Onverwacht.

on dinsdag 22 november 2022

Onverwacht? Die strenge vorst vrijdagnacht en zaterdagnacht? 


Nee, niet helemaal. Want we hebben Buienradar. Maar toch, stom genoeg, is het bij mij elk jaar raak, ik laat me toch altijd weer verrassen door Jack Frost. In de schuur waar alle pompoenen liggen was het zelfs min vier. Oeps. Nou we gaan het wel weer zien hoe de pompoenen zich houden. 


Hier buiten op de paal lag ook een pompoen. Naast die twee spijkers. En die twee spijkers, daar maak ik elk jaar foto's van als het gevroren heeft. Die spijkers daar héb ik iets mee ....  


Onverwacht kwam de vorst dus niet, en ook zeker niet onbemind. Want oooh ... wat mooi was de wereld ineens. En ook, wat overzichtelijk! Heel veel plantjes die overal maar groeien en krioelen werden in één klap weggeruimd door Jack. Heel veel dingen die je eigenlijk nog moest doen of nog moest oogsten, dat hoeft nu allemaal niet meer. Want alles is ineens .... BWAM  .... doodgevroren. Haha. Best een fijne opruimer is die Jack!
Oók onverwacht was de mooie route die ik met Lien liep dit weekend. We waren aan het 'parel hunten', en liepen langs de Reeststouwe. Dat is een route die bestaat uit een aantal paadjes langs de rivier 'De Reest'. En dat is dan weer een riviertje in ons gebied, dat nog prachtig zijn oeroude loop volgt. Een écht kronkelig riviertje dus.


Wij liepen over die paden langs dat riviertje, en waren helemaal verbaasd door die onverwachte schoonheid! Echt. Het was daar zó mooi, met de kronkel zandwegen en overal rust en stilte en in de verte de boerderijen en hier en daar een vlucht vogels .... 


.... en nog verder, wat grazend vee in de Reestvallei.
Bomen in één klap ontbladerd door Jack, de kruiden slap en roerloos, maar de bramen staan nog fier overeind en overal zie je nu de bessen van meidoorn en sleedoorn. Het silhouet van planten komt weer tevoorschijn, nu het blad verdwijnt.


November. De stilte, de zachtblauwe herfstlucht, de grote vluchten vogels, en het langzaam afzakken van de natuur naar de winterrust. Mijn favoriete maand.


Kijk, en hier waren we in de uitkijktoren en keken we zó neer op de Reest.


Op zaterdag was de boomplantdag. 


Met ons kleine clubje hadden we een aardige uitdaging. Elf flinke bomen planten in drie dorpen. En ook nog ..... precies zó laat dáár zijn en zó laat dáár, want ik had twee verslaggevers uitgenodigd. Dus dan wil je wel op de goeie tijd op de goeie plek zijn. 


In Punthorst was de ontvangst geweldig! De Dorpsraad was present, en ook een aantal buurtbewoners, en samen hadden we die twee winter-eiken zó in de grond. Toen was en koffie en cake van de Dorpsraad, nou, wat leuk! Haha wat wonen wij toch in een leuk dorp!!
In IJhorst, waar de verslaggevers naar toe zouden komen, omdat daar nogal wat leden van onze vereniging wonen die ik daar wel had verwacht, viel de opkomst weer wat tegen.


Maar ook daar lukte het prima om de twee tamme kastanjes netjes in de grond te krijgen. En de verslaggevers kwamen trouwens helemaal niet. Die hadden wel wat anders te doen, want er was ook iets aan de hand in Staphorst ...


....  and so it goes. 


En tot slot onder een stralende blauwe lucht en een stralende zon hebben we nog zes mooie kersenbomen geplant in een park in Rouveen. Waar Klary ons nog kwam helpen!


En toen was het klaar! Om één uur hadden we met het Prachtteam toch maar mooi even elf bomen geplant!! Hoera! Echt een mijlpaal!!


Hopelijk nog vele vele boomplantdagen in het verschiet en nog vele mooie nieuwe natuurparels erbij, de komende jaren. Aan het team van Prachtlint Staphorst zal het in elk geval niet liggen!!En dat was het dan weer voor vandaag! 


En ik wens je nog een fijne avond en ook nog een mooi laatste deel van deze schitterende novembermaand.
 

0 reacties: