Het zuiverste water.

on maandag 30 april 2018




Vannacht werd ik wakker van onweer en bliksem. Het ging tekéér!

Luisteren ..... en ja hoor .... daar begon het ruisen van de regen. Een langdurige zachte regenbui trok over ons heen. Al het land is weer gedrenkt. De straten nat. De daken en de velden nat. De bossen nat.








Het is bijzonder water, dat regenwater. Eerst stijgt het op als waterdamp vanuit de zeeën en de rivieren. Waterdamp ..... dat is brandschoon water. Schoner en zuiverder water bestaat niet.

Dan waait die waterdamp in dikke wolken de planeet over. Soms helemaal van het ene continent naar het andere.

In die wolken botsen de minuscule waterdeeltjes tegen elkaar. En smelten samen. Steeds weer. Ze groeien uit tot druppels, en als ze groot en zwaar genoeg zijn, vallen ze terug naar de aarde.






Wij liepen vanochtend onder zo'n bui, Brit en ik. Overal om ons heen was water, op de paden en de akkers, in de lucht .... .

Heb je het wel eens gedronken? Vers gevallen regenwater? Probeer het maar eens in een schone pan of kom. Als je in een buurt woont met weinig luchtvervuiling. Regenwater is vitaal. Het is geïoniseerd in de val omlaag, dat wil zeggen dat het een kleine negatieve lading heeft gekregen. Die deeltjes hebben daardoor een anti-oxiderende werking. En dat krijg je zomaar, uit de lucht.

Misschien .... drink je dan zelfs wel een beetje bliksem .... nou, als je dáár geen energie van krijgt! 😊






Voor planten is regenwater ook goed. Om dezelfde reden. Geef ze het wel zo vers mogelijk.

Die planten nemen dat water op, en geven het uiteindelijk weer terug.







Gelukkig is het leidingwater in ons land op de meeste plaatsen ook heel schoon. In sommige streken zelfs heel zacht.

Wij hoeven geen regenwater op te vangen om te drinken.






Maar toch ... probeer het es. Want regenwater moet je eenmaal gedronken hebben!

En dan, gingen we vanavond weer verder met de gesprekken. Over de natuur. We hebben zoveel ideeën, maar eerst moeten we inventariseren wat er allemaal aan de hand is. Wat we willen en kunnen doen als vereniging. Wat de leden willen.

De radaren draaien langzaam ... maar ze draaien!

En wat ontzettend veel helpt, bij het zoeken hoe de natuur te beschermen, zijn reacties zoals die van jullie, van gisteren! Wat leer ik daar elke keer veel van! En anderen ook hoop ik.

En ook .... staan kranten bol van allerlei goeie ideeën. Elke dag. Zoals deze, het Tiny Forest. Google daar maar eens op.






Dan jeuken mijn handen!

Hoe meer bomen hoe beter. Voor insecten en diertjes en voor schone lucht .... en dus ook .....




..... voor het zuiverste water.


💧💧💧💧💧💧💧💧💧


8 reacties:

Willem zei

Wat het regenwater aangaat; hoelang is het nog maar geleden dat regenwater eigenlijk een gevaarlijk lage zuurgraad had en de open wateren weliswaar glashelder waren, maar ook bijna zonder leven? misschien nog maar 30 jaar. Sinds het gericht beteugelen van de uitstoot van zwaveldioxide door overheidsmaatregelen die ook gehandhaafd werden, is de kwaliteit van hemelwater inderdaad met sprongen vooruit gegaan.
Wat je 'tiny forest' aangaat, daar heb ik nogal dubbele gevoelens over. Enerzijds is het goed dat er iets gedaan wordt om vogels, vlinders en andere insecten en kleine (knaag)dieren een thuis te geven. Van de andere kant vind ik het zo van "we willen wel, maar eigenlijk ook niet, dus laten we maar rustig beginnen".
Nog even een weetje uit mijn kindertijd; eind jaren '40 en eerste helft jaren '50. In die tijd werden het 'geriefbosjes' genoemd. Dat 'gerief' sloeg op het leveren van benodigdheden voor de boerderij en huishouding en niet op iets waar menig 'dirty mind' waarschijnlijk aan denkt. Er werden bijvoorbeeld stelen voor divers gereedschap (essen) uit betrokken. Rijshout (berk) voor straatbezems (bezzemries), worstpennen (prunen) van de vuilboom, En van braamranken werden ook lange repen getrokken die gebruikt werden voor bindingen.
Zo'n geriefbosje was een bonte mengeling van bomen en struiken en uiteraard stond er ook altijd wel een vlier in. Daarvan maakten wij dan een proppenschieter.

Danielle zei

Ik zie op de vensterbank naast de citroen een aubergine staan. Is dat er eentje van het 'witte eieren zaad'??
Zoja: tegenlijk gezaaid, maar die van mij zijn pas 10cm groot.... :)

wim zei

Goedendag Clarien,
Even geen reactie op alleen bovenstaande blog.
Ik volg je blogs al een tijd en er staan vaak aardige zaken in die goed te gebruiken zijn.
In een aantal blogs geef je aan hoeveel werk je hebt met het omspitten van de groetentuin. Heb je er al eens over nagedacht om nooit meer te spitten? In een blog van 27 april geef je uitleg hoe te wieden. Wel interessant natuurlijk. Als goede raad geef je mee het onkruid uit te schudden. Volgens mij zaai je hier meer onkruid mee dan je verwijdert. Denk maar aan zaad wat al gevormd kan zijn en de haarwortels waaruit weer de nodige plantjes gaan groeien worden weer aan de aarde toevertrouwd. Verder een tip die mij zeer aanspreekt is de grond zo weinig mogelijk te beroeren om het bodemleven niet te verstoren. Dat verstoren van het bodemleven heeft echter al plaatsgevonden. Niets verstoord het bodemleven meer dan het grondig omspitten van de teeltaarde. Dan was eigenlijk het plan geweest om compost onder te werken, nog meer werk. Gelukkig ligt dat nog bovenop de teeltaarde. Een aantal jaren geleden las ik het boek “Holzer’s Permacultuur” van Sepp Holzer. Mijn interesse was gewekt. Ook volg ik al een aantal jaren de blogs van Frank Anrijs natuurlijk@natuurlijkemoestuin.be . Beiden gaan uit van het nooit meer omspitten van de teeltaarde en een mulchlaag op de teeltaarde. De mulchlaag composteert en het bodemleven doet de rest. Dus de compost op de teeltaarde was een prima vergissing. Door de mulchlaag juist toe te passen worden de onkruiden tot een minimum beperkt. Verder krijg je steeds meer leven in de bodem waardoor er een losse waterdoorlatende bodem ontstaat. Ik ben hier 6 jaar geleden mee begonnen. In de beginjaren ging het niet zonder problemen en moest ik veel leren. Ook is niet zo dat ik alles wat beschreven is ook heb toegepast. De hierboven beschreven methode is vast niet de enige juiste maar bevalt mij steeds beter. Wellicht is het een methode voor collega tuinmannen en tuinvrouwen. Aanbevolen wordt met een klein deel van de tuin te beginnen en als het bevalt langzaam uit te breiden. Een ieder moet natuurlijk zijn boerenverstand gebruiken en tuinieren zoals hem of haar past.
Groetend,
Wim

edith zei

Ik heb mijn kamerplanten in de regen gezet nou die hebben genoeg water gekregen.

Clarien zei

Danielle nee hoor, dit is een andere. De 'eier' aubergine's van mij zijn ook nog maar mini's!

Willem ik heb in de loop van mijn moestuinjaren veel geëxperimenteerd met perma cultuur en mulchen, zoals jij beschrijft. Het klinkt in theorie geweldig, maar de praktijk is in ons kikkerklimaat soms wat moeilijker ... in het landklimaat van Oostenrijk is dat vast weer anders.

Ik heb nu een combinatie van een (klein) deel permacultuur, met mulchen, en een groot deel moestuin met spitten. Het één profiteert van het ander. Overigens gaat dat spitten heel zorgvuldig. Niet te diep, en zonder de kluiten kapo te maken.

Wat betreft de onkruidzaden, daar hoef je niet bang voor te zijn als je regelmatig wied, want dan heb je alleen jong onkruid.

Over dat mulchen enzo zal ik wel eens mijn ervaringen beschrijven in een apart blogje. :)

Anoniem zei

Hallo Clarien.
Wat weer een geweldig stukje.
Ook ik volg je al tijden...en kan er niets aan doen..maar kan soms wel jaloers worden zo mooi al je woont..dat buitenleven met alles er op en er eraan.
En wat een energie heb je. Wauw.
Maar met dat regenwater drinken zou ik toch uitkijken. We worden bijna dagelijks besproeid door chemtrails. Ga dat maar eens googelen.
Verder ben ik heel normaal hoor.��
groeten Guusje











Willem zei

Volgens de theorie achter de chemtrails is het de bedoeling dat de wereldbevolking teruggebracht wordt naar iets minder dan 1 miljard mensen heb ik gehoord. Daarvoor worden vliegtuigen ingezet die allerlei chemische stoffen en / of ziektekiemen over de mensheid uitstrooien. Allemaal via de uitlaten van vliegtuigmotoren en de NAVO zou daarin een coördinerende rol hebben.
eerlijk gezegd; ik ben bereid heel veel beweringen serieus te nemen, of in ieder geval serieus te bekijken, maar deze complottheorie lijkt me nog belachelijker dan dat John F Kennedy ingevroren is en tzt weer ontdooid zal worden als 'de tijd er rijp voor is.
Als het waar is, dan is het middel, de chemtrails, tot nu toe weinig effectief want de wereldbevolking groeit nog steeds.
De ramp op wereldschaal zal er echt wel een keer komen, want de mens zit zo in elkaar dat ze elkaar de hersens inslaan als ze te dicht op mekaars lip komen te zitten.
Kortom, als je in chemtrails gelooft; van mij mag het, maar verwacht niet dat je geloof breed gedragen wordt. Voor mij is het vergelijkbaar met ingestraald water. Er zijn mensen die er gelukkig van worden en die wil ik het onder geen beding afnemen. Alleen hoor ik niet bij die groep gebruikers.

Clarien zei

Ja Willem, en zo heeft iedereen zijn eigen waarheid. Gelukkig maar. :)