Goeiemorgen.

on woensdag 2 januari 2019




Goeiemorgen, daar was de zon ineens weer!

Het is meteen veel vriendelijker, zo'n dag. De dieren spelen op de composthopen en het zonnetje schijnt warm in de stal.






Alleen jammer dat er dan zo'n troep voor ligt, in het gras. Wat dat is? Dat is oud en kapot karton. Het ligt daar op een hoopje, met wat stenen erop zodat het niet wegwaait. Het is de bedoeling dat het nat regent, en dat het pulp wordt. Dan kan het op de compost.

Maar ja, nu regent het dus weer net niet. En ligt het daar waarschijnlijk wel een tijdje.





Kijk, en dat zijn de plastic schalen van de slager. Ik denk dat we er wel sla in kunnen opkweken. En jonge kooltjes. De schalen zijn niet erg diep, dus mais en bonen zal niet lukken.

Maar de jonge bladgewassen kunnen er wel in. Het zijn mooie mini-kasjes.

Binnen ging het verder met de schoonmaak. Ook hier probeer ik zo weinig mogelijk weg te gooien. Zo'n besteklade, wat je daar allemaal vindt!  Bestek natuurlijk, maar ook zoveel andere rommel.





Een paar bijna lege bussen van schoenspray, uitgerekte weck elastieken, en dopjes, een muizenval, kurk, rietjes, en nog veel meer. Nog niet zo héél lang geleden ..... zou ik de vuilnisemmer ernaast zetten ... en de hele boel er zó in mikken.

Maar nu niet meer.

Niks weggooien, het is niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar het is ook een leuke sport.  Probeer maar. Sorteer maar es zo'n hoopje rommel. En je zal zien, bijna alles kan worden hergebruikt. Al was het als kachelhout. (kurk en halve wasknijper)

Alles wat je hieronder ziet komt uit het bergje, en als het gesorteerd is, is het ineens geen rommel meer. Het zijn weer spullen geworden. Het kan ergens naar toe.

Behalve drie plastic dingetjes.





Het lijkt misschien enorm overdreven .... maar ook die drie plastic dingetjes zijn ergens terechtgekomen. Het rechtse dekseltje is bij de weckspullen gegaan. Het past vast wel op een of ander glazen potje, voor kruiden. 

Het middelste ding is een klem van een oud konijnenhok. Dat is teruggebracht naar dat hok, dat achter op de hooizolder staat. En het linker dingetje is een klem voor een plastic zak. Dat ging in de 'plastic zakken' doos.

Of het overdreven is maakt niet uit. Het is leuk werk en het voelt goed. Geen afval.






Iets anders. Een tip!

Ooit had ik een verstopte afvoer, in Bussum, en de monteur gaf toen deze gouden tip. Spoel regelmatig een handje soda door al je afvoeren heen. Dat scheelt je op termijn veel ellende en kosten met verstopte afvoeren.

En het is veel minder agressief dan van die korrels.

Dus dat deed ik ook vandaag. In al onze afvoeren ging een schep soda, en dan wat heet water erbij. Na een half uurtje goed naspoelen. Ook de wasmachine en de afwasmachine zijn aangezet met alleen een schepje soda.

Lang leve soda. 😊  (het kost ook nog es geen drol)





Eigenlijk dwaas.

Schijnt die zon eindelijk, ga je in huis werken.  Ik was het snel zat vandaag. En gelukkig is daar dan Brit de hond, waar uitgebreid mee gewandeld moest worden.







Heerlijk die blauwe lucht! En de wind erbij. Het leek wel maart!



7 reacties:

Lies zei

Het lijkt inderdaad lente, Clarien, en 'lente'schoonmaak… !
Lie(f)s.

Dufraing Marc zei

Wij eten 's zondags in de late ochtend - meer een brunck dan een ontbijt - altijd een gekookt ei. als ik dan het kookwater weggiet doe ik vooraf altijd een schep soda in de afvoer. Dus iedere week wordt de afloop in de keuken "proper".

Willem zei

Die grote schalen zijn inderdaad hartstikke handig om dingen in voor te zaaien. Je moet dan wel snel na het ontkiemen de boel overzetten in kleine potjes, want ja, je hebt maar weinig hoogte en plantjes hebben toch echt de neiging omhoog te groeien. Al is mijn ervaring ook dat je met satéstokjes en plakband wel wat extra hoogte kunt creëren. Voordeel ervan is dat je twee vliegen in een klap slaat. De kiemplantjes kunnen beschut afharden en meteen ook wat doorgroeien.
Voor (houtachtige) stekken gebruik ik vaak die doorzichtige emmertjes, waar 's winters vogelzaad of vetbollen in gezeten heeft. Vullen net stekaarde, de stekken plaatsen, deksel erop en wegzetten op een lichte en beschutte, maar wel zonvrije plaats. Bij tijd en wijle even de boel controleren en als er groei geconstateerd wordt, beginnen met afharden. Ik doe dit met bijna alle planten en werkt goed. Alleen de druiven stek ik meteen in kleine potjes, want die hebben als jong plantje een tamelijk kwetsbaar wortelstelsel en kun je beter met kluit verpotten.



Anoniem zei

Lieve Clarien, papier en dozen bevatten drukinkt en vaak ook lijm. Dat hoort niet op de composthoop want het is vaak giftig ... ik wil je dat toch even laten weten.
Sonja

Clarien zei

Marc dat zouden er meer moeten doen! :))

Willem dat klopt. In verspeen ook altijd vrij snel, een week of 2 na het kiemen. Dat van die druiven wist ik net. Ik wil met de stekken die ik van jou heb gekregen volgend jaar ook weer nieuwe stekken nemen, langs de hele paardenbakrand, dus bedankt voor die info!

Ook bedankt trouwens voor je leuke 'echte' post! Mooi artikel! Daar kom ik nog op terug!

Sonja je hebt helemaal gelijk. In de vaart der volkeren meldt ik soms niet alle details. Karton is zeer waardevol, en heel goed te gebruiken in je compost en als onkruid-onderdrukker, maar het moet uiteraard wel 'schoon' karton zijn. Dus met zo weinig mogelijk inkt en plaksel. En de nietjes en het plakband moet je verwijderen.

Gelukkig zijn de dozen tegenwoordig vaak gevouwen in plaats van geplakt! :)

Clarien zei

Oh typefout ... ik bedoelde dat van die druiven wist ik NIET

Anoniem zei

http://www.arnovanthoog.nl/wp-content/uploads/2014/02/C2W-24-25-karton.pdf
Hier vindt je veel info over drukinkt en papier. Ik raad het je echt af dit op je composthoop te gooien, ik heb in een drukkerij gewerkt... Zie het groene kader in de link.
Sonja