Friday on the Farm.

on vrijdag 21 oktober 2016Het was een hele symbolische dag vandaag.

Ten eerste .... werd de schutting tussen ons en ´De Zonnehorst´ vandaag weggehaald. De schutting was oud en rammelde aan alle kanten, en we hadden deze week zoveel hulp uit de buurt, dat het een mooi moment was om dat ding weg te halen.

De jongens waren er maar druk mee. Doorzagen bij de steunpalen, het hout netjes op stapeltjes, om te bewaren voor een volgend projectje.

.... en al snel was de schutting ..... geschiedenis! En dat vond ik nou een mooi symbool, voor de samenwerking tussen ons en de Zonnehorst. En voor de vriendschap met Henk en Hillie natuurlijk!

Haha maar helemaal zonder erfscheiding zitten we niet hoor, er komt nu een mooi beukenhaagje tussen.

Een ander symbool is de dam, die over de greppel is gekomen. Tussen onze percelen is een greppel gegraven, met ergens achteraan een dam. Daardoor kan Henk met zijn machinerie makkelijk ons weiland op, om te eggen en frezen en weet ik wat. Dat is dus óók een symbool voor onze samenwerking, die dam!

En wij zijn daardoor nu direkt verbonden met de mooie tuin van Zonnehorst waar nog heel veel te bloeien staat. Ook hier komen de bijen niks tekort. Zelfs met dit koude weer zie ik ze hier nog steeds vliegen!
En nog zoiets ..... Paul en Pieter zijn vandaag ook aan het klussen geslagen! In alle bouwdrukte in het huis, zijn zij vandaag de nieuwe kledingkast aan het opbouwen. Maar dat valt vies tegen ... het is géén Ikea kast, met zo'n mooi stripverhaaltje, hoe je dat moet doen.

Het is een hele moeilijke kast. Maar toch zelf opbouwen he? Wel goed dat zij hun bijdrage leveren aan het huis. Dat is ook een mooi symbool. Ondanks dat Paul griep heeft en een afschuwelijk volle agenda. 

Ik hoop wel dat dit symbool niet gaat leiden tot eeuwig klemmende kastdeuren en glijdende stapels kleren .... :D

..... maar aan de inzet van P&P zal het niet liggen!

Ik ben wel even klaar binnen. Het is droog, wat kunnen we buiten doen? Met Henk heb ik bedacht dat de rogge vandaag wel op de moestuin kan worden ingezaaid. Dat wil zeggen, de rogge die wordt gebruikt als groenbemester. Die wordt in het voorjaar dus weer doorgespit.

Ik krijg van Henk een emmer rogge, en sta dan te kijken bij de nieuwe moestuin. HELP het staat ineens vol met kweekgras. Dat moet er eigenlijk eerst uit. Maar hoe doe ik dat in een paar uurtjes in mijn eentje? Of wacht es ...... herfstvakantie .... zouden er nog meer jongens of meiden in het dorp zijn die kunnen helpen? Na even bellen en vragen en regelen .... heb ik zomaar een paar jongelui aan het werk op de tuin! Karin van vijftien helpt me, en twee jongens die al eerder hielpen. Ja en dan gaat het snel!

Even uitleggen, kweekgras steek je diep van onder los met de riek, zodat de hele wortelkluit vrijkomt. Dan trek je voorzichtig die kluit uit en gooi hem in de kruiwagen. Want als je het schoffelt, maak de de wortels stuk en dan krijg je alleen maar méér kweek. De kluiten op een aparte composthoop, niet bij je gewone compost.

Nou, ze snappen het meteen. En met een paar uurtjes is al het kweekgras met wortel en al weggehaald. En ook meteen alle zuring, die de kop op stak!
Karin is gek op dieren. Ze zou graag met dieren willen werken later. Nou, voorlopig is ze een geweldige aanwinst op de boerderij. Leuk voor haar en leuk voor ons!

Als de tuin schoon is egt Henk alles even door met de trekker.

En dan .......gaan we de rogge zaaien, met de hand. De eerste rogge op dit nieuwe land!! Baan voor baan wordt ingezaaid. Symbolischer kan het niet worden vandaag! Met mijn nieuwe collegaatje, mijn nieuwe tuin aan het inzaaien!

Er komt ook nog een koppel ganzen heel laag over, en we voelen ons zeer verbonden, met de aarde, de lucht, de dieren, en met alles om ons heen! Ja en ook met Henk en de trekker natuurlijk!! :D


Ook na het zaaien, nog een keer eggen, en dan zit de rogge erin. Dat hij maar goed mag groeien!

De jongens zijn inmiddels weer in de schuur bezig, en hebben de stenen voor de binnenmuren in de paardenstal in stapels opgezet. Daar kan nu gemetseld worden. Ook ruimen ze de puinzooi op het erf een beetje op, en dan vertrekken ze weer op de fietsen het dorp in.
Ik zal je zeggen .... één van de dingen die je als biologisch tuinder echt heel hard nodig hebt, is héél veel helpende handen, omdat er heel veel handmatig gebeurd. Maar ik geloof dat we ons daarover in Punthorst geen zorgen hoeven te maken, over helpende handen.

Ik ben doodmoe. Maar er is hier nog geen bed. P&P zijn nog wel even bezig, en wáár is ergens een rustig plekje om een tukkie te doen? 

Oja, het achterste kamertje boven .... Even wat jassen en truien verzamelen die iedereen overal laat slingeren, en kijk en wat een superbedje! Ik heb geslapen als een roos! Voor 't eerst in dit huis. Ik denk niet dat er ooit een lekkerder bedje zal zijn dan dit!! :D:D
En .... niet zelf hoeven rijden. Ook heel fijn!

Nou dit was de laatste Friday on the Farm, waarbij we hier nog niet wonen. Volgende week verhuizen!


12 reacties:

Es zei

kippenvel Clarien wat een mooie samenwerkingen en een heerlijk bedje!
X Es

Anoniem zei

Goede verhuis !!

Anoniem zei

veel succes de komende tijd.

Anoniem zei

Hier groeit iets moois.

Ellen zei

Echt geweldig allemaal en heerlijk om te mogen meegenieten. Succes met de verhuizing! Wij zijn volgende week ook druk met verhuizen, onze zoon en schoondochter krijgen de sleutel van hun nieuwe huis en moeten meteen verhuizen. :)

Helena zei

Geweldig! En volgende week wordt dus ook een mijlpaal, verhuizen. Veel succes en plezier met de laatste loodjes.

Henriette goossen s zei

Heerlijk die helpende handen , het lijkt wel of dat buiten nog veel meer normaal is dan in de stad . En wat heerlijk da de verhuizing nu inzicht komt oftewel veel succes met alles en als je eenmaal over bent is het heerlijk niet meer heen en weer te hoeven rijden.

arcobaleno zei

Heel veel succes de komende tijd.

adelheid zei

Wat goed, die twee tuinen die zo in elkaar overlopen! Volgend jaar zomer kom ik groente bij jullie kopen :) En succes hoor, volgende week, wat zul je blij zijn als je helemaal over bent!

Clarien Cornelisse zei

Gezellig Adelheid. Altijd welkom hoor! Geldt voor iedereen trouwens! :)

Zoutepopcorn zei

Wat super, zoveel helpende handen! Heel veel succes met de verhuizing volgende week.

Anoniem zei

Genoten van alle Friday on the Farm.
Succes met de verhuizing en welkom in het noorden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...