Tropenrooster, dag 3 en 4.

on vrijdag 26 juli 2019



Het tropenrooster geeft houvast. Als ik het niet had zou ik ach-en-wee-wat-is-het-warrum steunend op de bank liggen te hangen, me verbijtend om ál het werk dat eigenlijk gedaan moet worden.

Maar nu starten we direct na het ontbijt. In de wetenschap dat er 's middags tijd is voor bank-hangen of zwembad-hangen.😊 En lekker eten en drinken!



Donderdag, om 8 uur Brit uitgelaten en meteen de tien appelboompjes achter op het weiland water gegeven. Daarna kevers vangen. Een uurtje ofzo. En een rij aardappels rooien. Om half elf hadden de meiden koffie klaar en dronken we die aan de rand van ons zwembad. 

Ook even erin plonzen. Al is het water vrij lauw geworden je voelt je een ander mens! 





Na de koffie heb ik bietjes gerooid. Toen Paul en ik die bedden begoten met de gieters, had ik al gezien dat de bietjes erg groot worden. Dan moeten ze eruit. Ook scheelt dat gieten. Hoe meer je oogst hoe minder je hoeft te bewateren en te wieden.

Er kwamen deze eerste oogstronde al ruim honderd af. Puntgave lekkere bieten!






Soof en Liek wilden wel even helpen met de aardappels sorteren. Af en toe steek je de spitvork namelijk dwars door een aardappel heen, bij het rooien, en die kan je dan niet meer bewaren. Die gaan in de emmer 'meteen op'.

Verder is het loof van de bieten gedraaid. Die krat loof die gaat ook de koelcel in. Daar krijgt Bella elke keer een paar handen vol van, bij haar hooi. Tjokvol magnesium en kalium.







Wat een rijkdom weer. In elke kist twee lagen bieten, en ook al de eerste aardappels in de opslag. Het zijn de rode Raja's. Ze zijn opgekweekt uit eigen pootgoed, want je kan dat niet meer kopen.

Hopelijk blijven de potertjes goed tot maart volgend jaar!

's Middags ....... lekker eten. We hadden verse pesto. Met basilicum uiteraard en ook wat blad en bloemen van de Oost-Indische kers.





's Middags van 13 tot 16 een soort van 'siesta'. Administratie. Boodschapjes. Wasje draaien. Lekker binnen in een nog vrij koel huis. (Als het buiten 39 is, is 26 koel, toch?)

En dan daarna is het gewone programma van dieren verzorgen en mocht ik bij Wim weer een kruiwagen compost meenemen. Nog de maisbedden begieten (och wat ziet de mais er zielig uit!!) Koken, en eten. Paul bracht de meiden weg.

Donderdagavond, bij de Pilatesles, verwachtte ik geen kip, maar kwamen er toch klanten opdagen. Dapper!

Vanochtend, 8 uur, zelfde verhaal, met Brit wandelen en boompjes water geven. Kevers vangen. Ik zie daar steeds meer spinnen! Top! En weer een rij aardappels rooien. Die liggen trouwens nog op het land.

En koffie bij Paul op kantoor! 😊





En toen ik daar zat en een beetje rondkeek zag ik ineens ..... een paar stapels boeken liggen. Die waren al heel lang kwijt!! Haha, ze liggen gewoon hier!

Ik wist echt zéker dat die hele stapel per ongeluk bij de Kringloop was beland!

Paul wist van niks natuurlijk. Die ziet zoiets niet.





Dan weer even in het water afkoelen, en toen heb ik voor de tweede keer de mais begoten. De bladeren krullen zo erg naar binnen, en de mais maakt nu al stuifmeel aan, terwijl de kolven amper zichtbaar zijn. (geen foto helaas, ik laat het morgen wel zien)

Na de lunch weer binnendingen. Of onderwegse dingen in dit geval. Ik heb de pomp naar Staphorst gebracht. Buurman Henk had mij gewezen op een prima bedrijf om elektrische motoren te laten repareren.

Grappig, Staphorst. Wát je ook nodig hebt aan bedrijf .... het is er! En bijna altijd zéér professionele bedrijven met goeie service.

Oja en ik reed nog even door naar Welkoop. En daar was een tafel met koopjes!!






Och je ziet het amper, maar er lag op die tafel een doos met twintig van die mini-potjes voor jam. Dat is nét iets om kleine hoeveelheden jam, van restjes fruit, in te bewaren. Als we gasten hebben, kun je zó'n potje gebruiken.

Dan zit je niet met voor een kwart leeggegeten potten jam, die wegens weinig suiker in je koelkast staan te beschimmelen.

Extra dekseltjes, óók meenemen. En een paar handige klemmen, voor om die pomp!

(die later te klein bleken te zijn)

Terug kwam ik langs het huis van Jan en Hillie, waar ik al een paar keer een prachtige voortuin met vele vele kruiden erin had gezien. Kom, éventjes aanwippen. We hebben toch siesta.







Jan is ook trots op zijn overvloedig bloeiende tuin, al oogt het nu met de droogte wat minder fris.

'Het is gewoon allemaal uit een zakje gemengd bloemenzaad van Welkoop.' zegt hij.

En ja, ik mag natuurlijk komen zaden halen, als de planten zover zijn.

Thuis kon ik metéén weer terug naar Staphorst, want de pomp was al nagekeken en er mankeerde niks aan. Nou zo komt je siesta wel om. Pomp ophalen, en door naar Wildeboer, een bedrijf hier om de hoek. Daar heb ik een nieuwe aanvoerslang gekocht, met aansluitingen. Want daar moet het dan wel aan liggen, dat daar ergens een lek in zit.

Hierbij de foto's voor de geïnteresseerde. Van de oude slang.









Het was dus niet zo'n rustige siesta vandaag, met dat gejakker in de Duckmobiel, zonder airco. Toch ben ik blij dat het zo gelopen is want nu heb ik hopelijk morgen weer beregening.

Ja en ik heb gezien dat het gaat regenen, volgende week. Maar toch.😊😊

Dieren verzorgen. De kippen krijgen extra vocht in de vorm van geraspte appel en biet, Bella krijgt bietenloof en kom, óók een paar bieten, Bruin kan het trekken!

En wij?

Heerlijk rustig bij 'het zwembad' gezeten vanavond. Guiseppe en zijn neefje Lorenzo kwamen eten en er waaide een lekker briesje.







En uiteraard waren er wespen in de limonade.

Hoe hou jij je hoofd koel? Ook een tropenrooster?




7 reacties:

Anoniem zei

Nou, deze hitte hoeft voor mij niet. Om 5 uur vanochtend was het al 27 graden in huis, buiten was het eergisteren en gisteren 33 graden op balkon onder de zonnescherm en in huis 30 graden. Hopelijk komt het vandaag niet boven de 30 graden.
De warmte uit je huis krijgen is best moeilijk als je geen ramen tegenover elkaar kan zetten. Het wordt tijd voor een airco.
Mijn balkontuintje is gelukkig snel verzorgd en voor de rest doe wij weinig tot niets. Ja, veel water en thee drinken enz.
Knap van je dat je met zoveel hitte zo veel kunt doen.
Wat voor boekje ligt er op de eerste foto op Paul zijn werktafel? Het ligt vlak vooraan op de foto.

Lies zei

Veel werk, Clarien, ook om te kweken, maar héérlijk om te oogsten en nadien te verorberen. Schone patatten !
Fijn om die boeken te vinden !
En koopjes..., kan je moeilijk aan voorbij hé.
Hemelsmooie bloementuin.
Met zuigslangen ben ik niet vertrouwd...
Lie(f)s.
@'t Regent hier reeds uren..., heel zachtjes... Joepie !

Anoniem zei

Dat is geen siesta houden wat jij deed;-) Maar soms moet het. Ook hier 'n machine in de reparatie en die moet dan ook weer opgehaald.
Sommige pompen moet je eerst volgooien met water voordat ze het doen.
Heeft Bella geen last van de hitte?
Ja, ook 'n tropenrooster. Sta om 5 u (of eerder) naast m'n bed. Alle ramen en deuren openzetten. Zware werk, buitenwerk doen, en na 13.00 u binnenwerk. 's Avonds na 18.00u dieren en tuin. Is goed te doen, geeft een voldaan gevoel. Net of je ook weer went aan dit weer.
Heb je nog oude vitrage? vierkantjes van knippen elastiekje erom voor over het limonadeglas tegen de wespen.
Je hebt dezelfde smaak boeken als hier niet wegdoen hoor ze blijven leuk!

Clarien zei

Hallo goeiemorgen reageerders, meteen maar even antwoorden. Want vandaag voor het eerst géén Pilates op de zaterdag ivm vakantie. :))

Renske dat is het boek 'Pearls en Pebbles' van Catherine Parr Traill. Leuk dat je dat opviel! Zij was een pionierster in Canada in de wildernis, en kon ook nog eens heel goed schrijven. En had veel aandacht voor de natuur en planten. Van haar heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over het opkweken van jonge appelbomen. En hoe je zonder gist, maar bijvoorbeeld met 'hop' óók brooddeeg kan laten rijzen. Dat soort dingen.

Ik zal wel eens een blogje aan haar boeken wijden. Ze zijn wel in het engels, maar misschien zijn sommigen in een nederlandse vertaling beschikbaar.

Lies ..... regen bij jullie! Geweldig! Hier nog steeds geen drup, al in geen weken. Maar ... misschien morgen!

Anoniem ik neem aan dat je ook boerin bent? Of boer? Ja dan gaat het zo. Het werk moet door, hittegolf of niet. Jij staat wel een stuk vroeger op dan ik. En ik ben het met je eens de mens kan aan veel wennen. We hebben bijna een oneindig aanpassingsvermogen gelukkig!

Goeie tip van de vitrage. Leuk siesta klusje!! :))

Willemijn zei

Je had een drukke siësta, Clarien! En wat een mooie kroten! Wij hebben ze deze week voor 't eerst gegeten, in een koude bieten-salade. Heerlijk met het warme weer!
Ik had wel het voornemen om rustig aan te doen, maar uiteindelijk had ik op woensdag 17 gasten en heb ik op donderdag 12 kg courgette ingemaakt, in zoet-zuur. Dat was een flinke klus, maar ik kreeg pas echt 'last' van de warmte toen ik om een uur of 4 in een tuinstoel ging zitten :-). Gisteren was ik van plan om 's middags, na het huishoudelijk werk van 's morgens, niks meer te doen, maar toen kwam er onverwacht koffiebezoek (heel gezellig, cliënten van een dagopvang voor gehandicapten en hun begeleiders) en stond ik na een uurtje luieren bessen te plukken :-). Stilzitten is een kunst, dat blijkt wel!

Willem zei

Het doet me deugd dat je over Staphorst schrijft als een normaal ontwikkeld dorp met alle voorzieningen die een mens nodig heeft in het dagelijkse leven. Prettige tegenhanger tegenover wat uit het nogal eens vanuit het bevooroordeelde Holland gezegd en geschreven wordt. Staphorst wordt me net iets te vaak gekenschetst als een gebied waar de wereld met krantenpapier is dichtgeplakt, bewoond wordt door achterlijke boertjes in ouderwetse klederdracht en de politie nog op een varken-met-zijspan rondtoert.
En wat de airco in de auto aangaat; bij mij zit er een airco in, maar gebruik die vrijwel nooit. De raampjes open en het dak op een kiertje en je hebt door de rijwind een natuurlijke ventilatie die minstens zo plezierig is als airco. Ik krijg dan altijd het gevoel dat een collega van me over fietsen (In mooi plat Achterhoeks) zei: "De wasem mot oow richtig um de kop weien"

Lies zei

;-)
En weer regent het zachtjes... Een regendansje waard, zelfs midden in de nacht..., niemand ziet het..., hahaaa...
Lie(f)s.