Het hoofd koel houden, en een juweel van een jam.

on woensdag 24 juli 2019

Iedereen heeft zo zijn eigen 'tropen-aanpak'. Zelf neem ik, naast uiteraard hééél veel water, wat vaker een kop koffie. Met dit weer is dat echt een kick voor de hersenen!

Liek en haar vriendin reden naar de Kruidvat en haalden .... een zwembadje. Tja, kan ook. Erg handig, dat ding. Als je er even in ploft fris je enorm op.

Iets anders, waar ik totaal niet van afkoelde, was het gehannes met de pomp en de slangen. Ik werd er gek van. Alles geprobeerd, slangen anders leggen, verbindingen vervangen, filter in de sloot schoonmaken, maar ... het mocht allemaal niet baten. Nu denk ik toch écht dat de pomp kapot is.

Zal je net zien .... met dit weer.En wat nu?

Nou, gewoon.


Paul erbij roepen!😊 Hij sjouwde het water uit de sloot omhoog en ik goot het uit over de droogste bedden. Voorlopig is alles gered. En morgen met die pomp, op zoek naar een goeie reparateur in Staphorst!

De koelcel is ook kapot. Al een hele tijd. Ik had al een paar keer gebeld, en we waren inmiddels ingepland. De heren hebben het top-druk.

Gelukkig ging de route vandaag over Punthorst, en is hij gemaakt. Nu hebben we weer een koele plek voor de oogst. Zodra de temperatuur daalt, gaan we de kratten weer vullen! 😊

Maar vandaag nog niet!

Het hoofd koel houden. Binnen blijven dus. Rommeltjes opruimen. Zoals allerlei bakjes fruit die in de koelkast liggen. Allemaal al wat beurs en wat zacht. Het is te weinig om er flessen saus van te maken.

Jam van maken? Maar dat eten we eigenlijk niet. Alleen maar zo:

 
Toch maar gedaan. En het werd een bijzondere jam. Ten eerste had ik geen zin om de pruimen te ontpitten dus heb ik alles samen gekookt, en toen door een zeef gewreven. Dat scheelt heel wat werk en je hebt hetzelfde resultaat.

Bij het fruit heb ik een halve liter paardebloemsiroop gegoten. Want die was niet zo populair hier in  huis. Doordat die behalve zoet en zuur ook een tikkie bitter was. Maar in jam kan dat wel.


Rabarber, allerlei verschillende bessen, wat pruimen, paardebloemsiroop ...... een culinaire jam werd het zomaar, van de tuin! Dan doe je er ook nog maar wat citroenschilletjes door en een snuif kaneel.

Geleisuiker naar smaak, en je hebt een juweel van een jam.

Haha. Vier kleine potjes waren het maar. En daarvoor ....... een aanrecht vól troep!

Ook zijn de bloemenzaden opgeruimd. En de lavendel.

Met de lavendel kun je veel. Bijvoorbeeld wat lavendel in gekookt water laten trekken, zeven, en bij het dweilwater gieten. Dan ruikt niet alleen je vloer lekker maar ook die oude mop.Of een potje vullen met bloemetjes en daar olie op gieten. Paar weken in de zon laten trekken, en je hebt lavendelolie.

Och ja, zo houden we het hoofd wel koel. Kleine werkjes.

De dieren houden hun hoofd ook koel. Die zijn nóg slimmer.
Die doen gewoon niks.11 reacties:

Anoniem zei

Die laatste foto!! Brit die waakt over de katjes... Schitterend. Het deed me denken aan toen onze jongste in de kinderwagen lag.. onze hond lag er altijd voor. Er kwam beslist geen 'vreemde' bij! Wat een pech met die bewateringspomp. Ik hoop voor je dat het snel opgelost is. Heerlijk al die kleine werkjes. Hier staan we supervroeg op en doen het zware werk en dan de rest van de dag op z'n "elfendertigst".

Lies zei

Echt pech, Clarien, die pomp...
Blij dat je koelcel weer oké is.
Wat 'n luxe-boterham !
Een aanrecht vol troep..., hebben we wel eens meer... De lekkernijtjes zijn dan winst !
Dieren zijn slim. Zeggen we niet 'mens-dom' (soms/vaak!), dieren'rijk' !?
Lie(f)s.

Griemmank zei

Nou, niks....er wordt wel behoorlijk erg gewaakt over die kleintjes, hoor. Brit is een echte nanny, terwijl ma ligt te maffen.

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Als je graag koffie drinkt met dit warme weer, is dit recept voor ijskoffie misschien wel aan jullie besteed . Zo gemaakt en erg lekker! Men neme per persoon:

1 lepel oploskoffie
1 lepel suiker
Wat water
Ijsklontjes
Melk

Koffie, suiker en water bij elkaar doen in een smalle, hoge beker en met een staafmixer mengen, tot er een mooie schuimkraag op zit. Dit mengsel verdelen over glazen, paar ijsklontjes erbij en aanvullen met melk.

Ik gebruik een lepel die het midden houdt tussen een eetlepel en een koffielepel, met een kop erop.

Groetjes,
Marjolein.

Jolanda zei

Verrassingsjam zeg maar :-)
Aan het gieten blijf je met dit weer... Jammer van de pomp, dat scheelt een hoop werk anders. Hopelijk kan ie nog gefixt.
En die katjes (even teruggelezen) lief-lief... Idd, dieren doen niks. Zou je denken. Maar wij hebben n verbod van 10 tot 10 met houtjes gooien want hond blijft hier gewoon aan de gang en hijgt zich overstuur dan.

Jan Wilde een Tuin zei

Komt de pomp niet op druk ?
Wij gieten water( met een gieter) via de slang in de pomp, zo komt die op druk.
Gr jan(Wilde een Tuin)

botervliegje zei

dat badje ziet er wel errug aantrekkelijk uit

Clarien zei

Jan, ik giet ook altijd éérst water in de pomp. Dan start hij wel, draait een minuutje ofzo, maar wel op een soort van halve kracht. En dan ... langzaam .... piew .. uit.

Ik heb gedacht zou het aan de waterstand in de sloot kunnen liggen? Die is extreem laag. Misschien kan de pomp daarom niet genoeg druk maken? Want vorige week deed hij het gewoon nog met een dikke straal en zonder haperen.

Ben er vandaag ook weer niet aan toegekomen, naar het dorp gaan met dat ding, pff, vanavond maar weer gieten dan.

Clarien zei

Marjolein, top recept! Dankjewel! :))

Willem zei

Afgaand op de foto die je in een van je vorige blogs hebt geplaatst lijkt het me dat de pomp een behoorlijke capaciteit heeft en enkele meters hoogteverschil met gemak kan overbruggen. In dit verband even een vraag; doet de weidepomp van Bella het nog? Ik neem aan dat die een vergelijkbaar hoogteverschil moet overbruggen. Als het antwoord 'ja' is, lijkt het me onwaarschijnlijk dat het te overbruggen hoogteverschil de oorzaak is. Ik heb hoofdzakelijk ervaring met dompelpompen en vijverpompen, maar aan de verschijnselen te zien lijkt me het probleem in het pomphuis te zitten. Misschien een versleten rotor? Dan loopt de capaciteit ook erg terug, maar zoiets gebeurd ook weer niet van het ene op het andere moment. Maar even het pomphuis demonteren en een blik werpen lijkt me wel de moeite. Misschien is er iets als wier of andere ongerechtigheid in terecht gekomen. Als je het niet aandurft, dan moet je gewoon in lijdzaamheid de smart uitzitten en goed kijken wat de monteur doet. Je lijkt me handig genoeg om het dan een volgende keer zelf pomp-EHBO te verlenen.

nicole orriens zei

Een kopje koffie gaat er bij mij ook altijd wel in.

Wat ben je nog actief bezig ondanks de hitte trouwens. Knap!