemaakt op de meest zonnige plek van de tuin.

Ook op andere plekken hebben we eetbare planten en fruit. Zoals hier langs de gevel een druif. Die druif wordt vandaag gesnoeid. Dat is niet moeilijk hoor, een druif snoeien. Ik haal altijd alle zijtakjes weg, vlak bij de oorspong, boven een naar buiten wijzend oog. En aan het einde van de druif laat ik takken zitten, zodat de druif naar links en naar rechts door gaat groeien. Je kunt zo zelf bepalen waarheen je de rank wilt laten groeien.

Ik heb helaas geen foto van de gesnoeide druif want toen was het al te donker. Ja de dag was echt kort vandaag!!

Wel een foto van één van de appelboompjes, voor en na het snoeien. Ook hier geldt, haal weg wat je teveel vindt. Laat vooral geen lange naar boven wijzende takken zitten, want daar krijg je weinig appels aan, en dan wordt het zo'n lange boom, en qua schaduw .... een buurmansverdriet!

Haal de takken die je niet wilt weg, vlak aan de stam. Kruisende en naar binnen wijzende takken gaan er uit. Zorg dat je een basis overhoudt waar de boom een mooie ronde kruin uit kan ontwikkelen.


Er is veel gesnoeid. Ook de vlinder, de bessen, de hortensia's ... allemaal gekortwiekt. Ja en dan zit je met die takken.

Ik weet het ... ik zeur er altijd over ... maar doe dat niet weg!! Beschouw het organisch materiaal uit je tuin (en uit je keuken) als het kostbaarste spul wat er is! Het is zo goed voor je bodem en het evenwicht in je tuin om het te composteren en later te gebruiken in je bodem! Niks korrels en meststoffen uit een plastic zak! 

Gewoon ... dit!!

Ja en als je weinig ruimte hebt ... nou, even in stukjes knippen dan.


De grootste takken geef ik aan de konijnen. Die eten de bast er van af, en dan is zo'n tak snel verteerd op de compost.

Verder hebben wij een compostplek gemaakt onder de laurier. Je ziet er niks van. Daar links achter die groene takken, daar gaat mijn grove compost naar toe.

En om te zorgen dat het sneller verteert doen we weer de lasagna truuk. Op een andere bult ligt ons keukenafval, en daarvan gaat nu een laag over die stuk geknipte takken heen. Dan weer takken, dan weer keukenafval. Laag over laag. Zo krijg je supercompost. Die best snel verteert.


Want er zitten zoveel dieren in je keukenafval. Die gaan nu ook aan het werk met die takken. Dus ... alles bewaren!! Kijk anders naar de resten van je tuin. Alles wat je afvoert maakt je tuin arm. Alles wat je bewaart ... maakt je rijk!!!!!

Schrapen!! :D:D:D
Nou, genoeg daarover!

Nu een teeltplan voor de achtertuin maken. Een teeltplannetje.

Tja .... hoe ga je jou beschikbare moestuinmeters inrichten? Dat moet je helemaal zelf bedenken. Het hangt er van af wat je doel is. Wil je veel eten? Of moet het er vooral mooi uit zien? Heb je kinderen die willen helpen?

Ga je paden maken en verhoogde bakken? Hoe valt de zon?

Wij gaan dus verhuizen over een half jaar ofzo. En moeten dit huis verkopen. Dus .... moet het er bij ons vooral heel mooi uitzien. Er moeten veel bloemen komen tussen de groenten. Dus heb ik langs alle randen bloemen en kruiden getekend.

En verder ... heel simpel, niet teveel, makkelijke groente, omdat ik natuurlijk ook nog de grote tuin heb.

Ga ook es zo'n plannetje maken voor je tuin, het is heel leuk werk, en het scheelt je een hoop gepuzzel straks in het voorjaar!


Pffff hoor die wind tekeergaan! Fijne avond nog, en tot morgen!0 reacties: