Stadskanaal, Wildervank.

on woensdag 30 juni 2021






Mooi gebouw nietwaar? Het is mijn oude middelbare school, in Stadskanaal. Het Ubbo Emmius Lyceum. Het was het énige Christelijke Lyceum in de wijde omtrek, dus wij moesten daar vroeger naar toe. Vijftien kilometer fietsen, langs de lange rechte kanalen van Wildervank en Stadskanaal.


En áltijd had je wind tegen. Vijftien heen en vijftien terug. Want 's middags was de wind steevast gedraaid. Wij kregen kuiten als aardappelstampers!😄😄


Ik ken natuurlijk niemand meer. Mijn oude leraren zijn allang overleden, of minstens hoogbejaard. Ik ga dus ook maar niet naar binnen. Maar toch leuk om die school te zien met die prachtige rij bomen ervoor. Haha wat keek ik vaak naar die bomen, vanuit een van de lokalen, en dacht dan ... was ik dáár maar! En niet hier!






De school is enorm groot. Je ziet hier alleen maar het voorste en oudste deel. De rest is modern en was geen foto waard, vond ik.


Ik was gisteren in Stadskanaal, met mijn moeder, omdat zij een staar-operatie had in het Refaja Ziekenhuis. Terwijl zij onder het mes ging liep ik door de oude bekende straten van mijn schooljeugd. Na anderhalf uur slenteren ging ik maar eens weer kijken en ja hoor, ze zat al te wachten.


'Het ging niet door!' zei ze. 'Er was een stroomstoring!'


Nou ja! Wat een pech! Hoewel, mijn moeder had geluk, want ze was helemaal voorbereid en verdoofd en gesteriliseerd, maar nét voor de operatie viel dus de stroom uit. Gelukkig niet ... tijdens! Want al heeft zo'n ziekenhuis natuurlijk een noodvoorziening etc, het was toch echt even een seconde of wat pikdonker in die OK. 


Stel dat ze dan nét met je ooglens bezig zijn ..... brrrr





Nee wij vonden het dus eigenlijk een 'goeie afloop' en vierden dat met koffie en kroketten in het restaurant. 😊 En we gaan gewoon weer opnieuw, over een week of twee.


Wildervank, Stadskanaal, Kiel-Windeweer, Annerveenschekanaal .... het zijn allemaal van die lange rechte einden. Wel mooi hoor, als je ervan houdt. Heel wijd en heel open. En vaak harde wind! En omdat mijn moeder pal aan zo'n kanaal woont tuffen er in de zomer altijd bootjes langs. Ik zag weer zo'n sliert langkomen, vanuit een van de slaapkamers. 


Tuf tuf tuf. Nee, het zou niks voor mij zijn, dat lange stilzitten op zo'n motorboot ....






En wat zou dat nou weer zijn, dat hierboven??


Dat was vandaag. Vandaag kwam loonbedrijf Tuin bij ons het weiland doorzaaien. Jan (zo noem ik hem maar even) vulde de grote bak met zaden aan met klaverzaad.


'Moest je dat niet van te voren door elkaar mengen?' vroeg ik.

'Nee hoor,' zei Jan, 'want dan zakt het fijnere klaverzaad door het geschud van de trekker helemaal naar beneden. Dan had het nu onderin gezeten, onder het graszaad. En dan krijg je hier vooraan op het weiland al het klaver, en achteraan het gras. Zo láát mogelijk mengen is het beste.'


Hij mengde nu de verschillende soorten zaad wat grofweg door, met de handen. En daar ging het. Eerst in de lengte in banen, en toen nog dwars daarop.







Blij dat het zaad in de grond zit! Het is een goed moment, met al die regen! Het bemesten gebeurt later, zei Jan.


Wat minder is, is dat het bij ons wemelt van de slakken. De grond ziet soms echt roodbruin van die glibberds! Ze hebben al de helft van onze bladgewassen op, of op z'n minst aangevroten. Vooral in de paardenbak. En dat is logisch, want daar zijn allemaal nieuwe tuintjes, omringd door grote stukken wild gras en kruid. Waarin slakken makkelijk kunnen wegkruipen bij warm en droog weer.


En er is hier in de paardenbak ook nog geen evenwicht. Volgend jaar zal het vast beter gaan. Want een slakkeninvasie in het éne jaar, trekt het volgende jaar vijanden aan. Op de grote moestuin had ik in het begin ook massa's slakken. Nu niks meer.


Maar goed. Wat te doen? Tja je kán met bier enzo aan de gang. Maar daar heb ik nooit zo'n zin in. Daarbij hadden we toch weer veel teveel sla en kool. En .... we hebben ook nog de kipjes. Hoewel .... die eten niet zoveel slakken. Hooguit een paar baby slakjes. En wat eitjes. Je zou eenden moeten hebben!






Ook was het tijd om de maisplanten wat bij te voeden. Als de mais tot halverwege mijn kuit komt, dan krijgt hij altijd wat compostthee of wat mestthee. En dat krijgt hij nóg een keer als hij net boven de knie komt.


Een klein beetje extra pit, en je zal zien hij schiet dan weer omhoog.





Ook de stokbonen en de andere vruchtgewassen krijgen wat van dat extra pit. En ik hoor ze overal ineens liedjes zingen!😄🎵🎵


Vanavond aten we makkelijk want ik had een vergadering. Dan wordt het meestal soep. Makkelijk en ook gezond want je kunt er al je verse waren in kwijt. Groentesoep was het dit keer, met balletjes. Er ging ook héél veel knoflook in.


We aten er een stokbroodje bij en knoflookboter met basilicum. Je weet vast hoe je snel een bundel basilicumblaadjes fijn krijgt? Je legt ze op elkaar, rolt ze op, en dan met de kruidenschaar of een mesje in reepjes snijden. Dan heb je in een mum fijngehakte basil. Meng er iets zout en peper door en een geraspte knoflookteen. Tot slot twee eetlepels zachte boter.








De rest van de knoflookbol ging door de soep. Haha de lucht was hier om te snijden denk ik, toen wij die soep en dat brood op hadden!


Maar dat is nou het mooie van online vergaderingen. Het maakt niks uit dat je naar knoflook ruikt!! 






Dat is nou echt het enige wat ik zal missen, als alles weer live wordt. Dat je dan niet meer onbeperkt knoflook kunt eten vlak voor een meeting!


😊

7 reacties:

Lies zei

Heel verzorgd gebouw, Clarien, ook zoveel jaren later.
Koffie dan maar, op de goeie afloop.
Mooi uitzicht, terwijl je ramen zeemt.
Jouw kippen krijgen natuurlijk heel veel lekkers..., moeten die slakken niet. Wel oervervelend!
Een glimlach bij je slot...
Lie(f)s.

Aukje zei

Ook ik heb hier enorm veel last van die naakte dingen.
Overal zitten ze,en ik maar denken dat ze niet tegen de zon kunnen.
Nou vergeet dat maar.Omdat mijn honden op de tuin komen kan ik geen los lopend vee meer hebben.Maar Indische loopeenden zijn erg geschikt om slakkenvrij te worden.Veel van mijn kennissen hebben of hadden altijd Indische loopeenden voor de slakken.

Griemmank zei

Hou op over slakken!!!! Waarom vreten ze nou precies de leukste bloeiertjes op? Ik heb laatst gesproken met een meneer die vier Indische (?) loopeenden in zijn tuin had. Die schijnen erg veel naaktslakken - en naaktslakken zijn de vraatzuchtigsten - op te eten. Ik heb die eenden van dichtbij bekeken en ik vond ze geinig.

PS: Ik lees hier trouw, hoor. Nog steeds grote bewondering voor jouw energie en doorzettingsvermogen. :-)

Clarien zei

Goed. Twee reacties al over loopeenden.😄😄 Ik hou in de gaten of die soms toevallig op ons pad voorbij komen! Brit moet zich dan maar aanpassen.😊


(maar eten ze niet ook toevallig sla en kool, die eenden?)

Willem zei

Een egel schijnt ook een slak niet te versmaden. Dus misschien een 'rommelhoekje' in je tuin creëren waar een egel kan verblijven op momenten dat ze niet gevonden worden wil en evt kan overwinteren.
Tot voor enige jaren geleden had ik 's avonds ook vaak een egel in de tuin ronddarren en betrekkelijk weinig last van zowel naakt- als huisjesslakken. Huisjesslakken leven vooral van dood materiaal, maar naaktslakken hebben een zeer sterke voorkeur voor levend gewas. Maar sinds mijn buren de tuin hermetisch afgesloten hebben, onder het mom van 'inbraakbeveiliging' nota bene, is alleen mijn tuin nog toegankelijk voor nachtjagers als egels en mijn tuin heeft echt onvoldoende oppervlak om de moeite te zijn om op voedseljacht te gaan. Bovendien zijn er ook een paar buurtgenoten die die 'vieze beesten' niet in hun tuin willen en de slakken bestrijden met minder aardige middelen. Je vraagt je af of je dan nog wel egels wilt lokken.
En wat de geur van knoflook aangaat; ikzelf herb er nauwelijks last van omdat ik eind jaren '90 bij een auto-ongeluk mijn reuk vrijwel helemaal kwijtgeraakt ben. Al moet ik zeggen dat ik zowel de uien- als knoflookgeur nooit echt onaangenaam gevonden heb. Een veld uien vond ik best te verdragen. Maar een koeien- of varkensstal was voor mij ook geen probleem en in een kippenhok werd ik altijd misselijk van de weeïg zoete mestlucht. Als je toch bang bent dat een ander er last van zal hebben; na het eten van rauwe knoflook schijnt de geur voor een groot deel te verdwijnen door op een vers blaadje peterselie (of selderij) te kauwen. Wat ik me herinner is dat gekookte knoflook vooral zoetig van smaak is.

anja zei

Wat grappig, ik woonde ruim 25 jaar in een omgeving als waar jij nu woont, en mis er helemaal niets aan. Via een tussenstation gaan we later deze zomer verhuizen, naar een heerlijk vrijstaand huis, met grote tuin. Waar we niet naar zochten, maar wat toevallig voor ons huis langs loopt, is het kanaal... ja, dat van Stadskanaal 😀 Wij hadden overigens een goede hulp tegen de slakken, een jong haantje, dat de vorige bewoners indertijd achterlieten omdat hij zich niet liet vangen, tjonge, wat kon die veel slakken naar binnen werken! En als je in de tuin bezig was, liep hij altijd bij je in de buurt, druk "pratend" tegen je, echt gezellig.

Hilde zei

Een geluk bij een ongeluk! Hopelijk gaat het de volgende keer allemaal soepel.

Leuk om weer mee te kijken in de keuken. Ik heb me nog niet gewaagd aan het maken van de limo maar vind de fruit en kruid combi's leuk klinken.
Die kruidenboter klinkt ook goed!