Groei en bloei.

on maandag 22 juli 2019






Zaterdagnacht, zonder een kik te geven, kreeg Bekkie haar nestje kittens, op de deurmat, in de bijkeuken.

Het wonder van de geboorte. Prachtig om mee te maken. En prachtig om die katjes een paar weken te mogen volgen. Het is Bekkie's éérste nestje, maar wat ons betreft ook haar laatste. Dus, genieten we met volle teugen van het jonge spul, zolang ze bij ons zijn.

Vooralsnog zijn ze compleet hulpeloos, en nog blind, lieve kleine wurmkes. 







En zo begon deze nieuwe week met nieuw leven. En met een deurmat grondig poetsen! De hele familie is inmiddels verhuisd, van de bijkeuken naar de hooizolder. Een beste plek voor jonge katjes. We zullen af en toe es om het hoekje kijken!😊



Vanmiddag volgde ik deze vlinder een tijdje, die rondliep op de zonnebloem. Alle kleine bloempjes werden één voor één uitgezogen met een lange roltong.

Ze was niet echt scheutig met het spreiden van de vleugels. Nou, wachten maar.







Echt van harte ging het niet.

We zijn deze weken druk met oogsten, en verwerken. Zoals de snijbonen, waar van 't weekend weer een emmer vol van achter glas belandde.

Als je ook weckt, uit je eigen tuin, neem dan altijd de jongste boontjes. Zonder zaden. Dan heb je de minste kans dat het gaat fermenteren in de potten.








In plaats van vijftien courgetteplanten hebben we ze dit jaar in groepjes van drie gezaaid. Maar of je nou drie of vijftien planten aan de gang hebt, op een bepaald moment heb je altijd een courgette tsunami!

Maar ze kunnen overal in en door en bij. Dat scheelt!

Ook bij de buren is het aanpoten met al die grote oogsten, en heel veel tegelijk. Vanmiddag hielpen we een handje bij het snijden van de kolen. Tjak tjak. Met een scherp mes. Uitkijken voor je voeten.

Maar... géén bloed gevloeid. Hooguit wat kolenbloed.







En tot onze grote verrassing stond Bob vanmiddag ineens voor onze neus, die van Utrecht naar Punthorst was komen fietsen. Op zijn gewone fiets.

Dus wilde ik vanavond een uitgebreide maaltijd maken, met flink wat courgettes. Hmm ... gevulde courgette?

'Mam ..... ik ben niet zo courgetterig.'





Haha. Oja dat kan ook. Niet van courgette houden. Geen kans dus ook dat hij wat van de tsunami meeneemt, achterop de fiets, morgen.

🚴🚴🚴




7 reacties:

DagelijkseOnzinDingen zei

Oh die Bekkie, wat een schattig kitten laat je zien? Hoeveel zijn het er? Ik hoop op veel foto's de komende tijd. Zo mooi om te zien. Heerlijk al die verse groente, wat een eer van al je werk en wat een rijkdom. Groet, Annemarie

Anoniem zei

Hoi,

Je weet ontzettend veel van groenten, maar niet zo heel veel van katten. (denk ik zo als ik je verhaal over Bekkie lees)

En ik lees al heel lang mee, ik geniet van al je verhalen en ben meestal niet zo bemoeierig, maar nu wil ik toch even wat schrijven. (40 jaar ervaring met honden, katten (nestjes van beiden), paarden, varkens en kippen)

De beste plaats voor jonge katten is de hooizolder? Weet je hoe heet het daar gaat worden deze week? Maar buiten dat: als je kittens tam wilt hebben, zul je ze toch dichtbij mensen moeten laten opgroeien. En dan is af en toe om het hoekje kijken echt niet genoeg.

Niet zo heel veel mensen zitten te wachten op een schuw, onzindelijk kitten, wat bang is van alles wat met mensen te maken heeft. Jammer hoor! En het is zo leuk als ze in de buurt liggen. Vorig jaar nog een nestje gehad met 2 kittens. Bij mij op kantoor bevallen en daar ook gebleven tot de kittens zelfstandig waren. Wel altijd de deur open gehad, dus toen ze zover waren, konden ze de rest van het huis ook verkennen. We hebben er eentje gehouden en de ander is naar de overburen gegaan. Beste muizenvangers ever :)

Als Bekkie op de hooizolder had willen zitten, was ze daar ook wel bevallen. Grote kans dat ze nu met de kittens gaat slepen. En wat is er mis met een plekje in de bijkeuken? De eerste 3 weken komen de kittens niet uit de doos en doet Bekkie alles: poep en plas opruimen en eten geven. Daarna zet je een kattenbakje neer en leert Bekkie de kittens hoe ze zindelijk moeten zijn.

Ja sorry, moest me even van het hart.

Groetjes Carla

Anoniem zei

Ben het eens met carla. Als je voor de kittens hierna een goed thuis wil zoeken, is het essentieel dat ze gedurende hun "inprentingsweken" veel in contact komen met mensen. Anders kunnen ze later nooit bij mensen wonen en worden het schuwe beestjes die later vaak een ellendig zwerversbestasn kunnen leiden. Ook moeten de jonge kittens diverse keren ontwormd worden en moet Bekkie voldoende eten en drinken tot haar beschikking hebben. ik spreek uit ervaring met katten.

Anoniem zei

Eens met de voorgangers of ben je huiverig dat de hond ze wat aan kan doen? In ieder geval deze periode de hond ook veel aandacht geven en erbij betrekken. Hartstikke leuk!! (50 jaar ervaring met honden, katten, kippen, geiten enz.) Met veel plezier lees ik jouw blog!!

Lies zei

Schattige wondertjes, Clarien !
Zo'n grote zonnebloem, voor jou alleen, zou je niet... ?!
Smullen ! En wat bewaren voor deze winter...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Het is goed dat Bekkie nu in een rustige en veilige omgeving verblijft. Maar echt bij de dierenarts informeren over het ontwormen vd kittens. Die hebben alle kittens bij de geboorte.

Willem zei

Heb een paar dagen doorgebracht bij dochterlief en waar zij woont is ontvangst van internet en de daarbij behorende 'geneugten', ongewenst en ook nauwelijks mogelijk, dus liep ik een paar dagen achter. Maar ook dat heeft zo zijn mooie kanten en de belangrijkste is dat je leert relativeren.
Ik was verrast door een aantal zaken; de foto van die vlinder, een Vanessa atalanta, Wat een mooi gaaf exemplaar nog. Meestal zien die vlinders er na enige tijd nogal rafelig en gehavend uit, maar deze is nog puntgaaf. Waarschijnlijk nog een jong exemplaar.
Ook over de jonge katjes, of beter gezegd, de reacties erop, heb ik me verbaasd. In mijn kinderjaren hadden we altijd veel katten op de boerderij rondlopen, maar jonge katjes vonden wij, ook mijn ouders, hartstikke leuk. Meestal zag je ze pas als de moerkat de jonkies 'presenteerde aan de buitenwereld, dus als ze meer dan 3 weken oud waren en niet meer 'blind'. Door enkele reageerders werd vergeten dat niet alle katten huiskatten zijn, maar dat je hier een boerderijkat hebt, die redelijk gesocialiseerd is, maar nog alle eigenschappen heeft van de voorouders. Goed beschouwd zijn katten, in tegenstelling tot honden, weinig sociale dieren, al noemen geharde kattenliefhebbers dat liever eigenzinnig. Het zal nog vele generaties vergen wil er een sociale kat gefokt zijn die zich enigszins laat vergelijken met de huishond. En buiten dat, het territorium wordt bestierd door een rentmeester die er al een fors aantal jaren blijk van geeft haar mannetje te staan en niet te beroerd is om leemte in haar kennis aan te vullen door middel van vragen en zoeken. Dus echt zorgen over het welzijn van de jonkies maak ik me niet.