Bonen Broodjes.

on woensdag 2 december 2015Hoe andere bloggers dat doen weet ik niet, maar als ik een ingrediënten foto maak voor een nieuw lekker gerechtje, dan klopt dat achteraf nooit. Want ik doe er tijdens het kookproces nog van alles bij, of sommige ingrediënten die wél op de foto staan komen er uiteindelijk helemaal niet in ....

Dus .... voor de bonenbroodjes van vandaag, klopt de foto hierboven niet helemaal. Je hebt nodig, één kilo bloem, of als je iets meer ervaren bent met brood bakken, neem dan één pond bloem en één pond volkoren.

Ik nam zelf half bloem en half gemalen haver. Want ik heb nog zo'n pot met haver staan die op moet.

Haver is een prachtige graansoort. Het is iets minder 'rijk' dan tarwe, maar je krijgt er superpower van. Een paard bijvoorbeeld kan een heel veld omploegen, op een emmertje haver. Ja we zouden véél meer haver moeten eten!!

Verder heb je nodig, een half pond (250 gram)  droge bonen, bijvoorbeeld rode kidney bonen, wat kruidenzout, wat gist en wat boter. That's all!!

De bloem gaat in  een ruime kom, daar gaan twee eetlepels gist bij, doorroeren, dan anderhalve eetlepel (kruiden)zout, weer roeren, en dan 570 mililiter lauw water. Roeren, en dan het deeg op het aanrecht en lekker aan het kneden, ongeveer 10 minuten. Dan mag het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.


Ja wat de bonen betreft ... je kunt het helemaal van scratch af aan doen, en droge bonen nemen, die je eerst een nachtje weekt, en dan in twee uurtjes met wat zout erdoor zachtjes gaar kookt. Ik nam kidneybonen uit eigen tuin.

Maar .... je kunt ook gewoon een potje gare bonen kopen in de winkel. Een groot blik of pot bruine bonen, of twee kleintjes. Het lekkerste vind ik die rode bonen.


Die gare bonen gaan in de mixer, samen met het kookvocht. Neem niet teveel kookvocht, het moet een stevige pasta worden. je kunt altijd nog wat vocht toevoegen.

Dan voeg je zo'n 50 gram roomboter toe, en voor de veganisten, neem plantaardige olie of margarine, en tot slot een eetlepel suiker of honing. Weer mixen, tot een mooie egale bonenpasta.

Het deeg is inmiddels gerezen, en je snijdt het in tweeën en rol de helft uit tot een rechthoekige lap. Die bestrijk je met de helft van de bonenpasta. Hou aan de rand een strook deeg vrij.

Rol de lap vervolgens losjes op, je eindigt bij de vrije strook.

 
En dan snij je die rol in dikke plakken, van zo'n twee centmeter dik, en leg ze op een bakplaat met daarop bakpapier.

Met het tweede deel van het deeg doe je hetzelfde, en zet de twee bakplaten in een lauwe oven om een uurtje of twee te rijzen.

Ondertussen ga je de keuken opruimen, of zoals wij, even naar de hei!Want het werd ineens mooi weer bij ons in Bussum. Dus we konden wel even shoppen in het bos.Ja want ook al komt er volgend jaar een einde aan mijn werk op Moeskers Moestuin, dat wil nog niet zeggen dat we stoppen met plannen maken. Moeskers Moestuin gaat gewoon door. Er zal zeker een groepje te vinden zijn die de tuin wil beheren.

Dus ... we gaan gewoon door met mest verzamelen, voor de voorjaarsbemesting!

En de broodjes, als ze gerezen zijn tot anderhalf keer het volume, zet je de thermostaat flink omhoog. Brood heeft een hete oven nodig, zet hem op 220 graden, en na een kwartiertje terug op 200. Na weer een kwartier zijn je bonenbroodjes klaar!
Tja .... bonen in je brood ... is dat lekker? Nou en of!! Eet ze met een avocado-dip en een maaltijdsalade!

Dit was maar een basisrecept. Je kunt die bonenpasta natuurlijk spicen met chilipoeder, knoflook, ui, enzovoort. Of ga voor de zoete variant en voeg meer suiker en wat kaneel toe. Dan heb je gezonde koffiebroodjes!


4 reacties:

madelief zei

De nieuwe bril staat je erg mooi!

Heleen Niele zei

Ik krijg zin in bonenbroodjes, wie had dat nou gedacht. Dat presenteer je smakelijk Clarien! Heel heel veel plezier gewenst met het plannen maken voor je nieuwe leven.

My new way of live zei

Zien er heerlijk uit! Ga ze vanavond maken voor sinterklaas avond. Een met bonen en een italiaanse kruiden.

ben benieuwd

My new way of live zei

Ze waren knetter hard mijn broodjes, watbdeed ik verkeerd?