De mooiste oogst van de week.

on zaterdag 6 juli 2019




Het was weer een afwisselende dag. In diverse opzichten.

Vanochtend was het bij ons nog warm en benauwd. Het leek er wel op dat de beloofde frisse bui helemaal niet door zou gaan. Maar goed, werk was er genoeg te doen.

Ik heb het kippenhok weer uitgemest. De kippen zitten er overdag nooit. Alleen 's nachts, en dan poepen ze emmers vol. Man wat kunnen die beesten poepen! Elke week moet ik het wel uitmesten, van die páár uurtjes dat ze op stok zitten.

Op de bodem, als bedding, gaat verkruimeld hooi. Dat is lekker zacht en het gaat niet tussen de tenen van de kleinste kuikens zitten.

Bij het schoonmaken kwam ik een kleine verrassing tegen ...






...... namelijk een processierups! Onder de esdoorn! Er staat daar géén eik in de buurt. Ik verbeeldde me een tijdje geleden ook al dat ik hier bij het kippenhok zo'n sliert van die processierupsen zag.

Of is er nu ook al een esdoorn-processierups? Nou ja, we gaan er niet hysterisch over doen. Hij is  vermorzeld. Weg.

Paul en Henk waren aan het synchroon-scheren. Beiden hadden bedacht om vandaag de lange beukenhaag te gaan snoeien, en daar gingen ze met z'n tweeën. Ieder aan z'n eigen kant. Het is altijd een opluchting als die haag weer gesnoeid is. Het knapt enorm op, en ik heb een dikke bult compost erbij.

Zie je Henk?





Zelf was ik in de moestuin. Leeg plekje zoeken, voor het bonenkruid. Waar? Oh de rucola kan er wel uit. Ik had hem laten doorschieten en laten bloeien voor de bijen, en voor het zaad. Het beste kan je dat uittrekken, net vóór het zaad rijp is. Anders hou je hier jarenlang spontane rucola.

Je ziet hier dat het zaad al wel in de doosjes zit, maar het is nog groen en valt niet op de grond als je het uittrekt.





Leg of hang het op een droge goed geventileerde plek en na een tijdje kun je zó het zaad eruit schudden.

Rucolazaden ontkiemen heel snel. Met dit zaad ga ik in het najaar weer zaaien. Vooral in voor- en najaar groeit het goed. Eet overigens niet teveel rucola, want het bevat veel nitraat.

 



Op de plek van de rucola komt éérst compost. Omdat het veel nitraat uit de bodem haalt, moet je dat aanvullen. Dan omspitten en het bonenkruid erin planten. Voor de zekerheid, een flinke sloot water erop!

(ik zie nog steeds geen regen)

En ook deze zaterdag ging ik naar Utrecht. Samen met Poek een kado voor haar kopen, nog voor haar afstuderen (alweer een tijdje geleden) en slenteren door de binnenstad.

Aan de Oude Gracht is een hele rij kringloopwinkeltjes. Daar wilde ik graag ook even kijken.

.



Wat er vooral leuk aan is, is hoe ze zijn geschakeld. Zoals je misschien weet, zijn er n de binnenstad van Utrecht vele werfkelders. Die stammen uit de Middeleeuwen. Toen de grachten werden gegraven werd het zand op de randen gestort. De huizen die hierop gebouwd werden stonden daardoor een heel eind boven het water.

Utrecht werd een echte handelsstad. En de winkeliers bedachten, dat ze in die grachtenwallen wel kelders konden bouwen, voor opslag. En vanuit die kelders kon de waar zó de schepen uit en in.

Nou, in die rij kwingloopwinkels, loop je door de kelders van de ene winkel naar de andere. In de ene winkel omlaag de kelder in, in de andere weer omhoog en eruit.

Echt mooi, die oude werfkelders en gewelven!







In Utrecht schijnt het zonnetje nog vrolijk en iedereen is al in vakantiestemming!

Draaiorgel, de geur van stroopwafels en vers gebakken friet, en al die leuke winkeltjes. Het 'kado' vonden we niet, want Poek wilde nog graag wat langer nadenken.

Maar een gezellige middag was het zeker! Steden, die hebben toch echt iets! Je ziet zóveel! (of ben ik nu al een boertje van buuten? 😄)






Maar ineens begon het te gieten van de regen! En in een mum waren de straten leeg en stoven wij, met vele anderen, een van de vele restaurantjes binnen!  ☕☕🍰🍰



En thuis .... vond ik deze prachtige oogst. De allermooiste van de hele week!!









Want een tuindershand .... is gauw gevuld!

Fijn weekend!! 😊💧🌞🌂



6 reacties:

Lies zei

Ai..., die rups !
Schoon werk als 't gedaan is, die beukenhaag.
Anders winkelen, onder de grond.
En dan... héérlijk..., regen, Clarien...
Lie(f)s.

Anoniem zei

De eikenprocessierups kan idd ook in esdoorns, beuken, berken en kastanjes zitten. En ook je huis of schuur of dierenverblijf binnenkomen. Helaas!

Willem zei

Rond 5 uur begon het bij mij in Zevenaar te regenen. Zo'n lekker zacht buitje, waarbij het water de tijd krijgt om in de grond te trekken. Dat buitje duurde tot ruim 8 uur. Het is natuurlijk weinig vriendelijk ten opzichte van de mensen die het weekeinde vrij hebben, maar van mij mocht het in dat tempo het hele weekeinde doorregenen. Ik zag van de week tijdens mijn dagelijkse fietstochtjes, dat de gewassen, -vruchten in het Nedersaksische taalgebied-, wel een hoeveelheid water aan konden. De mais begon al te krullen en de bieten lieten de bladeren ook al hangen.
Wat die rups aangaat; is er vraat zichtbaar in de esdoorns? Zo'n rups heeft maar een doel, en dat is zich volvreten om het rupsenleven te beëindigen als pop, en als vlinder opnieuw geboren te worden. Nou schijnen het niet echt mooie vlinders te worden, maar dat is weer een ander chapiter. Misschien moet je er even tijd aan besteden om te onderzoeken of er nesten van de rups in de boom zitten. Ik weet niet hoe zo'n eikenprocessierups er precies uitziet, maar weet wel dat de rupsen op de boerenkool vroeger ook zo gestreept waren, niet harig in mijn herinnering. Harige rupsen had wel eens in de brandnetels en de enige vogel die ze at was de koekoek.

Lut zei

Dag Clarien,

Ik heb hier ooit eens gelezen hoe jij kruidenpasta maakt.
Voorheen droogde ik de kruiden (dagenlang werk voor ik én ui, én prei,én wortel,én peterselie, én selder gedroogd had) Maar jij mixte de groenten ongedroogd met zout, en bewaarde dat in de koelkast.
Hiephoi, ik blij, heb het uitgeprobeerd: SUCCES, lekker makkelijk
Wil ik dat nu terug maken: herinner ik me toch niet de verhouding zout/groenten.
Ik heb dat precies nergens genoteerd
Was het de helft? of precies gelijk gewicht?
Voor de droge versie nam ik 12 tot 15 gram per 100 gr gedroogde groenten
Ik weet nog dat het nat veel meer was (logisch)
nu heb ik in je rubriek 'recepten' gekeken: maar daar vind ik niet die bereiding voor groentenpasta bouillon
Wil je aub nog eens de moeite nemen, om dit te plaatsen?
En dan ga ik het zeker noteren
Dank je wel
Lutgarde

Clarien zei

Lutgarde, je kunt vele verschillende verhoudingen kiezen. Het hangt ervan af waar je het voor gebruikt. Zelf weeg ik altijd net zoveel zout af, als ik groenten en kruiden heb. Dus fifty fifty. Dat lijkt misschien wat veel zout, maar ik gebruik het dus ook echt als zoutvervanger. Dus dan heb je eigenlijk een soort van halva-zout. :-)

Als je het alleen gebruikt in hartige gerechten, als bouillonpasta dus, kun je ook minder zout nemen, bijvoorbeeld op 500 gram gemalen groenten 250 gram zout. Dat is ook heel goed houdbaar, zeker in de koelkast.

En alles daartussenin kan ook.

Weet je wat? Het is bij mij nét op. Ik maak het binnenkort wel weer en zal er dan alles weer over vertellen!

Anoniem zei

dank je wel, Clarien