Holderdebolder.

on donderdag 17 juni 2021


De dag begon vandaag om 05.00 want ik ging met Jan en Henny de bijenvolken verplaatsen. Dat kan niet zomaar midden op de dag, want dan zijn veel bijen aan het vliegen. Helaas toen we bij de kasten kwamen waren de bijen óók al aan het vliegen. Omdat het toen al erg warm was.


'Ze hebben vast de hele nacht doorgevlogen,' zei Jan. Affijn, de operatie werd afgeblazen. En ik kon naar huis en daar holderbolderde het dóór, de hele dag. Ik doe het even in telegramstijl verder, want ik voel die korte nachtrust nu wel ....


Eerst moesten de koeien een stukje gras erbij, en toen moesten de kevers uit de aardappels gehaald (er zit haast niks meer in gelukkig!) en toen was het pas 08.00! Wel handig, zo vroeg opstaan. (voor één keer!)


Gisteravond had Sander pakjes gemaakt van het hooi, in twintig minuten! Althans, mijn 60 pakjes. Er was nog meer, maar ook dat ging razendsnel. De jongens hebben een top pakjes-apparaat dit jaar en het zag er prima uit.


Vandaag ging ik die pakken ophalen. Met het aanhangertje achter de Berlingo. Gelukkig kon Paul de eerste twee ritjes mee, want ik ben nog steeds geen held in die dingen. Daarna moest hij weg helaas. 


Maar gelukkig, alles went, en na vijf ritjes durfde ik ze wel drie lagen dik te stapelen. En was dat ook meteen de laatste rit. Alles was thuis! 

PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF ......De pakken zijn loodzwaar. Ik ben best wat gewend qua pakjes tillen maar deze kreeg ik amper de zoldertrap op. Steeds tussendoor maar even uitrusten op het hooi! Ik denk dat het komt omdat het meest gras is. Kruidenrijk hooi is veel lichter.


En kantelen! Pakjes naar boven kantelen in plaats van tillen gaat veel makkelijker! (wat iedere boer natuurlijk weet maar ik ontdek dat als tweederde al op zolder ligt)

Al met al kostte me dat bijna de hele dag. Maar het is minstens twee maanden wintervoer, dus ..... blij blij!


Daarna ben ik een rondje 'onweers-voorbereiding' gaan doen. Er ligt hier nogal wat wat niet nat mag worden. Zoals een dubbele rij hooipakken bij de bonen. Maar ook was er een goot kapot, wat gerepareerd is met een touwtje. En zijn de regentonnen leeggehaald zodat er weer fris hemelwater in kan komen. Het water in die tonnen was oud en warm en het stonk. En zat vol muggen! 😝


En dan heb je wel een lekker maaltje verdiend! Spitskoolsalade met lekkere dingen erdoor en dikke oma frieten. Het zijn niet echt frieten want ik bak ze in de koekepan maar ze doen er niet voor onder!


Er is nog één krat aardappels. Van die dikke bonken zijn het. Met vier ervan heb je een pan vol friet.
En natuurlijk  met eigen mayo en eigen mosterd. Die nog lang niet afgerijpt is maar bij die friet hoort toch mosterd! 


Bij de post ..... óók pakjes! Niet van hooi maar van papier! Een paar boekjes .... dit keer niet over kruiden of planten maar gewoon leuk, over pioniers en over stoere vrouwen die van alles trotseren! En ook nog een tijdschrift van een lieve vriendin. Over je tuin mooi maken. Allemaal tips waar ik liefst meteen mee aan de gang ging!


Dankjewel hoor! 😊💚


 


Wil je ook nog wat limonade maken? Dat kan heel goed. De vlier staat nu in bloei. Het duurt niet lang, de schermen worden snel bruin. Je kunt ze ook laten hangen en later siroop maken van de bessen. 


Kijk de katten kwamen op de bedwelmende geur af!


En dan was er nog Ankie, die langs kwam met tassen vol mooie maaksels van vriendinnen en familie. Wat ik weer mag doorgeven aan allerlei projecten en goeie doelen. Voor wie van dat groepje hier mee leest .... dank jullie wel voor al jullie werk en de schitterende dingen. 


Eén trui heb ik zelf gehouden. Ik hoop dat dat mocht. Laat hem nog wel zien (nu te warm)


 


En dit zag ik onderweg met Brit in de waterberging. Henk noemde het laatste dacht ik wollepluis of veenpluis.


Maar mooi he? Met die wind. Nét elfen ..


10 reacties:

Lies zei

Je doet het, Clarien, elke keer weer, hoe groot de uitdaging ook is!
Lie(f)s.

Unknown zei

Wolpluis geweldig dst ie bij jou in het veld staat

Barbara zei

Wat een mega-klus, die hooibalen. Zoiets moet je eigenlijk met z'n tweeen doen. Of met een katrol aan het dak?
Die uiten uit jouw tuin lachen je gewoon toe, zo stralend gezond en vol leven!

Barbara zei

sorry, ik bedoel UIEN...

missc50 zei

Bak je die frieten gewoon rauw in olie?

Unknown zei

Daar ben ik ook benieuwd naar! Het oogt heel smakelijk Clarien!

Complimenten voor jou fantastische blog en al het moois en informatieve wat je deelt met ons lezers. Ik kijk elke avond weer uit naar je nieuwe blog en leer ontzettend veel van je!

Liefs Janie

Anoniem zei

Helemaal met Janie eens!
Deze blog zou ik niet graag missen.
Ik haal er erg veel inspiratie uit, ook al heb ik maar een kleine groente tuin,
fruit struikjes, fruit bomen, tomaten kas en lieve kipjes.
Haha, niks vergeleken bij jou gezwoeg Clarien.
Complimenten voor je moed en inzet!!!
Mooie schrijfsels, waar ze ook over gaan, ik geniet graag mee.

Groet'n uit de tuin van " de Bruin " (Greetje)

Willem zei

Het spul op je laatste foto is wollegras of veenpluis. Het groeit beide op vergelijkbare plekken, maar er is verschil tussen beide soorten. De een is eenarig en de ander is meerarig. Dat heb ik nog onthouden, maar weet beslist niet meer voor welke soort dat geldt. Maar het zal ongetwijfeld op te zoeken zijn.

Wendy zei

Blij dat je het hooi voor de buien op het droge had. Wat een klus!! Ik hoop dat jullie niet teveel schade hebben gehad. Hier zou bijvoorbeeld je stenen niet je tarp hebben kunnen houden. Soms is de natuur gewoon je meerdere (nou ja niet soms). Enfin ik ga zo de tuin in en kijken wat gerepareerd moet worden. Ik hoef in ieder geval even geen water te geven. Prettig weekend, Wendy

Hilde zei

Hard gewerkt!! Fijn dat je hooi veilig ligt.