Huisarrest.

on donderdag 5 april 2018




Tja, met die plensbuien steeds, kon je vandaag niks op de tuin natuurlijk. Nou had ik ook nog flink wat leeswerk liggen dus dat kwam wel goed uit.

Maar eerst knutselen. Want die kratten stonden er nog. Oja en dat is geen azijn hoor, in de sproeier, dat zat er eerst wel in, en nu gaat de tekst er niet meer af.






Hartstikke handig spul eigenlijk, plastic. En je kunt het eindeloos hergebruiken. Nee ik gooi niks meer weg! 😊

En de bloemen hebben een doorzichtig dakje. En ze staan op de meest lichte plek in huis. Dan krijg je stevige korte plantjes. Hopen we.





Er lag nog een stapel streekkranten. Bij het dagelijkse lezen van alle kranten gaat het meestal vlug vlug. En op zo'n regendagje kun je er eens voor gaan zitten. Is er nog iets leuks te melden in de buurt?

Iets waar we iets mee kunnen?

Nou, er zit in elk geval beweging in Staphorst. Mooi! :)





In Nijenveen zijn plannen om het groenbeheer in het buitengebied in eigen hand te nemen. Boeiend! Want hoe gaan ze dat doen? En wie? De grondeigenaren zelf?

Komen er dan meer natuurplekken? Bloeiende akkerranden? Gaan ze iets met weidevogels doen?

En kijk, de varkens van Henk staan ook in de krant!! Nou ja, de neven ervan. Ze hebben een ander patroontje. Die varkens wroeten niet alleen je weiland schoon, van onkruid en kweekgras, maar kunnen zelfs de Japanse Duizendknoop uitroeien! Je weet wel, die plant die hele huizen ondermijnt.

Goud waard, die beesten!





En verder lag er nog het groenbeleidsplan van de gemeente Staphorst. Dat moest ik ook nog lezen.

Er is nog veel te doen hoor. En veel te praten en overleggen. Er is wel aardig wat groen in de gemeente, maar of het nou natuur is ....






Het is steeds weer een keuze. Wil je alles strak en netjes en opgeruimd hebben, en beheersbaar? Of kies je hier en daar voor 'wild'?

Want daar moeten onze insecten en dieren het van hebben, van die 'wilde' stukjes. Die er haast niet meer zijn. En insecten zijn er dus ook haast niet meer.

Zelf maak ik me er ook schuldig aan. Ik hou ook van netjes. En ik wil óók geen janboel op het erf, want dan groeit alles je letterlijk boven het hoofd. Maar je kan ook té netjes wezen. Alles wegpoetsen. En teveel scherpe middeltjes gebruiken. Want zelfs azijn en zout zijn schadelijk voor de bodem.

Soms moet je iets gewoon 'laten'.





Vanmiddag wilde ik de stroken keien rondom het huis onkruidvrij maken. Maar ineens zag ik er allemaal lieveheersbeestjes in. En bijen, die erop vlogen.

En als je goed kijkt is het eigenlijk heel mooi, dat spul.

Dus het mocht blijven staan. In elk geval tot ná de bloei, vanwege de bijen, en tot ná de broed van de lieveheersbeestjes. Ik moet nog wel even opzoeken hoe lang die torretjes daar over doen. Als iemand dat weet?





Iets anders ..

Bij AH staan ze weer. De aloe vera's.

Een paar maanden geleden had ik ze ook al gezien. Duurzaam opgekweekte plantjes, in een duurzame verpakking, voor 3 euro.

Maar toen had ik nog mijn eigen aloe vera's. Helaas zijn die er niet meer, en ik zat te wachten tot ze weer kwamen. Nou, vandaag dus!








Die kun je met een gerust geweten kopen.

Hopelijk krijgen ze dit jaar wel stekken, dan kan ik er weer mee doorkweken. En ze weggeven. Want het zijn zulke super plantjes. Je kan er zoveel mee.

Welkom jongens! 😊




En ze groeien hard! In no time zijn het van die bulkerds.

Van de week maar meteen even in een grotere pot zetten.

🌼🌼🌼🌼🌼




7 reacties:

Willem zei

Mooi fotootje van de Hondsdraf, Glechoma hederacea op zijn zondags. Aan de achternaam kun je al zien dat het een kruipertje is die nogal kan woekeren. In de tijd van mijn grootouders was het een geneeskrachtige plant die helend werkte bij zweren, puisten etc. De werking zal dus wel bloedzuiverend zijn vermoed ik, al zal de vereniging tegen kwakzalverij het er volstrekt mee oneens zijn.
In mijn kinderjaren kende ik het plantje als "Oerkenbladtie" en ik vermoed dat dat in de buurt van Staphorst ook zo is, want in Zuidwest-Drenthe is die naam gebruikelijk, al wordt, heel lokaal, de naam Oerkenblad ook wel gebruikt voor de smalle weegbree.
Volgens een bekende van me, een enthousiast imker, wordt Hondsdraf vooral door hommels bezocht. Ik geloof hem op zijn woord.

Helena zei

Clarien, je eerste oogst is er 😉! Hondsdraf blaadjes door de sla of hondsdraf pesto (als ze veel zon hebben gehad worden ze wel wat bitter). Kun je de bloempjes laten staan, hoewel die ook eetbaar zijn.

missc50 zei

Dat is geen hondsdaf,maar paarse dobenetel,kijk maar goed naar de bloemen en de vierkante stengel.

missc50 zei

Ik bedoel natuurlijk:dovenetel!

Willem zei

@missc50, je hebt gelijk, het is een paarse dovenetel. Heb even een fotootje opgezocht van hondsdraf. De bloemetjes zijn inderdaad anders. Helaas zie ik geen mogelijkheid om het fotootje toe te voegen. Weet überhaupt niet of dat kan.

Clarien zei

Ik haal die twee ook altijd door elkaar! Op 5 maart 2014 heb ik een recept geplaatst voor Cottage Cheese met hondsdraf. Maar dat bleek dus ook de paarse dovenetel te zijn.

Die ook eetbaar is gelukkig! :D

En het ging niet zozeer om de smaak, maar meer om de mooie paarse bloemetjes op die kaas.

freulelot zei

Dank voor de aloe tip!
Ik ben gelijk naar de AH gereden en heb mijn moeder ook een plantje gegeven. Ze was er heel blij mee!
Ik geniet erg van je blog.
Ik ben zelf 1 Augustus van een rijtjeshuis in Woerden verhuisd naar een bosperceel van 1600 m2 in Poppel ( Begie) net over de grens bij Tilburg.
Een hoop werk maar oh zo geweldig.
Van de week plaatsen we onze kas, en verder heeel veel compost en paardenmest om de grond een beetje vruchtbaar te maken...
Kan niet wachten tot alles gaat groeien en bloeien!