Waar ik de mosterd haal.

on dinsdag 15 juni 2021

 






Zo rond half juni word ik vaak kriegel van al die potten, met planten en stekken erin, die overal staan. En die élke dag water moeten. Allemaal. 


En dan wil ik eraf. Dus, dat deed ik vandaag. Alles uitplanten. Eerst de grote stekken van bes, vlier, framboos, krent, en anderen. Die gingen allemaal in de kruiwagen, en met Brit en mij mee. We doen dan een 'rondje weiland' en kijken waar er nog een plekje is voor zo'n struik. Het wordt steeds lastiger! Het gras is zo hoog, en een mooi zanderig vlak plekje is amper meer te vinden.


Maar, het lukte, en we zijn 'los'! 😊






Toen waren er nog de kleinere potten. Je kent dat wel. De stiefkindjes


Of, juist de planten waar je héél erg je best op deed om die op te kweken, en die je nu haast niet in de grond durft te zetten. Omdat je ze dan misschien uit het oog verliest. Bij mij zijn dat de Arnica planten. Dat is me nog nooit goed gelukt, om die buiten tot bloei te brengen.


Maar geen gezeur meer! Alles gaat nu écht de volle grond in. Ook de Arnica, die staat nu in de nieuwe bloemenbak. En de dieven van de tomaten die hebben allang worteltjes gekregen. Die kun je zó de grond in planten, als je die eerst even goed vochtig maakt. Goed diep uitplanten!









En ik vond ook nog zeven tomaten, in potjes. Die waren nogal zielig en slungelig. Lang en slap. Beetje droog ook nog. Wegdoen? Nee hoor.  










Eerst in een dompelbad, en dan alle onderste takjes weghalen, tot vlak onder de top. En dan tot aan die top in de aarde planten. Ook hier, goed water geven. Maar dat spreekt voor zich met dit weer!


Ik vond een leuke nieuwe plek, waar er vier kunnen staan! Namelijk, op de restanten van de composthoop, in het weiland, waar ik gisteren ook al die bloemen zaaide. 


En omdat daar geen enkele steun is voor deze (rankende) tomatenplanten, heb ik vier bamboestokken in de grond geprikt, waar ze onder werden geplant. Een paar touwtjes om die stokken heen spannen op regelmatige afstanden, voor extra steun, en ook voor stevigheid van de 'bamboe-teepee'. En daar mogen de tomaten nu hun gang gaan. Ik ga hier niks aan doen. Niet dieven, niet opbinden. 


Ze mogen helemaal los met z'n vieren! 😄🍅🍅🍅🍅










Heb je ook fruitbomen? Kijk je die wel eens na? Ik zou dat nu in juni zeker even doen. Als je oudere fruitbomen hebt die in de winter zijn gesnoeid, kun je nu de waterloten wegbreken. En als je jonge fruitbomen hebt, kijk ze dan even na op spinselnesten. Dan zijn ruspen nesten die lijken op spinrag.


Hier in de kers ziet alles er goed uit. De kersen komen eraan. Of wij die zelf gaan eten of de vogels is nog maar de vraag.😊


 




Maar hier in de appelbomen zit het vol met spinsel. Ik heb alles er uitgetrokken. In sommige spinsels kun je al heel goed de rupsen zien zitten.


De rupsen zijn helemaal niet giftig ofzo. En een oudere boom kan er in principe goed tegen. Maar wij hebben allemaal jonge boompjes, en die kunnen behoorlijk aangevroten worden door zo'n legertje. Ze eten het jonge blad weg, rondom de nerven. 


De rupsen verpoppen uiteindelijk tot spinselmotten. Ook die doen geen kwaad. Je kunt zo dus ook laten zitten en dan heb je wat minder blad en misschien ook wat minder fruit.










En tot slot tik ik vaak wat van de allerkleinste appeltjes weg. Vooral als de boom erg vol zit. Dat is dan ook een soort 'uitdunnen'. 


De boom doet dat ook zelf, in juni, maar je kunt hem best even helpen.








En dan zijn we weer bij die twee potten van gisteravond. 


De bieslookazijn mag nu in de koelkast. In de andere pot zie je hoe de mosterdzaadjes in volume zijn toegenomen. Ze hebben een groot deel van de azijn geabsorbeerd. Na 24 uur trekken zeef je de zaadjes uit de azijn. De azijn wél bewaren!









Het mosterdzaad gaat in de keukenmixer, en terwijl de mixer draait giet je in kleine beetjes de azijn er weer bij. Steeds iets meer, tot het de goeie dikte heeft. Mosterd-dikte.


Dan gaat er nog wat suiker bij, of honing, en wat zout en peper. Neem vooral niet teveel. Op driekwart liter mosterd nam ik een eetlepel suiker en een theelepel zout en peper. Want mosterd moet naar mosterd smaken, toch? Niet naar suiker.



In brandschone potjes doen en twee weken laten trekken in de koelkast. Want nu is het absoluut nog niet op smaak. Maar het ziet er al prachtig uit! Let wel op: als je ooit begint met zelf mosterd maken wil je niks anders meer, want dan is de winkelmosterd maar flauwe hap!😊








Oh .... en dan toch nog even terug naar de rupsen. Ik heb er even die ene foto van september bijgezocht.  


Want .... we moeten ook zuinig zijn op rupsen. Die spinselrupsen, nou ja, dat kan een plaag worden, dus haal die maar weg. Maar laat verder die beestjes liever met rust ... want er kan ook zomaar dit in zitten ...




14 reacties:

Lies zei

Wat een afsluiter, Clarien, zó mooi!
Lie(f)s.

Marguerite zei

Wat een prachtige vlinder.
Zag dat we ook van dit spinsel in de boom hebben. Laat ik nu dus zitten.
Wil zo'n vlinder wel eens zien 😊

AFD Kukua Project Team zei

Dankjewel voor het leuke verslag!
Ik zag ook de foto van rijst planten voorbij komen, wat is je overweging om voor natte rijst ipv droge rijst te kiezen? Ik weet er zelf niet veel vanaf maar leer graag meer

AFD Kukua Project Team zei

Ik zie net je andere verslag, die ga ik eerst lezen 8-)

Clarien zei

Marguerite uit het spinsel in je appelboom komen spinselmotjes. Een soort nachtvlinders. De vlinders op de foto is de koninginnepage, die komt uit een ander soort rups.

Ik bedoelde het meer in het algemeen, dat we zuinig moeten zijn op rupsen en andere insecten. 😊

mrs H. te B. zei

Ha, je geeft het goede voorbeeld - ik ga vandaag ook mijn laatste zaaisels in het diepe gooien!

AFD Kukua Project Team zei

Over de rijst, ik kwam deze video van Bart op het spoor, met uitleg over 'upland rice', droge rijst! Groetjes

https://www.youtube.com/watch?v=wpatJ02BgH8

Anoniem zei

Dag Clarien,
Weet jij wat we kunnen doen tegen meeldauw in onze appelboom? We hebben een kleine tuin, op het zuiden, en de appelboom krijgt elk jaar meer last.....
Ik had pas geleden de mini appelboompjes geplant, die ik nav van jou leuke verhaal, afgelopen voorjaar uit zaadjes heb gekweekt.
Maar het lijkt erop dat zij ook al een beetje last hebben, en grijze plekjes op de bladeren komen.....

Eigen gemaakte mosterd, wat leuk en lekker! Heb je binnenkort toevallig een stalletje met heerlijks te koop?

En hoe gaat het met Salmiakje? Die zal wel flink gegroeid zijn?

Met vr gr
Nicoline

Willem zei

Nog even terugkomend op een foto bij je verslag van gisteren; de foto van een handvol boekweitzaadjes. Als je die foto ziet weet je meteen waarom het (vroeger) ook wel 'beuktarwe' genoemd werd. Het zijn net beukenootjes. Als ik het goed heb heet dat spul bij onze oosterburen dan ook Buchweizen en er is weinig fantasie voor nodig om 'boekweit' en 'Buchweizen' met elkaar te verbinden.
Volgens een oude (Drentse) zegswijze is boekweit een gewas waarvan je altijd spijt krijgt. Als de groeiomstandigheden optimaal geweest zijn en de oogst overvloedig, heb je spijt dat je er niet meer van gezaaid hebt en als de groeiomstandigheden tegen zaten en de oogst mislukte had je spijt van al het werk dat je eraan gehad had en dat spul überhaupt gezaaid had.
Boekweit was een gewas waarvan de cultuur erg nauw luisterde en dat in honderd dagen van zak naar zak ging; 100 dagen na het zaaien moest het alweer gedorst en gezakt zijn.

Willem zei

@Nicoline, Snoei jij die appelboom wel eens? Een belangrijke oorzaak van meeldauw is vaak dat het vocht te lang tussen of op het blad blijft liggen. Onvoldoende ventilatie dus om het maar even erg kort door de bocht te zeggen. Als de wind vrij door de kroon kan bewegen dan is het blad sneller droog en heeft de schimmel minder kans om zich te nestelen en uit te groeien tot hinderlijke proporties.
Snieien van fruitbomen zorgt niet alleen vooe een mooie vorm, maar is ook bevorderlijk voor de groei en bloei, mits het oordeelkundig gebeurt.

RiaN, Adriaantje zei

Wat leuk de zelfgemaakte mosterd!

Clarien zei

Fijn Willem dat je de vraag van Nicoline hebt beantwoord! Ik heb zelf daarnaast nog de ervaring, dat de jonge zelf opgekweekte appelboompjes vooral last van meeldauw krijgen als ze stress hebben, door droogte, of juist door te nat of te koud.

En ... helaas ... Salmiak is niet meer onder ons. We hebben dit voorjaar een paar keer bezoek gehad van een indringer ... geen idee wat voor beest het was. Alle kippen die in de boom slapen zijn er nog maar van de kippen die in het binnenhok zaten zijn er een aantal verdwenen, waaronder Salmiakje.

Anoniem zei

Dag Willem en Clarien,
Hartelijk dank voor jullie tips. We hebben de boom wel eens gesnoeid, maar of dat oordeelkundig is gebeurd, betwijfel ik....We hebben net een vrij grote schuur uit de tuin laten halen, dus is er wel meer ruimte en ventilatie. Sproeien met iets?

Oh wat sneu dat Salmiakje er niet meer is....

Fijne avond nog!
Nicoline

Anoniem zei

Hoi Clarien, de rups van de koninginnepage is gek op venkel. Vorig jaar voor het eerst in mijn moestuinbakken venkel gezaaid en binnen no time een aantal rupsen in de planten. Als ze genoeg gegroeid waren zochten de rupsen een veilige plek in struiken en werden ze een pop. Helaas heb ik hierna geen vlinders kunnen ontdekken. Groetjes, Barbara