Use it up, wear it out.

on vrijdag 5 oktober 2018




...... en dat betekent zoveel als ..... gooi niks weg, maar gebruik alles wat je hebt, tot het écht helemaal versleten is. Tot op de draad versleten. Tot het 'op' is.

Want onze afvalberg is te groot. En de kringloopwinkels puilen uit, daar gaan heel wat gekregen spullen ook linea recta naar de stort. We doen gewoon veel te makkelijk spullen weg. En schaffen weer nieuwe aan. En dan zijn we die spullen weer zat, en gooien het weer weg. Etcetera.

Ik noem dat .... het jojo-effect van het 'ontspullen'. Dat hoor je veel, dat mensen ineens van alles wegdoen. Ontspullen. Maar helaas sluipt het toch je huis weer in, die spullen, en een jaar later kan je wéér aan het 'ontspullen'.

Niet doen. Gewoon houden wat je hebt, en het helemaal verslijten. Use it up.





Nou dan moet ik dus wel het goeie voorbeeld geven en dat lukt dan weer niet helemaal. Ik ben bezig met die schuren opruimen.

Vandaag is de werkschuur helemaal uitgeruimd, en weer ingeruimd.

En ik moest toch een paar dingen weggooien. Maar het was maar weinig, als je nagaat hoeveel rommel en troep en restdingetjes er liggen.







Kijk. Hierboven zie je een verfroller. Gewoon. Iedereen gebruikt die wel. Als je ze goed schoonmaakt kun je ze vaak hergebruiken. 

 Alleen .... hadden bij ons de muizen er van gegeten. Ze hadden een nest gemaakt in de bak met de oude rollers. Twéé rollers konden echt weg. De rest is schoongemaakt en teruggegaan bij de verfspullen.

De kast waar de verfspullen in zitten, daar zat een gat in waar de muizen doorheen kwamen. Als je zo'n gat dichtmaakt, scheelt dat schade, en dus ook afval. Daar dacht ik vorig jaar helaas niet aan. Maar goed, het zit nu dicht. 

 




In zo'n werkschuur kom je veel van die 'wat moet ik ermee' dingetjes tegen. Zoals al die plastic vierkantjes overal. Ze lagen overal in het stof, en achter de kast, bij de muizenresten.

Weg?

Vorig jaar had ik ze waarschijnlijk in de kliko gemikt, maar ik weet nu waarvoor ze zijn. Het zijn vulstukjes die in de bouw gebruikt worden. Maar ze zijn voor veel meer dingen handig. Denk maar aan wiebelende tafels of een scheve boekenkast of scheve tegels.

Echt handig! Dus, ook allemaal verzameld en gesorteerd. 






De gele plastic emmer, die ooit mijn favoriete emmer was. Daar had ik een keer as uit de kachel in gedaan, en daar zat nog een gloeiend kooltje in. Tssssss. Hop, een gat in de bodem. Wat kun je nu met een emmer met een gat? Er kan geen water meer in.

Aan weerszijden van het gat kwam wat ducttape, en het is zomaar een leuke prullenbak!





Alle noten en schillen van de muizen gaan erin. En andere zooi van de grond.

En dat kan je weer sorteren. Het meeste kan bij de compost, een paar schroeven in de verzamelbak, wat kapot plastic in de oranje kliko, en dan nog iets voor in de papierbak.

Is er nog restafval?






Heel weinig.

Dat wat je hierboven ziet, in de emmer, samen met die twee kapotte rollers, dat ging in de restcontainer.

Verder dus dat handjevol kapot plastic, en méér ging er niet weg uit deze schuur. Terwijl het toch echt een zooi was. En het is een leuke sport, proberen om haast niks weg te gooien.





Net als gisteren, in de voorraadkast. Daar is ook niks weggegooid, maar alleen beter neergezet. Dan krijg je ook veel meer ruimte, zonder dat je kliko's uitpuilen.

Nou, deze schuur is klaar.

Kijken of we de rest van de schuren ook kunnen opruimen, zonder afval. 😊






Volgende week .... de tuinschuur!


7 reacties:

Wieneke zei

Het is gewoon een plaatje, zo netjes als het nu is! Ik ben d'r van.

Lies zei

Hoe netjes, Clarien !
Lie(f)s.

Willem zei

Wat mij voor jou een uiterst handig hulpmiddel lijkt is een 'magneet op een stokje'. Handig als je een pakje spijkertjes of schroeven hebt laten vallen. Van dat gepriegel ben je dan in een keer verlost. Ook handig als je de boel aangeveegd hebt en je wilt, in het kader van duurzaamheid en afvalscheiding, al het ijzer uit het veegsel, -uitvaagsel is misschien ook een goed woord in dit verband-, verwijderen. Al lijkt me een magnetisch speldenkussen in dit geval ook wel te werken, maar is wat omslachtiger.
Anderzijds, ik ben er ook van overtuigd dat afvalvrij leven een illusie is, maar streven naar minimaliseren ervan is altijd goed.

En of het de moeite waard is om die vulplaatjes te bewaren. Je hoeft echt geen grote klusser te zijn om ze toch veel te (kunnen) gebruiken. Door professionele bouwers worden ze heel veel gebruikt en zelden opgeraapt als ze op de grond vallen. Als ik mijn rondje over de bouwplaats deed nam ik ze wel mee en had daar tot voor kort, ik ben inmiddels 10 jaar gepensioneerd, nog veel gemak van tijdens mijn klussen en klusjes.
Het leuke van die vulplaatjes is wel dat elke dikte zijn eigen kleur heeft, al staat de dikte er heel vaak ook nog op.


philivd zei

netjes,zeer netjes,je zou er je beroep kunnen van maken

Anoniem zei

Ik ging met mijn dochter naar een workshop flessentuin maken. Bij Marjanne maakt in Zwolle. Ze gaf een uitleg over het gereedschap wat daarvoor te koop is, maar vertelde er gelijk bij dat het gereedschap wat zij ons liet gebruiken gemaakt was van oude barbecue spiesen en oude theelepeltjes en gebaksvorkjes die zij vond bij de kringloop en/of kreeg van familie. De vorkjes en lepeltjes tapete zij aan de spiesen die zo dienst deden als schepjes en harkjes die makkelijk door een flessenhals gaan. ook maakte zij stukjes oude schuur sponsjes op deze manier vast aan de spiesen om de fles mee schoon te maken. handig omdat het metaal van de spiesen makkelijk te buigen zijn. Altijd leuk om te zien dat er nagedacht was over hergebruik. Bovendien bleef door dit hergebruik de prijs van de workshop ook betaalbaar voor ons, want zij moet natuurlijk ook wel iets verdienen. Ans

Lies zei

Er zit zelfs nog een teken(!)kunstenaar in jou, Clarien.
Schitterend masjien !
Toffe laatste tekening (ook) !
Lie(f)s.

joke zei

Wow, wat een keurige wand voor het gereedschap. Ik ben ook zo druk bezig geweest om de garage op te ruimen. Zit dat in de maand?? Intussen ischias gekregen, dus even pauze, maar je foto's zijn inspirerend!