Zweer.

on dinsdag 22 juni 2021


Sinds drie dagen heb ik een zweer op mijn linkervoet. Het is ontstaan door een goedkope teenslipper waarvan de band een wondje in mijn voet sneed, en dat werd een zweer. Eerlijk gezegd ben ik er bijna blij mee. Bijna, hoor. Een zweer is natuurlijk echt vervelend, maar nu kan ik wel een kruidenmix uitproberen. 


Dit jaar heb ik veel geneeskrachtige kruiden in de tuin, maar er was nooit een gelegenheid om ze uit te proberen. We hadden steeds niks, Paul en ik. Maar nu dus wel.  


Ik heb voor de wondverzorging een mix genomen van oregano, smeerwortel en duizendblad. Oregano is een krachtige antibiotica. Duizendblad en smeerwortel hebben beiden wondhelende eigenschappen. 


Zoals je ziet heb ik er een sterkte thee van getrokken. Ik werk nu nog niet met tincturen (geconcentreerde en gedroogde kruiden op alcohol), dat is weer een volgende stap. Niet alles tegelijk! 😊


Als compres gebruik ik kleine rechthoekjes die zijn gemaakt van 3x dubbelgevouwen stukjes flanel, die op elkaar zijn gestikt met katoenen garen, tot een stevig lapje. Ik gebruik overigens ook zo'n stapeltje lapjes als oog-make-up remover pads. Ze kunnen gewoon in de was en worden prachtig schoon. Maak ze ook weer niet té klein, want dan blijven ze in het manchet van je wasmachine steken.En verband heb ik gemaakt van repen, geknipt uit een oud T-shirt. Allemaal uiteraard schoon gewassen textiel, gedroogd in zon en wind. Het drogen van textiel in de wind maakt dat er minder snel infecties onder ontstaan. Verbandtextiel wat hergebruikt en gewassen wordt moet je dus liever niet over een rekje binnen drogen, maar lekker buiten laten droog wapperen en zo schoon mogelijk opbergen.


Maar goed. Het was dus zoals je ziet een uitgebreide operatie! 😄 (en aan het knipwerk te zien ook weer een haastige🙈)


En de wond? 


Die laat ik niet zien. Sommige bloglezers kunnen er misschien niet tegen. Maar goed, het kompres is gedompeld in de hete kruidenthee, en toen op de wond gelegd. Daaromheen kwam zo'n T-shirt verbandje. En toen konden mijn sok en schoen weer aan en kon ik met Lien, die hier logeert, naar Zwolle.


(het beste voor zo'n wond is natuurlijk om het onbedekt aan de lucht te laten genezen, en daarom heb ik de rest van de thee in een sprayflesje gedaan, om er als ik thuis ben de blote voet een paar maal per dag mee te sprayen. Ik hou je op de hoogte van het genezingsproces)


Naar Zwolle dus. 


Heerlijk was dat! Weer gewoon eens met je dochter door de stad wandelen. En wat boodschapjes doen. En in winkels zoeken, naar een broek. Ik had een lange broek nodig, die van mij slijten enorm door al het werk. Dit keer maar eens geen kringloper maar gewoon, een nieuwe uit een winkel.


Maar eerst lekker eten. En een cappucino! Oh zo leuk! En, gewoon C&A! Ik zag hem in de winkel liggen en we gingen naar binnen en ik vond in één keer alles wat ik zocht. Wat ook fijn is dat C&A veel biologische katoen in het assortiment heeft.🌸🌸🌸


Maarre ....  je kwam voor de tuin, toch?  


Nou kom we lopen nog even langs de kas. Lien was daar achter aan het werk, bietjes zaaien. Er is iets misgegaan met mijn rijen rode bieten. Heel vervelend. Daar kom ik op terug. En daarom begonnen we maar weer opnieuw, met bakken vol zaadjes, voor vele vele rode bieten.

 


Achter de kas staat weer die Slaapbol ... die hier vorig jaar spontaan kwam groeien.


Ik heb toen zijn zaden bewaard en dit voorjaar overal uitgezaaid, maar nee hoor, hij is nergens te zien. Alleen hier, op dit éne plekje, wil hij groeien. Haha maar moet je nou zien! In een hoekje in de kas ..... daar staat zijn broer!! Nou ja zeg! Die broer die staat daar achter een doos en de bloem is helemaal platgedrukt. Hahaha planten kunnen ook humor hebben hoor, want wie gaat daar nou groeien! Ik heb de doos maar weggehaald. 


In de kas komt de groene jungle alweer langzaam op gang. De planten zijn door alle regen met een spurt bezig. De komkommers heb ik gediefd. Tot kniehoog haal je alle vruchtjes weg. En daarboven haal je uit de ene oksel het vruchtje weg, en in de volgende laat je het zitten. Om en om.


Later in de zomer kun je alle vruchten laten zitten en laten uitgroeien.


En die afgeplukte vruchtjes eet je natuurlijk op. Met bloem en al.
 


8 reacties:

Suzannw zei

Papaver schijnt alleen te ontkiemen als de vries erover heen is geweest. Dus misschien volgend jaar.

Willem zei

Onlangs heb ik, onderweg naar familie in het noorden des lands, op de radio een referaat gehoord van Romke van der Kaa over de klaproos en papaver. Wat ik ervan onthouden heb is dat klaproos- en papaverzaad tientallen jaren in de grond kan overleven zonder enige activiteit te vertonen. Maar omdat het een lichtkiemer is, kan er opeens een explosie van papapers en/of klaprozen ontstaan als de grond omgewoeld wordt en de zaadjes aan het licht blootgesteld worden. Ze houden van net bewerkte grond.
Mijn voor de hand liggende vraag is dus of je de zaadjes netjes ondergeharkt hebt na het zaaien. Volgens het evengelie van Romke is kiemen van het zaad dan afwachten totdat het het licht ziet.

Anoniem zei

Ik moet er ieder jaar heel veel uittrekken omdat ik er veel te veel heb en ze overal opkomen, ook waar ik ze niet wil hebben. Maar geen idee verder hoe dat komt....

Lies zei

Komt goed, Clarien, je wond, zo'n verzorging!
Mmm..., met veel groenten!
Lekker moois, om af te sluiten.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Mis al je foto’s ,misschien ligt dat aan mij ?
Succes met de kuur ,anders een voetenbadje net soda helpt ook.

Gr Ans

MC zei

Wel, ik zou ook een voetenbadje aanraden.
Ik zou de zweer niet heel lang in een vochtige omgeving houden, en die zwachtel houdt het volgens mij te vochtig :)
Enne, wel foto's van dode muizen, of duiven posten, maar geen voetzweren ? Haha, dat is grappig !
Je groenten zien er super uit, Clarien, wow zeg.
En die papaver is prachtig ! Doe je niets culinairs met de zaden ?

Peggy zei

Hoi Clarien,

Wees voorzichtig met het gebruik van Smeerwortel op open wonden, het mag niet op open huid gebruikt worden. Op de site van Kruidengeheimen staat o.a. het volgende over Smeerwortel:
Smeerwortel helpt ook wonden sneller te genezen. Maar dit kan deze wonderplant zo snel, dat eventueel vuil geen tijd krijgt om uit de wond te ontsnappen. Dus daarom mag je het kruid bij wonden pas gebruiken wanneer de huid dicht is.

Verder veel succes met het kruidengebruik.

Groetjes, Peggy

Anoniem zei

Wat een vervelende plek voor een zweer. Ik 'zweer' zelf overigens altijd bij teatree olie maar dat heb jij natuurlijk niet in je tuin groeien dus snap je keuze. Inderdaad oppassen met smeerwortel. Bij kleine wondjes helpt gewone weegbree ook en kurkuma, maar weet niet of je die laatste wél in je tuin hebt groeien?
Sterkte ermee in ieder geval. Hier kwamen overigens de bieten ook niet op, dus ga ik ook weer nieuwe zaaien.
groeten, Johanna