Donker.

on dinsdag 15 november 2022




Een Donkere Pannenkoek. Weer iets laten aanbranden zeker?? Maar nee hoor, dit keer niet😄 Het is een donkere pannenkoek omdat het een zeer speciale pannenkoek is.


Laatst schreef ik toch al dat ik de zaden van Ridderzuring had geoogst? Die ene plant, die door iedereen wordt vervloekt en verguist! En overal ter wereld met zware chemische middelen wordt vernietigd. Nou, ik kan je inmiddels uit eigen ervaring vertellen dat je daar een zeer lekkere pannenkoek van kan bakken!!


En nog super simpel ook!




De zaden zijn erg makkelijk te oogsten. Je haalt je hand langs de aren en roetst ze er zó af. In een half uur heb je een emmer vol. Die zaden zijn in het najaar dan al helemaal droog. Klaar voor gebruik!


Ik had geen recept (niks te vinden op www) en heb zelf toen maar iets uitgeprobeerd. Een halve kop van die zaden zijn gemalen in de koffiemolen. Dat gaf een heel fijn meel. Een meel wat slechts voor een deel uit zaad bestaat en voor een groot deel uit kaf. Het een donkerpaars, bijna zwart meel. Daar deed ik twee kriel-eitjes bij, een snuf zout en een klein beetje melk.


Opgeklopt, en toen gebakken in hete olie, echt ruim olie. Eerst de ene kant, op een middelgroot vuur, tot hij van boven droog was. 


En tot mijn grote verbazing kon ik hem toen vrij makkelijk omkeren. En tot mijn nóg grotere verbazing leverde dat een heerlijke pannenkoek op!! Glutenvrij. Voedzaam. Lekker. Van die 'waardeloze' ridderzuring dus!! Waarom weet niemand dat? Waarom doen we zo moeilijk met graan telen enzo met allemaal kunst en vliegwerk, terwijl die mooie onkruiden ons zoveel te bieden hebben??






Appeltje erop, drupje honing. Jongens, ga het vooral zelf uitproberen als je me niet gelooft. En neem ook eens andere zaden. Brandnetelzaad schijnt ook zo'n superfood te zijn. En er zijn er vast nog veel meer.


Affijn. Een donkere pannenkoek dus op een heldere ochtend vol zonneschijn. Na het ontbijt ging ik naar buiten, aan het werk. Allereerst kwam ik langs de bult van Brit, maar daar lagen twee andere gasten.


Brit heeft een eigen zandbult waar ze graag ligt, in de zon, en waar ze haar stokken en botten begraaft enz enz Maar nu lagen er twee kippen op de bult, en Brit, zijnde een zeer beleefde hond, was elders gaan liggen.







Eén van de werkjes was het opruimen van mijn werkplek in de container. Dat wordt in de loop van de zomer altijd een zooi, met vooral overal potten en kweektrays. Die gooi ik na gebruik altijd ergens neer en dan in november is het één bult waarin je niks meer kunt vinden.


Het zijn echt héél veel potjes. Ik gooi er nooit een weg. Waardoor het hier in de container bijna overstróómt van de plastic potjes. Maar wie weet komen er ooit die tientallen schoolklassen voorbij, waarvoor ik voor alle kinderen plantjes ga opkweken, en dan hebben we in elk geval alvast genoeg potjes.


😄😄🙈🙈






Ooit hoorde ik van iemand die op een kwekerij werkte waar ze al hun potten in de winter schoon boenden. Alles werd met heet sop afgewassen, want owee, bacteriën, virussen, ziektes en plagen!! ðŸ˜±ðŸ˜±


Misschien doen jullie dat ook? Potjes afschrobben? Zelf denk ik niet dat dat hoeft hoor. Want alle ziektes en plagen zitten ook al gewoon in je bodem en in je compost en zweven door de lucht. Door goed voor je bodem en je planten te zorgen zorg je er dan zelf voor dat de planten sterk worden zodat de 'goeie bacteriën' het winnen van de 'slechten'. 


En uiteindelijk worden je planten sterk van een beetje vuil en tegenslag. Je krijgt dan vitaal voedsel .... in plaats van 'steriele kasplantjes'. Dusse ...  laat dat schrobben gerust maar zitten. De natuur regelt dat zelf wel.


Haha, en het scheelt een ton werk. Dat ook nog es! Toch was het allang donker toen de container eindelijk netjes was en weer klaar voor het volgend seizoen.





\

Weer een andere hoek van de tuin. Een tafel in een hoek waarop allerlei zakken en dozen en manden staan. Daarin zitten nog allerlei gedroogde kruiden en planten, waarvan het zaad nog geoogst moet worden.


Een hele tafel vol, en als je dan ziet wat daar uiteindelijk van overblijft ....







Een paar kleine zakjes vol zaden maar. Maar ook ... het begin van de oogst van 2023!


Ook verse kruiden heb ik nog geplukt. Op de valreep. Oostindische kers is heerlijk in thee, en ook heel geschikt om in spoelwater te gebruiken na het wassen van je haar. Je haar wordt er zacht van en het is heel heilzaam voor je hoofdhuid.


Je moet het écht voor de vorst oogsten want met één graad onder nul wordt het al meteen snot.








... enne het is waarschijnlijk de laatste kans van het jaar om met bloemen bezig te zijn. Zó mooi zijn ze. Een laatste groet van de voorbije zomer.






Vroeg donker he? Vervelend? Of vind je het wel fijn?


Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld. Ik heb er wel moeite ermee dat de dagen zo kort zijn en je dan minder buiten bent. Maar de lange avonden zijn gezellig. En winterrust is broodnodig na een lange vermoeiende zomer.





 

En Paul ..... die vindt deze donkere dagen echt drie keer niks. Die kan niet wachten tot het weer voorjaar is. Licht! Fietsen!!

0 reacties: