Moderne heksen.

on dinsdag 1 december 2015

De boeken met 'Oma Weet Raad' zijn niet aan te slepen. De boekhandel en de bieb liggen er vol mee. Ook op internet zijn er enorm veel tips te vinden, over hoe je huis- tuin- en keukenklusjes kan oplossen, en simpele griepjes en ziekjes kan verlichten, met hele simpele spullen. Uien, olie, noten, kruiden, thee, zuivel, honing .... je kunt er veel méér mee doen dan ze alleen maar eten en drinken.

Ik ben heel blij dat er steeds meer moderne heksen komen. Steeds meer mensen die 'niks op hun huid willen smeren wat je niet op kan eten' en die op zoek gaan naar puur-natuur middeltjes.

Het werkt niet altijd hoor. Je moet een beetje experimenteren. Maar kijk es hoe mooi dat eiken vloertje weer geworden is, met alleen maar een beetje olie, en wat walnotendoppenthee! Op de gok had ik twee eetlepels bruin aftreksel gemengd met een eetlepel olie, en dat over de witte vlekken heen gekwast.met de hand erin wrijven
En het is weer mooi egaal, walnootbruin. Eigenlijk had je daarvoor de bolsters van de walnoot nodig. Daar zit erg veel bruine kleurstof in, je kan er zelfs je haar en je textiel mee verven. Maar ja, ik had geen bolsters, en met de doppen ging het ook.

De kruidensiropen zijn ook klaar. Die zijn vandaag gezeefd, en nog even opgekookt en in steriele flesjes gedaan. De kinderen krijgen daar allemaal ook een flesje van mee. Ach ja ... studenten ... laat naar bed, veel bier boven de boeken en de laptop hangen ... en nooit een hemd aan natuurlijk! Ja dan kan je zo'n heksenbrouwseltje goed gebruiken. Bij de één zal het tot de laatste drup opgaan, en bij de ander staat het vergeten in een hoekje te beschimmelen ... zo gaat dat.

Die uitgezeefde kruiden, dit hierboven is tijm, moet je nog even goed uitwringen in een doek. Zodat alle sap er goed uit komt.

De shampoo wordt ook gezeefd en gaat in twee lege plastic flesjes. Dat hoeft natuurlijk niet zo steriel.

En kijk dan .... hoe mooi die belletjes in de kom bij elkaar gaan zitten. In een heel mooi regelmatig patroon ... het lijkt wel een honingraat. Hoe zou dat nou toch kunnen dat die belletjes daar zo wiskundig precies aan mekaar gaan kleven ..... ongelofelijk toch?
Zo die heksentoer is weer achter de rug. We gaan nog even naar de tuin, gewoon, alleen maar wat plukken en snijden. Groenten voor in de soep en voor de stamppot boerenkool vanavond.

Die boerenkool die moet je erg goed wassen. Je moet dat blad echt door het water heen slaan. Omdat het gekruld is blijft er veel zand aan kleven, maar er zitten ook veel beestjes in. Daarom aten ze vroeger boerenkool pas na de eerste nachtvorst, dan is al het ongedierte dood. Ja en ook omdat de kool dan iets zoeter van smaak is.

December ... boerenkooltijd .... en nog steeds allerlei kleuren te vinden in de natuur. Niet meer zo uitbundig, maar op z'n ingehouden decembers ....


Ook december heeft z'n charme. Zelfs al is er nog geen vlokje sneeuw te bekennen. Zo'n miezerdagje, met natte straten, heeft ook wel iets.

En als ik langs het oerlelijke gebouw van Beeld en Geluid loop, allemachtig wat is dat toch lelijk ... je schrikt er gewoon elke keer weer van .... maar dan is daar achter ineens de zon, net aan het ondergaan. Ja dan is het zelfs daar weer mooi.

De natuur kan overal wel iets moois van maken.

Over de natuur gesproken, even kijken of er in Parijs nog nieuwe dingen zijn bedacht vandaag. Ik weet niet of het te lezen is, maar dit stukje gaat er voornamelijk over dat elk land afzonderlijk zo'n invloed heeft op de beslissingen. Daarom gaat het vaak mis. Omdat je het nooit allemáál met elkaar eens bent natuurlijk.

Canada doet ook mee, de klimaattop-joker uit het verleden. Mooi, zo'n groot land, dat zet zoden aan de dijk.

En grappig ... er zijn vandaag twee fossielen uitgereikt, aan de grootste blunderaars op klimaatgebied. Eén voor Nieuw-Zeeland, want de premier had gejokt. En één voor België omdat het daar bestuurlijk zolang zo'n puinhoop was. Hoe kom je erop ... fossielen ....


En nu ... mogen de bonen in de week voor het peulenrecept morgen. Bonenbroodjes worden het!


2 reacties:

Cin zei

Haha heksen. Toen mijn kinderen nog in de peuterschool zaten was één van hun klasgenootjes er van overtuigd dat ik een heks was en dat voorvalletje halen mijn zonen nog regelmatig aan om me te plagen als ik aan de slag ga met siropen en zalfjes. Toch grijpen ze bij wat keelpijn maar al te graag naar de vlierbessensiroop, vraagt mijn man naar de kamillethee als zijn maag overhoop ligt en smeert mijn oudste, een skater, gretig mijn smeerwortelzalf als hij nog maar eens tegen de grond is gegaan, want "het helpt echt hoor mama !"
Die vloer heb je echt fantastisch aangepakt, super resultaat !
En tja, de laatste tijd maakt België niet zo'n goede beurt in de internationale media hé. We kunnen niet anders dan bevestigen dat onze politici serieus klungelen, maar dat zijn we gewoon, we zijn nu eenmaal een volkje dat niet zo hoog oploopt met de gezagdragers (ongeacht aan welke kant van de taalgrens). De maatregelen in de nasleep van de aanslagen in Parijs waren naar mijn mening zwaar overdreven, maar dat was duidelijk om aan de rest van de wereld te laten zien dat we van aanpakken weten. Het communautair gekissebis rond het klimaatplan is helemaal huilen met de pet op en baart me eerlijk gezegd een pak meer zorgen dan de terreurdreiging. Ik troost me dan maar met de gedachte dat ook hier overal mooie initiatieven uit de grond worden gestampt, van afvalvrije winkels, buurderijen tot een steeds groter wordend netwerk van transitie inititatieven.

Clarien zei

Als ze daar in Parijs horen wat jij allemaal doet voor het Belgische klimaat wordt die fossiel meteen weer ingetrokken!