Kleine planten grote planten.

on vrijdag 18 november 2022




In de vensterbanken groeit nu al dat kleine spul. De meesten stekken slaan zonder problemen aan maar een enkeling doet het niet. Zoals de ene stek van de kerstster. 


Ik kies bij het stekken altijd voor 'makkelijk'. Dus gewoon de stekken meteen in aarde en op de vensterbank. Je hebt een grotere kans van slagen als je de stekken eerst in stekpoeder doopt en na het planten er eerst wat plastic overheen bindt als ene soort mini kas. Maar goed. Dat deed ik dus niet, en er is er maar één stek die is doodgegaan. Deze hier rechts. 


Hoewel ..... 





..... er is nog hoop. Eén blaadje leeft nog!


Een andere manier van vermeerderen is, wachten tot ná de bloei, dan komen er zaaddoosjes in de bloemknoppen. De zaden van de kerstster kun je dan zaaien. Zo krijg je een hele serie kerststerretjes. Leuk om volgend jaar met kerst bij ieder kerstbord zo'n plantje te zetten. Of om ze kado te geven.


Ik kies altijd voor hele makkelijke planten in de vensterbanken. Die wel tegen wat verwaarlozing kunnen. Want gek genoeg, buiten heb ik best groene vingers, maar binnen niet. Kijk, zo'n cactus, die is zó makkelijk, en biedt z'n stekken nu alweer op een presenteerblaadje aan! 






Vandaag was er ook groot werk, qua planten.


We gaan dit weekend met ons Prachtteam in alle vier de dorpskernen van de gemeente Staphorst bomen planten. Vandaag begonnen we in Staphorst, bij de voetbalvereniging. Op de parkeerplaats hebben we een grote Acacia geplant, met hulp van Stan, vakman van de afdeling Groen van gemeente Staphorst.


Stan gaf ons ter plekke een workshop 'grote bomen planten'. Die ga ik hier even uitschrijven, voor wie dat leuk vindt, en ook voor onszelf. Want morgen gaan we er nog tien planten!


Je meet eerst de kluithoogte van de boom op, en meet of de kuil diep genoeg is. De bovenkant van de kluit moet op maaiveldhoogte komen. 






Dan haal je het ijzeren netwerk om de kluit aan de bovenkant los. Dus, tang meenemen!


Om de kluit komt een wit net. Dat is natuurlijk afbreekbaar materiaal, dat de eerste jaren vocht vasthoudt rondom de kluit. Zodat een boom grotere kans maakt om een eventueel droog voorjaar te overleven.


De jute zak en het ijzeren vlechtwerk om de kluit blijven verder gewoon zitten. Ook dat verteert en verdwijnt vanzelf.






De boom is groot en vrij zwaar. Met man en macht zetten we hem rechtop en manoeuvreren de kluit in de kuil. Ongeveer in het midden tussen de drie palen. Helemaal precies hoeft niet, want dat wordt nog gecorrigeerd met de boombanden.  






Met man en vrouw en macht, bedoel ik natuurlijk. 😊


De kuil wordt iets gevuld met aarde. En één boomband wordt alvast aan een paal en aan de stam vastgemaakt, zodat je de boom kunt loslaten. Dan de boomrand eromheen. Die moet het regenwater later vasthouden.


Die band gaat om de buitenkant van de palen heen. Je legt hem er rond omheen, tikt hem over de hele lengte wat de grond in met een hamer, en snijdt hem dan door met een flinke overlap. Dan zet je hem vast aan de buitenkant van een paal, met een spijker.


(sterk mes meenemen, en spijkers met brede koppen en een hamer!)







Dan de boombanden. Drie banden, rond paal en stam, om de boom goed in het midden te krijgen en vast te zetten. Je wikkelt de band éérst om de stam, dan een uiteinde om de paal heen, wikkel hem er één keer om, dan pak je met je andere hand de band bij de stam vast en trekt dit ook om de paal heen en dan aanspannen tot het goed stevig zit. 


Dan vastzetten met een spijker. Laat die een klein stukje uitsteken zodat hij er weer uit kan. Want misschien moet je alles later nog een keer opnieuw aanspannen. Die banden kunnen met harde wind gaan schuiven en dan kan de boom toch scheef komen te staan.






Dan de aarde verder eromheen, aanduwen, en om de boom alles aanharken. Soms moet er gras worden bijgezaaid. Dat zaai je alleen buiten de rand, niet er binnen! Zonodig de losse aarde wegvegen en alles netjes achter laten.


Nou Stan, hartelijk dank voor deze goeie les! Ik ben héél benieuwd hoe wij het er met ons clubje morgen vanaf gaan brengen, met die andere tien bomen ...... als ik morgenavond nog puf heb krijg je het dan wel te zien.


En nu alleen nog even iets over smaakmakers. Smaakmakers uit eigen tuin. Ik krijg wel eens de vraag hoe ik onze gerechten met al die groenten op smaak breng. Laatst nog, iemand over de pompoensoep. Wat ik daar zoal bij doe.


Tja ik gebruik dus géén specerijen als nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, gember, kurkuma, of andere tropische dingen en ingevlogen waren. Alles komt hier gewoon uit de Punthorster aarde. Maar ook dan kun je een hele lekkere soep maken. Het is vooral een kwestie van uitproberen.






Wat ik veel gebruik zijn geroosterde zaden. Van maggi, dille, koriander, karwei, komijn, kervel, pepers, peterselie, bieslook, ui, mosterd, prei, en nog veel meer. Al die zaden hebben sterke smaken en als je ze roostert in olie, komt dat heel goed tot z'n recht.


Begin een soepje dus met het roosteren van een handje van die tuinzaden, samen met wat kleingesneden steeltjes van peterselie, gefruitte ui en knoflook. Dan ruikt het al heerlijk en mis je de specerijen echt niet. Dan gaat de groente erbij, in blokjes, en laten meebakken. 






Je kunt er nog veel meer aan toevoegen. De laatste keer deed ik bij de soep een halve verse peper en een handvol geroosterde walnoten. En ook nog een handjevol gedroogde citroenverbena.


Dan water erbij tot het net onder staat, aan de kook brengen, en alles laten garen en pureren. Tot slot doe ik er een lepel zelfgemaakte bouillonpasta bij. Dat is gemaakt van fijngemalen sterk smakende groenten (zoals wortel, prei, ui, selderijknol) met de helft van het gewicht aan zout.


Alles uit eigen tuin behalve de olie en het zout.





 

Kostelijke soepjes, en elke keer weer anders!


Nou, misschien nog even tot morgen, en anders een mooi weekend gewenst!

0 reacties: