Shoppen, oma's blouse, tuinspread, en een top trio.

on donderdag 4 mei 2023








Mijn kledingkast ziet eruit als een oude lappenzak. Allemaal vage kleuren en afgedragen werkbroeken en lubberige shirts. Nou geeft dat hier op de boerderij helemaal niks. Maar nu ik steeds meer vergader .... wordt het wat lastig. Daar kan je niet heen, in een lubbershirt.


Dus ben ik van 't weekend gaan shoppen in Utrecht, met Liek. Wat een heerlijke stad is dat toch. Al die mooie oude gebouwen, leuke steegjes, grappige winkeltjes en ook héél fijn ... een compact winkelcentrum. Je hoeft geen uuuuuren te lopen voor je bij je favoriete winkel bent.



We gingen uiteraard eerst uitgebreid aan de koffie en toen was het, winkel in winkel uit. Liek is een zeer praktische aankleedhulp, en we zijn allebei snel met beslissen. Na  anderhalf uur had ik een stapel met leuke nieuwe kleding. Broeken, shirts en bloesjes. Rokken en jurken heb ik nog genoeg want die slijten niet. Wegens zelden gedragen.    


Geen plaatjes van de kledingzaken, we waren te druk. Maar wel eentje van één blouse. Die wilde ik even laten zien want hij lijkt echt sprékend op een blouse van mijn oma. Die ze droeg in de jaren 70.





Vooral die knoopjes. Goud. Haha. En dan zo'n creme kleur met van die groene blaadjes, en zo'n ibbel oma-stofje. Vroeger vond ik dat een mega-ouderwets ding. Maar ze zijn dus weer in de mode en ineens zelfs ook leuk! 


De rest zie je ook nog wel, binnenkort. Als er een keer een vergadering is. 👚👠



Maar je kwam natuurlijk voor de tuin, toch? Kijk, ik heb de pompoen ingezaaid, twee rijen, en daar tussenin de zonnebloemen. Het is wel zo dat de slakken hier allemaal op de loer liggen om alle jonge plantjes te verslinden. Dus, heb ik een overvloed gezaaid. Echt, héél veel zaden.


Je moet dan straks misschien nog uitdunnen, naar dat is geen probleem. En zo hoop ik na alle slakkenvraat toch genoeg over te houden om dit stuk tuin te vullen.







Achterop dit stukje stond nog een rijtje preien. Ze hebben de hele winter daar gestaan en zijn nog steeds lekker en knapperig. Preien zijn ontzettend sterk.


En als je ineens veel prei hebt maak je natuurlijk groentensoep! Lekker met balletjes!

  




Leuk he die soepterrine. Van een kringloper, ooit. 


Hij is leuk maar wel wat klein. Paul en ik zijn grote eters en we eten beiden wel driekwart liter soep. Dat pastte er maar nét in.





En ik at er crackers bij, met tuinspread. Het ziet eruit als pesto maar dat is het niet. Het recept is oersimpel. Als je uit de tuin terugloopt naar huis, pluk je van alles wat. Ik had dit keer brandnetel, paardenbloem, zevenblad, daslook, oregano, weegbree, pepermunt, venkel, en postelein. 


Twee handenvol daarvan in de mixer, met nog twee handjes walnoten, flink olijfolie, peper en zout. Dan mixen .... smeren ..... mmmmmmm! Op de olijfolie en het zout na, een pure tuinspread! Een klein stukje rabarber had er nog bij gemogen. Voor de volgende keer.


En dit (onder) was gisteren. Mijn kofferbak, toen ik naar mijn moeder reed. Ook bij haar is de moestuin weer ingeplant. Je ziet bietjes, uitjes, pluksla en Chinese kool. Volgende keer plant ik ook nog prei en twee courgettes.



Aardappels heeft ze ook. Hoe groot haar moestuin dan wel niet is? Nou, twee vierkante meter. Ja, echt waar, zoveel kun je daarop zaaien! Met wat beleid. 


Oh ja en ik had een krat compost mee. Dat moet er elk jaar echt wel bij, twee of drie van die kratten. Want wat je neemt moet je ook teruggeven.


Vandaag heb ik de bonenbedden voorbereid, en ook wat gaas gespannen boven de erwten en de capucijners. Dat was nog een heel ding want ik kwam gaas tekort. En heb toen stukken aan elkaar geprutst. Met touwtjes. echt op z'n Moeskers weer dus. 


Maar dat maakt die erwten niet uit hoor. Als ze maar flink kunnen klimmen vinden ze alles goed. 






Nou, dat hierboven ziet er kaal uit. Maar ... daar gaat iets héél moois gebeuren. Daar komen de Drie Gezusters!


Dat is een oeroude zaaimethode van de Indianen. Je maakt eerst om de meter kleine bergjes. Daarin zaai je 4 of 5 maiskorrels. Als de mais kniehoog is zaai je om en om in zo'n bergje één pompoenzaad. En als je wilt kun je ook nog een boon zaaien.


De mais vormt een sterk klimrek voor de boon. De pompoen dekt de bodem af, en dus weinig onkruid en geen droogte. En de boon bindt stikstof uit de lucht en zorgt zo voor extra voeding voor mais en pompoen. Een Top Trio!! Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken.






 


Nou, de soep is op. 🙋




0 reacties: