Tasjes uitdelen en chips maken.

on zaterdag 12 december 2015Ook benieuwd? Hoe het vandaag ging met die tasjes uitdelen?

Nou wij waren ook benieuwd, om 10.00 vanmorgen, en een beetje zenuwachtig ook wel. Dus eerst maar even koffie drinken bij Le Perron. Moed indrinken! :D  Kijk en daar zie je Nicolette aan komen stappen met een kledingrek dat we van een Bussumse ondernemer mochten lenen.

Ze was er dwars door Bussum mee gekard.

Een korte briefing. Hoe gaan we het doen Waar gaan we staan. Hoe lang blijft het droog?

En zodra we naar buiten stappen komt er een mevrouw op ons af. 'Zijn jullie van die gratis stoffen tasjes? Wat in de krant stond?'

Ja. Dat zijn wij. Daar gaat de eerste tas, en mevrouw stopt haar eigen plastic tas in de plastic zuil. Mooi!

We zoeken een gezellige en strategische plek uit bij de Blokker. Daar komt iedereen langs. Meteen al bij het ophangen van de slinger doen we erg onhandig. Maar een meneer stapt van de fiets en helpt ons even. Ja hij wil ook wel zijn plastic tas omruilen voor een stoffen exemplaar van ons. Dat is twéé.

Nog maar honderdachtentwintig te gaan!Nicolette is het dapperste van ons drieën. 'Mevrouw, ik zie dat u per ongeluk een plastic pasje heeft meegenomen in de winkel. Wilt u die ruilen voor een mooie duurzame stoffen van ons? Maar dan moet u wel beloven om noooooit meer een plastic tas mee te nemen!'

Het gaat allemaal met een knipoog uiteraard. Maar de Bussummers weten de actie wel te waarderen! Sommige mensen komen speciaal voor de tas naar het centrum gefietst. Anderen moeten we een beetje 'overhalen'.


Ja en natuurlijk zijn er ook mensen die, een beetje bozig, ons negeren en doorlopen. Ach ik herken dat wel. Ik word soms ook kribbig van al die mensen die je aanspreken op straat, goeie doelen, energiebedrijven, kranten.

Maar wij willen alleen maar iets weggeven. Nou en dat lukt! Na twee uur is het rek leeg en zijn onze handen bijna leeg.

Het aller-állerlaatste tasje gaat naar deze mevrouw hierboven! Gefeliciteerd! U bent vandaag onze laatste klant, maar we komen terug! Met nog veel meer tasjes. Full steam ahead!!!

Maarre .... niet vandaag he? We zijn moe, koud, en klaar. Lekker naar huis, naar de kachel!
De plastic tassen die we terugkregen gaan naar diverse winkels. Daar worden ze hergebruikt.

En hieronder zie je nog even de tekening van een tassenontwerp. Op verzoek van Henriette. Ik hoop dat het te lezen en te kopiëren is. Anders kun je ook even contact opnemen dan krijg je een papieren kopie.


Zo. Dat was leuk! :D


**************

En voor degene die denkt .... he waar blijft de tuin toch?? Ja daar was ik ook nog eventjes hoor vanmiddag. In de schemer. Gisteren hadden we de groentechips van AH, die waren erg lekker en ik wilde ze gaan namaken.

De chips van AH zijn prima, maar alleen wat te zout. Ik heb dit keer geen recept gebruikt, maar gewoon zo maar iets geprobeerd. Eerst natuurlijk de groente halen, pastinaken, bieten, wortelen en aardappels.
Dat spoel je goed af, en dan goed schoon borstelen. Je kunt de schil ook eraf schrappen of schillen, maar bij de chips is juist die schil erg lekker. Of snij alleen het kurk-achtige deel eraf.

Om plakjes te maken gebruikte ik dit ding. Maar wees voorzichtig! Voor je het weet heb je een stuk van je hand meegeschaafd. Of doe een ovenwant aan ofzoiets.


Dan heb je een bak vol met groenteplakjes. Ze zijn rauw ook lekker, je kunt ze ook gewoon in de sla doen.

Maar als je chips wil maken kun je ze nu frituren. En als je, net als wij, géén frituurpan hebt, kan het ook in de oven. Giet er wat goeie kwaliteit olie over, en schud even op. Ik heb vervolgens de helft in de vriezer gedaan want ik had veel te veel.

De rest, uitspreiden over je bakplaten. Op de hete-lucht stand in de oven, 200 graden, na tien minuten opschudden en dan nog es tien minuten bakken. Schud ze om met wat zout. Klaar.

Fijn weekend! Tot maandag weer.


4 reacties:

Es zei

Super zeg alle tasjes weg!
en die chips, jammie morgen ook maar eens maken
X Es

Josefien zei

Ik vind jullie actie echt geweldig! Ik probeer mijn omgeving ook bewuster te maken mbt het gebruik van plastic. Van de Sint heb ik een Dopper gekregen, en op het werk ga ik niet meer iedere keer een bekertje thee uit de automaat halen. Ik zet er gewoon twee keer per dag een thermoskan onder. Collega's vragen waarom ik dat doe, want dat heeft toch geen nut. Als ik vervolgens uitleg dat alleen ik daar al ruim 1000!!! plastic bekertjes per jaar mee uitspaar worden sommigen toch aan het denken gezet. Vervolgens heb ik vaak hele leuke gesprekken en blijkt dat mensen er best voor open staan om plasticgebruik te verminderen. Vind het heel leuk om behalve over de tuin ook de tassenverhalen te volgen!

Crafts 'n' Skills zei

Wat vind ik die tasjes toch een super idee!! En wat heerlijk dat je zo snel al door je tasjes was! Dat vind ik toch wel een erg mooi teken hoor.

Zouden we dat hier ook zo van de grond kunnen krijgen? Ik denk er eens over!

Helena zei

Gefeliciteerd met de succesvolle tassenactie! Top gedaan. De chips zien er trouwens heerlijk uit. Helena