Tropenrooster.

on dinsdag 23 juli 2019

🌞🌞🌞🌞🌞

We hebben het tropenrooster ingesteld!

s Ochtends vroeg het zware werk, als het nog koel is, en 's middags een paar uur naar binnen, in de koelte. Of buiten in de schaduw blijven en alleen licht werk doen. Administratie, pruimen ontpitten, knoflook knippen, dat soort dingen.


De knoflook bewaar je het beste op een droge plek, waar de temperatuur niet teveel schommelt. Sluit het niet af in een trommel of doos, maar leg het goed geventileerd in een open kistje of mandje, met een krant of doek erover zodat het donker ligt.

Dan kan je het bijna een jaar bewaren. Volgend voorjaar gaat het weer uitlopen.

Ik had het in de voorraadkast gelegd, maar helaas schommelt de temperatuur daar wel. Het is daar nu 25 graden. Het toilet is een betere plek. Maar ja, die lucht van knoflook .....

Verder, rondje inspectie op de tuin. Hoe houdt alles zich met de warmte? Moet er al beregend worden?

Nou hier en daar zie je grappige dingen. Zoals een rijtje broccoli's, die spontaan zijn gaat schieten vanwege de warmte. Geen kooltje te zien, alleen maar mooie bloemen.


En helaas ....... dor de warmte is ook de tweede generatie colorado kevers uitgekomen. De zomerkevers zijn dit. Het is een echt een explosie in de aardappelplanten. Het krioelt er van. Elke dag haal ik honderden weg.

Ik vind het naar om ze dood te maken. Dieren zijn dieren. Ook al zijn ze schadelijk, en giftig. Maar het kan niet anders. Als je deze zomerkevers laat zitten, zul je op zich niet veel extra schade krijgen aan de aardappels. Want die zitten mooi verpakt in de aarde. Maar je krijgt ze dan volgend jaar wél weer. Want ze overwinteren in de grond. En dan heb je wel schade, aan je planten.

Dus, hoe meer weghalen hoe beter.

Het goeie nieuws .... ik zie steeds meer spinnen en wantsen in de aardappels. Die eten de kleine larven van deze kevers. Dus, ook hier, met geduld komt er uiteindelijk misschien een soort evenwicht.


Och en wat een werk hadden we vandaag .... met de dieren. Met het warme weer moet je heel goed op je dieren letten. Ten eerste de katjes natuurlijk. Vooral op Bekkie let ik goed, of ze wel genoeg drinkt. Die kleintjes die krijgen alles van hun moeder.

We hebben de doos voorlopig op een koelere plek gezet. Hoewel ik denk dat Bekkie zodra ze de kans krijgt de hele bende weer naar zolder sleept.

En de kipjes hebben ook weer kuikens. Ook daar ... vocht vocht. Omdat ze nog niet beneden komen heb ik ze brood gedrenkt in water gegeven. De moeders en de pasgeboren kuikens eten dat graag.
En Bella ..... die krijgt morgen een extra stukje weiland, in de schaduw. We gaan haar draad iets verzetten.

En óók moet er vocht op de tuin. Dus de pomp moet aan. Maar we hadden weer ruzie vanavond, de pomp en ik. Vanavond eindeloos aan en uit gezet ..... en hij léék het te doen ..... je kon water zien ruisen over de groenten, vanaf de picknicktafel ....

..... maar na een minuutje .... hóp .... weer uit. Hopeloos.

Morgen verzinnen we wel een list!


(ps .... ik las net de reacties op het blogje van gisteren ... met 'af en toe om het hoekje kijken' bedoelde ik met het blog af en toe om het hoekje kijken! Haha, want zelf hangen we de hele dag boven die katjes! Er wordt goed voor ze gezorgd hoor, maak je geen zorgen! Ontwormen, ontvlooien, gebeurt allemaal tzt!)


4 reacties:

miekequilt zei

Wat een gedoe hè door die droogte. Het maakt je wel inventief lees ik. En wat een lieve kittens.

Anoniem zei

Wat een mooi gezicht die jonge katjes en dan je eigen kids ervoor. Welke titel ze ook hebben behaald... Vertederend! Jammer dat de waterpomp het weer niet doet. Ook hier water slepen met de hand want zonder water groeit er niks.

Griemmank zei

Wat zijn ze prachtig, Clarien! Al dat kleine grut maakt blij en ik weet voor 100 procent zeker dat jullie er heel goed voor zorgen. Als er iemand zorgzaam is, dan ben jij het wel. Natuurlijk moeten dieren én kwetsbare mensen in de gaten gehouden worden met die extreme warmte, maar och..... het is niet de eerste hittegolf die we meemaken, toch? Ik herinner me de enorm hete zomer van 1976 nog heel goed. Vooral 's middags dus zoveel mogelijk kalm aan en steeds denken dat het in oktober vast wel over is :-)

Lies zei

't Zal hopelijk geen 25° blijven, Clarien, in je voorraadkast.
Die bloemen zijn mooi, maar daar heb je geen eten aan.
Gelukkig wordt er voor alles/iedereen goed gezorgd bij jullie.
Lie(f)s.