Op bezoek bij D.

on dinsdag 1 juni 2021





 


Dat je zomaar van iemand die je helemaal niet kent een zwerm bijen krijgt, daar moet je natuurlijk wel even voor bedanken! Via via kwam ik aan het nummer en adres van mevrouw D. uit Nieuwleusen en vanavond reed ik er heen. Met een fles Sering Rabarber Siroop, en natuurlijk met de kast waar de zwerm in was vervoerd, om die naar haar terug te brengen.


De tocht voerde door het buitengebied van Nieuwleusen. Nou geloof ik dat het op dit moment, volop zomers weer, in de stralende juni maand, overal in Nederland erg mooi is ...... maar hier rondom Nieuwleusen en Punthorst is het ook echt nét een sprookje!


De foto's doen daar écht geen recht aan. Het was er zó mooi, in al die lanen met rondom bomen, en met de geur van meidoorn en vlierbloesem en pas gemaaid gras, overal ....






Bij D. aangekomen werd ik meteen in een stoel gezet. 'Wil je cappucino?' Haha wat een vraag! Natúúrlijk!! Altijd!! Ik vroeg of ik ondertussen mocht rondkijken want het zag er allemaal heel mooi uit. 


'Nou,' zei ze, 'het is misschien ook leuk als we zo even sámen rondkijken.' 


😄😄






Dat vond ik grappig. Want zo ben ik zelf óók. Ik leid mensen graag rond over mijn tuinen. Want ik vind het leuk om hun reacties te zien, en om ervaringen uit te wisselen. Hoe doe jij dit en hoe doe jij dat


Dus dronken we eerst koffie en daarna kwam de rondleiding. We hebben het hele terrein bekeken, de schuurtjes en de landjes en de kas. En toen kwam de moestuin. Ik heb netjes gevraagd of ik foto's mocht maken van deze moestuin en dat mócht. Wat heel fijn is, want haar moestuin is er een die je misschien op ideeën brengt. 







Zoals je ziet kweekt D. alles in bakken. Ooit begon ze met één bak, en elk jaar kwam er wat bij. Zo'n bak kun je overal maken. Zorg voor een plek met volop zon, en je hebt altijd succes.


Begin met één bak! Niet meer! Dat is te doen, en daarin kun je alles goed sturen. Plagen zijn snel verholpen, het wieden en verzorgen is simpel. 


En .... een kleine tuin kan nét zo waardevol zijn als een grote tuin! Sterker nog, je kan beter een kleine tuin of bak hebben, die goed onderhouden wordt, dan een hele grote tuin die niet bij te houden is. Waar de wilde kruiden je boven het hoofd groeien. Dan is het ook helemaal niet meer leuk!


En van een kleine tuin of bak kun je echt véél oogst halen! Vergis je niet hoor! En je hoeft natuurlijk ook niet meteen elke dag alles van eigen tuin te eten. Neem elke dag gewoon een klein beetje van je eigen oogst. Die páár blaadjes, peultjes, worteltjes, die je dagelijks van eigen bodem eet, die geven je een boost aan vitaliteit!!






Dankjewel D. dat we in je tuin mochten kijken en je hebt vast weer mensen gemotiveerd met je prachtige tuin!!



5 reacties:

Lies zei

Keurig, verzorgde (moes)tuin, inspirerend, Clarien. En jij hebt een bijenvolkje...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Prachtige tuin!! In die bak met tuinbonen wat ligt daar rond die koolplanten?

RiaN, Adriaantje zei

Wat een mooie tuin!
Zo zie je dat iedereen weer andere ideeën heeft, leuk om dat met elkaar te delen.
Je cadeau ziet er aantrekkelijk uit!

Clarien zei

Wat daar rond de koolplanten ligt weet ik niet maar zal haar vragen. Het lijkt op zaagsel. Ergens anders had ze stekelige takjes rondom kolen gelegd tegen slakken. Vond ik een hele goeie!

Anoniem zei

Oke, dank! Tip: zelf heb ik hulsttakken rond de kwetsbare planten.