Bloemen oogsten en een staaltje techniek.

on woensdag 17 juli 2019
Met een grote PLONS glipte vanmorgen de gieter, inclusief ketting, uit Lieks handen. Zó de sloot in. Weg.

Dan toch maar met de stok-emmer. Wat uiteindelijk eigenlijk véél handiger blijkt te zijn. Met de emmer vul je de kruiwagen, en dan loop je heen en weer naar de jonge bomen.

Bij de boompjes geef je dan water uit de emmer. Handiger, en sneller, dan met de gieters.


Nou dankjewel Liek dat je de gieter in de Beentjesgraven hebt laten vallen.😊 Hoewel we natuurlijk wél gaan proberen om hem weer op te lichten, een keer. 

We hadden vandaag een hele rij routine klussen. Kevers uit de aardappels halen, alles water geven, heel veel oogsten, aardbeien plukken. Daar was trouwens iets heel aandoenlijks te zien, bij de aardbeien, maar dat schuif ik even door anders wordt dit blog te lang.

Na al die routine dingen .... vanmiddag een leuk klein werkje. Zaden oogsten, en bloemen.

Van de lavendel knip ik ongeveer een-derde van de bloemen af. De rest is voor de bijen.

Gedroogde lavendelbloemetjes zijn heerlijk geurig. Je kunt er heel veel mee. Zoals, een geurige olie maken, die overal voor te gebruiken is. Het ruikt lekker op je huid en helpt tegen insectensteken. Ook is het een milde make-up remover. 

Of ... in bad. Kan ook. Nog iemand een tip voor gedroogde lavendelbloemetjes?

Verder heb ik weer wat bloemzaden geoogst, zoals van de helder blauwe Ridderspoor. Je ziet hem hieronder, samen met een takje gedroogde bloemen, waar je zó de zaden uitschudt.


Als je zaden verzamelt, leg er dan een bloemetje bij, anders onthou je niet wat wat is.

(Oja een briefje kan ook. Maar wie heeft er nou toevallig een briefje bij zich.)
En daar liggen ze dan weer. De eerste bloemenprojectjes. Al snel liggen alle vensterbanken weer vol. Vol met ... zomer! 🌞🌞🌞


🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸
Maar, misschien ben je niet zo van de bloemen, en zaadjes enzo ....   Misschien ben je méér van de techniek? Nou, hou je vast!

Buurman Henk had van de week gemaaid. Alle paden rondom de waterbergingen, en diverse hooiveldjes, op het grote terrein van De Zonnehorst. Alles gemaaid.

Nou vroeg hij vandaag aan mij, of ik het wilde hooien? Dan mocht ik dat hooi hebben. Hij bedoelde natuurlijk niet dat ik dat dan zelf moest hooien, maar dat ik dat dan moest regelen. Omdat ze het zelf erg druk hebben op De Zonnehorst, met al hun schitterende mooie oogsten.

Dus. Ik ging om hulp vragen aan de jongens, die mij altijd bij het hooien helpen, of ze misschien tijd hadden? En laten die jongens nu nét aan een prachtig apparaat zitten te sleutelen!
Zie je wat dit is??

Het is een OPRAPER. Een machine die over het gemaaide hooi heenrijdt, en het opraapt. Het komt dan allemaal in die grote kooi terecht.

Nou is dit geen gewone, maar bijna een antieke. Het is een nogal smalle 'opraper' die heel geschikt is voor kleinere veldjes en paden enzo, waar grote moderne machines niet goed kunnen komen. Ze hadden hem helemaal opgeknapt, en vroegen zich nét af, waar ze er mee konden proefdraaien.

Bingo!😊   BIJ ONS!

Het werkt als volgt. Je duwt met de hand ene hendel omlaag, waardoor dat draaidend gedeelte onderaan (bij de pijl) op de grond komt. Dat gaat dan draaien, onder het rijden, en dat grijpt al het losse hooi vast en duwt dat de kooi in.

Het is eigenlijk nét een stofzuiger.

Ze waren met z'n tweeën, heel slim, en de één 'zwilde' het hooi op rijen, terwijl de ander er achteraan reed en die rijen dus 'opraapte'.

En wat deed ik?

Och, wat hooi, dat te ver aan de kanten lag, met een hark weer naar het midden harken. Maar vooral in de weg lopen, denk ik.

Nu is al dat hooi verzameld en ligt op ons weiland. Wordt vervolgd.5 reacties:

Cleo zei

Ha Clarien,
Ik reageer zelden, maar geniet wel enorm van je blog. Ik las gisteren een prachtig artikel over wat ze 'natuurinclusieve landbouw' noemen in de Groene Amsterdammer en moest aan jullie en de manier van werken denken.
Mooi positief artikel, iets dat ook zo aanspreekt in je blogs. Misschien heb je het al eens gelezen? Het is (gratis) te vinden op www.groene.nl zoekwoord: salatin

groet, Cleo

johanna zei

Je eigen Provençaalse kruidenmix, mét lavendelbloemtjes erin, maken.
Zo heerlijk in de winter, alleen al de geur... van de zomer.
Ik bewaarde in het verleden ook de lavendel, in een kussensloop en dat gebruikte ik met kerst in de kerststal.
Als bodem in het stalletje.
Zo verbond ik midzomer met midwinter.
En dan ook weer die geur!

Lies zei

Wat een luxe verzamelingen, Clarien, van kleine schaaltjes zaadjes tot een grote...
Supermooie test !
Lie(f)s.

Willem zei

De veel door mijn vader gebruikte uitdrukking "Zonder geluk vaart niemand wel" was in dit geval 100% op jou van toepassing. Het zoeken naar een 'proefveldje' voor de gerestaureerde opraper van de knutselende broers en jouw behoefte aan hulp bij het hooien kwam wonderbaarlijk samen. Misschien had mijn vader ook de zegswijze moeten omarmen "Geluk kun je ook (een beetje) afdwingen", maar dat was voor hem een brug(getje) te ver, al was hij de laatste jaren van zijn leven er wel van overtuigd dat je ook wel een beetje de smid van je eigen geluk was en dat dat heel goed kon zonder anderen te kort te doen.
Kleineer jij je rol in het hooiproces niet met de stelling dat je weinig meer deed dan 'het hooi dat aan de kant lag naar het midden harken? Elk tandwieltje in een apparaat is van even groot belang voor de werking. Het spectaculaire werk doet de opraper, maar de finishing touch, is net zo belangrijk.
En voor zover na te gaan is, vanachter mijn nlaptop ben je niet overreden door de tractor. Dus met het 'in de weg lopen' zal het wel meegevallen zijn.

Hilde zei

Hee Clarien, ik reageer zelden maar ik geniet enorm van je blog en leer er veel van!

Op internet kon ik niet goed vinden wannéér je bloemenzaden kan oogsten en of er nog een nabehandeling vereist is.

Ik las wel dat verdroogde zaaddoosjes en peulen 'klaar' zijn, maar is het ook mogelijk om de zaaddoosjes en peulen te plukken als ze nog groen zijn? En ze dan te laten rijpen?

Ik vraag het omdat ik op je foto groene peuken meen te zien,.. én omdat enkele tuinbewoners mij te snel af zijn geweest, eerder dit jaar..

Hartelijke groet uit Zwolle