Koken met bloemen.

on dinsdag 9 juli 2019







Het wandelpad is onlangs gemaaid en Brit en ik gingen vanmiddag weer aan het jutten. Alle hooi langs de kant hebben we bij elkaar geharkt en meegenomen.

Voor Bella? Nou, misschien een deel. Maar het is vooral om compost te maken. Om een heel weiland te bemesten heb je heel veel compost nodig.

En dat maaisel dat moest daar toch weg, want Waterschap wil het pad verschralen. Zodat er meer biodiversiteit komt. Alleen is er géén budget om iemand langs te sturen om dat hooi weg te halen. Nou, dan doen Brit en ik dat wel. 😊






Er past niet veel hooi op een kruiwagen. En alles waait eraf tijdens het vervoeren. Maar met een bigbag in de kruiwagen verdriedubbel je het laadvermogen.

Zo krijgen we het thuis.





Vanavond hadden we rode krulsla bij het avondeten. Die donkerrode sla is al heel mooi van zichzelf, met zijn groene binnenblad en het dieppaarse buitenblad .....





...... maar zeg nou zelf zo'n sla vráágt gewoon om er een boeket van te maken. Met .... oranje!!

Ik had een dressing gemaakt met een restje aardbeiensaus, wat olie, azijn en sojasaus .... maar nog géén peper. Die peper die haalden we uit de tuin! 





De peperige bloemen van Oost-Indische kers.  Die zijn heerlijk. En mooi ook nog.

Met zo'n prachtig bord sla, ziet het andere bord er ineens maar saai uit. Het was een mix van restjes. Gebakken stukjes boterhamworst met courgette en wat broccoliroosjes, op een roggepannenkoek. Hoe verzin je het! Nou ja, het waren gewoon kliekjes.

Maar ook die kun je opleuken.





Met korenbloem. Haha. Ineens houte cuisine, die kliekjes.

Dan mag het glas water niet achterblijven natuurlijk. Daar gaat ook een bloem in. Van het Groot Kaasjeskruid





Zelfs als je al aan het eten bent, en alles is door elkaar gehusseld, is het nog steeds een plaatje. Zo'n bord waar je je ogen niet van kan afhouden!

En lekker, dat ook natuurlijk.





Dus, doe het vooral, voor je eigen bord. Bloemen zaaien. Echt, héél veel bloemen. Elk jaar weer opnieuw. En zaden oogsten. En weer zaaien.

Welke bloemen?

Het liefst eetbare uiteraard. Dat zijn meestal niet die hele mooie sjieke, die duur zijn en van ver komen en die met veel gedoe en vergif worden opgekweekt.

Nee, het zijn de eenvoudige simpele bloemen en kruiden. Die moet je hebben. Korenbloem. Klaproos. Kamille. Goudsbloem.



 







Borage. Kaasjeskruid. Zonnebloem. Stokroos. Duinroos en klimroos. Oost-Indische kers. Ossetong. Heemst. Smeerwortel. Vrouwenmantel. Paardenkastanje. Duizendblad. Cosmea. Vlas. Lavendel. Margriet. Madelief. Sint-Janskruid. Wilgeroosje. Brem. Appel. Meidoorn. Vlier. Appel. Cichorei. Moederkruid. Valeriaan. Linde.

Och ..... en nog zoveel meer.

En niet alleen mooi en gezond en lekker voor ons, maar ook voor vele vele insecten.






Misschien weet je er nog een paar? Mooi, simpel en eetbaar?


3 reacties:

Anoniem zei

Driekleurig viooltje!

Lies zei

Sterrenrestaurant, Clarien !
Lie(f)s.

Jan Wilde een Tuin zei

Ik heb gehoord dat je alle Phloxen bloemen kan eten !!!!

Gr Jan(Wilde een Tuin)