Opnieuw.

on zaterdag 20 mei 2023




Woensdagnacht heeft het hier gevroren. En in één klap was de helft van de mais dood. En ook de jonge bonenplanten, de courgettes, een stuk of wat pepers, en twee rijen met pompoenen. Allemaal morsdood.


Dat is dus het droeve lot van de eigenwijze-altijd-nét-iets-te-vroege tuinder. Nou ja, het is ook gewoon domme pech hoor. Nachtvorst ná de IJsheiligen. Wie verzint zoiets!


Maar enfin. Opnieuw zaaien dus. En nu heb ik dit jaar echt véél mais. Twee vakken op de grote tuin stonden vol mais. Eén 'gewoon' vak, met mais op rijen. Maar ook nog een 'Indianenvak'. Daarin heb ik de mais gezaaid zoals de Indianen dat vroeger deden (of misschien nog wel). Namelijk zaaien op heuveltjes, vier planten per heuvel. Daar komen later dan nog pompoenen en bonen bij. 


Maar goed, overal minstens de helft dood dus. 😥




En er is ook nog de rijstbak. Daarin stond de suikermais. Mooie fiere planten waren het al. En daar is echt álles doodgevroren. In zo'n kuil kan de vorst mooi wegzakken en de plantjes langzaam wurgen.


Ook dat moest dus opnieuw.




Maar gelukkig, de buiten-tomaten zijn gered. Want die had ik achter vliesdoek gezet. Pfjoe! Toch nog iets slims gedaan ook, dus.





Affijn, mijn hele weekendplanning in de war. Want ik ben de hele tijd bezig geweest met redderen. En redden wat er te redden viel. Eerst heb ik van het 'rijtjes-vak' alle nog levende planten uitgegraven. Die zijn verhuist naar het Indianenvak. 


Gelukkig was dat precies genoeg om het hele Indianenvak mee aan te vullen. Na een ochtendje verhuizen was dat vak alvast gered. 








En het rijtjes-vak, dat heb ik maar gewoon weer helemaal opnieuw ingezaaid. Dus, weer twee mooie kolven pellen, voor goed zaad. En dan, het hele vak weer wieden en schoffelen. Dan rijen trekken, en dan opnieuw zaaien. De rijen staan niet precies op dezelfde plek. Want daar is al voedsel uit de grond opgenomen. 


Dus, ik heb de rijen een stukje opgeschoven. 





Tussen alle herstelwerk door waren er nog andere dingen. Zaterdagochtend, altijd werk op de Unit. Van de gemeente mochten we het hele terrein om de tweede nieuwe Unit inzaaien met een biodivers kruidenmengsel. Echt super! Wat een bloei en insecten zullen hier komen in de zomer!


Maar van de Oekraïners mogen wij daar niet zo hard meer werken. Haha ... ze beschouwen ons denk ik als een stelletje goed bedoelende senioren, en het is hun eer te na dat wij daar al het zware werk doen.


Dus de harken werden ons gewoon uit handen genomen! En het 'team' van de Unit heeft het hele terrein om het pand heen ingezaaid en uitgeharkt. Ik schat in totaal wel een kwart voetbalveld!





De andere kant van de Unit waar we vorig jaar hebben ingezaaid is nu één en al bloei. Man, wat wordt het hier toch mooi!!





Maar het is nu eigenlijk overal op z'n mooist, vind je niet? Mei en juni, prachtige maanden. Alles geurt en kleurt, overal kleurige libellen en ook al veel vlinders. Het wandelen hier achterlangs, ons gewone rondje, is elke keer een feest!


En het is nog niet te heet. De wind is nog koel en je kunt dus nog prima buiten werken.





In de kas vloog een Oranjetipje rond. Die zie je hier vrij veel. Met een speciaal plastic bakje heb ik hem naar buiten gehaald. Een vlinder mag je niet vastpakken. Dan beschadigen de cellen op de vleugels. Met een bakje en een karton eronder mag het wel.


Terwijl alles in bloei komt zijn de seringen alweer op hun retour. Om de geur nog wat langer te bewaren maak ik dit jaar weer seringen-siroop. Kijk maar hier voor het recept.


Dit jaar gaat het alweer wat simpeler dan twee jaar geleden. Ik rits de blaadjes nu niet meer van te voren eraf, maar doe gewoon de hele bloemen in de pan. Net als bij de vlierbloesems. Water erbij, en nu twee dagen laten trekken. 






Vanavond wilde ik nog een foto maken van de rijstbak. Ook de zoete mais is inmiddels weer ingezaaid en dat wilde ik laten zien. Die rijtjes. Maar ik kreeg de hele bak er niet op, en moest op het dak van de container klimmen voor een totaalplaatje.  


En daar was ik nog nooit op geweest. Het uitzicht was daar erg mooi. Dus nog maar wat meer foto's gemaakt vanaf het dak.









 



Fijn lente-weekend! 

🌻🌞

0 reacties: