Hennep

on dinsdag 22 december 2015


Het begon vandaag allemaal met twee spijkerbroeken.

Vanochtend gekocht.

Rond de kerst koop ik meestal nieuwe kleren, gewoon, even kijken wat er mist in de kast, broeken of truien of blouses. Misschien es een rokje. En dan datgene kopen wat nodig is ..... en we zijn weer klaar voor een jaar! Want pfffff die pashokjes .... verschrikkelijk!

Voor mijn kast staand, met de twee nieuwe broeken, dacht ik vanmorgen .... heb ik ze eigenlijk wel nodig. Hoeveel heb je nodig? Er liggen nóg zeven broeken, waarvan twee werkbroeken. Maar ja je wilt ook wel es variëren. En spijkerbroeken zijn zo verschrikkelijk handig!

Maar goed, ik dwaal af.

Ik ging nadenken over zelfvoorzienend zijn. Spijkerbroeken koop je dus niet als zelfvoorziener.

Hoe gek het ook klinkt, als je eenmaal GROEN wordt wil je steeds verder. Hoe mooi zou het zijn als je óók zelfvoorzienend zou kunnen zijn met je kleding, met je brandstof, je bouwmateriaal, je medicijnen, je cosmetica, je papier, je veevoeder .... dat zou toch prachtig zijn?? Ik ging es googelen.

En dan ineens blijkt er één superplant zijn, waar dat allemaal mee mogelijk is!!!!!


Hennep, de meest veelzijdige plant op aarde!

Hennep is de meest veelzijdige maar tevens ook meest ondergewaardeerde plant op onze aarde. De hennepplant groeit veel sneller dan bomen, het is vele malen milieuvriendelijker dan katoen en het is zeer duurzaam. Van hennep kan van alles worden gemaakt, zoals kleding, touw, papier, plastic en zelfs brandstof. Als er iets is dat onze aarde kan redden, dan moet dat wel hennep zijn!

De hennepplant. O wat is hij ondergewaardeerd!! Ik ga er es in de bieb naar op zoek. Kijken of er informatie is over deze superplant, waar je echt alles van kan maken, en die óók nog es zeer gezond en genezend is voor onze planeet.
Pfffff ik vind alleen maar waarschuwende boekjes over hasj en wiet. Ja dat is een neefje uit de Hennepfamilie .... met een vrij hoge dosering THC waar je high van kan worden. Maar daarnaast zijn er vele andere onschuldige neven en nichten in de familie.

Maar kijk nou toch es. Bussum heeft sinds een tijdje een heus Hennep winkeltje. Nee hoor geen koffieshop. Hier worden de mooie produkten van de hennepplant verkocht.

Het heet Hempie, zit in de Kapelstraat en het is een schattig winkeltje!Binnen is Michel, die mij met heel veel enthousiasme wel een half uur lang vertelt over de hennep en haar toepassingen. Het is echt geweldig. Je kunt zelfs betonblokken maken van de vezels.

Maar het is ook superfood. Het zaad heeft als een van de weinige planten ter wereld precies de juiste omega vetzuren combinaties voor de mens. Het geeft je alles wat je nodig hebt, ook als je geen dierlijke producten eet.

Hennep is grondstof voor kleding. Mooie spullen, en heel zacht en lekker op de huid. Niet belastend voor het milieu, zoals katoen helaas wel is, en wat denk je ...... het wordt geteeld in bijvoorbeeld Oude Pekela!!!! Hoe lokaal en duurzaam wil je het hebben????

Medicijnen met hennepolie, voor duizend-en-een toepassingen .... in China gebruiken ze dit al eeuwen. Waarom wij in vredesnaam niet??

De vraag die bij je omhoog kruipt ...... dit geweldige product, waar je alles mee kan doen wat de mens nodig heeft om te leven ...... waarom is die geweldige hennep zo onbekend en zo weinig gebruikt?

Michel legt het uit. Tja .... honderd jaar geleden is hennep in Amerika in de ban gedaan. Het had iets te maken met de orthodox-heid van de amerikanen destijds, hennep werd geassocieerd met jazz en met geest-verruimende middelen, dus het moest ...... uitgebannen!


Maar de belangrijkste reden dat de hennepteelt werd tegengewerkt was ....

.......... hennep was een TE grote concurrent voor de katoenindustrie. EN voor de houtindustrie. En voor de voedsel en medicijnenindustrie. EN voor de automobielindustrie. Want er werden zelfs auto-onderdelen van de sterke vezels gemaakt. EN voor de cosmetica industrie. EN de plastic industrie. En ga maar door.

Hennep was te goedkoop, te makkelijk te telen, er werd te weinig aan verdiend, en je kon er alles mee. Dus weg ermee!!
Gelukkig zijn er nu winkeltjes als Hempie. Hennep komt aarzelend weer terug. Het gaat moeizaam, want de spullen zijn nog vrij duur, omdat de productie nu nog op hele kleine schaal plaats vindt.

Maar ik heb het gevoel .... dat dit product wel eens een Planeet Redder kan zijn!!

En hoe fijn .... dat wij nu nét volgend jaar ruim een hectare van die planeet mogen bebouwen ... en daar van alles op mogen uitproberen. Ik weet ineens welke plant daar vast en zeker verbouwd gaat worden!! :D

Maar goed. Eerst maar es een bezoekje brengen aan de hennepfabriek in Oude Pekela. Kijken of ze daar zaaigoed hebben. En advies.

En verder .... ga ik heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel reclame maken voor hennep. Ook bij al mijn collega-boeren en klasgenoten. We moeten véél meer hennep verbouwen en gebruiken.

Ga ook es googelen op hennep (niet de marihuana variant maar die andere). Je staat verbaasd!!!! Of ken je het al?


5 reacties:

cin zei

Ik kende het, we overwegen trouwens om hennep bouwstenen te gaan gebruiken bij de isolatie van het achterdeel van het huis. Ik hoop alleen dat het niet loopt zoals met vlas, ook zo'n mooi lokaal gewas. Vorige zomer was het weiland achter ons met vlas ingezaaid, een prachtige blauwe zee als het bloeit. Toen de teler die het veld huurde een kijkje kwam nemen besloot ik een praatje te maken en op de vraag wat er mee gebeurde na de oogst antwoordde hij doodleuk: ha,dat gaat naar China of een ander lage loon land. Ook vermelde hij dat er toch minstens een keer per week aan 'gewasbescherming' moest gedaan worden, een eufemisme voor gif spuiten. Niet dat het echt een verassing was, maar sindsdien kijk ik toch met andere ogen naar die mooie vlasvelden.

Clarien zei

... maar dat is dus niet de schuld van het vlas, maar van de teler. Vlas is ook zo'n superplant. Maar ja de linnenproduktie is omslachtig en in China vast goedkoper. Rot voor jou, van dat spuiten.

Hou je me op de hoogte van die hennep bouwstenen? Wij krijgen ook nog een flinke verbouwing! :D

Jan Wilde een Tuin zei

Ik heb pas ook een stukje over Hennep geschreven, leuk dat je het ook ontdekt heb. Als je naar Oude Pekela gaat, de fabriek is onze buurman, dus misschien hier een bakkie ?
Kijk maar op mijn Blog.
Alle goeds voor het nieuwe jaar.
Gr Jan Wilde een Tuin.

Es zei

Wauw en wat een mooie winkel ook...Ik hou niet van winkelen maar dze ga ik zeker eens een bezoekje brengen met een vriendin die ook niet van winkelen houdt en duurzaam leeft!
X Es

pieke zei

via een andere blogster vond ik deze link van mensen die ook begonnen zijn met de hennepteelt, misschien heb je er wat aan

http://www.bureaubuitenlui.nl/