Hippe flesjes.

on vrijdag 25 juni 2021






Twee dagen lang hing mijn hoed aan de knop. En lag ik zelf in bed, met een migraine aanval. Man, dat is wat. Dat gun je je ergste vijand niet. 


Ik heb een heel goed medicijn tegen migraine, het heet sumatriptan. Maar helaas werkt dat héél soms een keertje niet, omdat je het dan op het verkeerde moment van de aanval inneemt, en helaas was dat dus deze keer.


Dus .... was dit twee etmalen lang mijn uitzicht. Gelukkig was er wel dat héle fijne zelfgemaakte dekbed, vol schapenwol, wat ik van 't winter met Rens heb gemaakt, en waar ik nu zelfs in de zomer nog heerlijk onder slaap.





De zweer op mijn voet is door al dat rusten heel netjes hersteld, mooi dichtgegroeid, van buiten naar binnen. Of het nou door het kruidenmengsel kwam weet je natuurlijk niet.


Eigenlijk zou je twéé zweren tegelijk moeten hebben. En dan eentje mét kruiden behandelen en eentje zonder. Dan kun je pas goed vergelijken! 😊 


Eigenlijk zouden Paul en ik dit weekend weg. Maar dat ging niet door. Ik zie mij niet zo vlak na een aanval ergens in de vakantiedrukte rondwaren. Nee, dan liever gewoon thuis. Dus we maken er een vakantie-thuis-weekend van. Met alleen wat lichte klusjes, en wat uitstapjes. 





Kleine klusjes. Ik begon maar eens met de kliekjes uit de koelkast opruimen. En kwam die pot met bieslookbloemen in azijn tegen. Die is prachtig gekleurd. Een hele hippe azijn is het geworden! Als je dat in een mooi glazen flesje giet staat dat prachtig op tafel. 


Het bracht mij op het idee om dit doorlopend te doen. Ik maak altijd van die grote literflessen appelazijn, die dan gewoon in het keukenrek staan. Maar die pak je niet zo snel, voor een drupje door je eten. Terwijl je appelazijn eigenlijk overal door moet doen. Het is zo lekker fris, maakt een maaltijd vaak net áf, en is ook nog eens heel goed voor je darmen.


Dus ik zet dit mooie flesje vanaf vandaag elke keer op tafel als we eten, voor dagelijks gebruik. En ga alvast eens kijken wat er nu zoal bloeit, met een mooie kleur, voor een volgende portie. 






Oja en die bloemen, die je eruit zeeft, die moet je natuurlijk ook gewoon bewaren. In een tupperware in de koelkast blijft dat lang goed. Je kunt ze in pesto's meedraaien, en in groentesausen en in broodsmeerseltjes. Zoals dit, hieronder.


Dat zijn gewoon een paar handenvol spinazie, wat oregano en basilicum, en twee knoflooktenen. Ik heb het gemixt met een scheut azijn, een scheutje sesamolie en wat honing. En met een handvol van die bloemen, dus. Na het mixen ging er een flinke schep eigengemaakte mayo door, en je hebt een lekkere sandwichspread!







Vanmiddag ook weer, lichte klusjes. Druiven snoeien en opbinden. Nou, het ziet er nog steeds vrij rommelig uit want ik ben er laat mee. Het is haast niet meer in toom te houden, die ranken. 


En al wat goudsbloemen geoogst. Die worden op een zeef gedroogd. Ik gebruik ze voor heel veel middeltjes. Je hebt nooit teveel. En pluk ze vooral, als je de bloei aan de gang wil houden.


 





Er zijn al wat aalbessen geplukt. Niet zoveel, een half bakje maar. Ik had niet veel puf. En daarbij, ze zijn zo mooi aan de struiken. En zóó lekker ... om steeds een handjevol van te eten, als je erlangs komt.


De tomatenstekken (dieven) die in de keuken staan brulden dat ze de grond in wilden. Ik kan dat niet anders noemen ... dan brullen ..... want die planten zien er altijd zo oersterk en machtig uit. Je word er gewoon timide van. 






In zes dagen hebben ze alweer dikke wortelkluiten! Plant ze dan gerust in de volle grond. Deze dieven zijn sterk, en gaan het zeker redden! Waarschijnlijk lukt het ze ook nog wel om in die drie resterende zomermaanden wat vrucht te laten afrijpen!


Echte brul-apen zijn het! 😄


En kijk hier staat nog een glaasje met basilicum-stekjes. Basil is veel bescheidener dan tomaat, maar stekt ook makkelijk. Neem gewoon de steeltjes waar je de blaadjes hebt afgeplukt, en zet ze in water. Ook daar ...... binnen no time worteltjes.


In het voorjaar is dat meestal prutsen geblazen, maar in de zomer gaat dat allemaal zó makkelijk!






En wat nog meer? 


Oja de pitjes. Die appelpitjes en perenpitjes. Die staan dan in de koelkast, en ik vergeet ze steeds. Maar bij het opruimen van de kliekjes zag ik ze. Gelukkig nog nét geen 'tauge' van wortels. Dus die heb ik ook opgepot. Het zijn wel honderd appelzaadjes.


Haha .... en waar we die allemaal weer gaan laten? 


Nou, ik zie het voor me ..... een lange lange haag van allemaal mooie bloeiende appelstruiken, langs de greppel bijvoorbeeld ..... met allemaal vlinders en bijen en vogels en allemaal gezoem en geurende appelbloesems langs die hele rij ....


..... dus ..... kom maar op appels ... grrrrrrroeien maar!! (en peren!)  🍏🌸🍏🌸🍏






Oh en die goudsbloemen?


Die zijn niet gedroogd. Die zijn in azijn gezet. Voor het volgende hippe flesje. 😄😄





 


4 reacties:

MC zei

Een zweer, migraine,...een vriendin van mij zou zeggen : een teken van het universum dat je het wat kalmer aan moet doen :)

Wat een mooie foto's alweer, Clarien, die pitjes zijn zo leuk !
En de bieslookbloemenazijn : prachtig gewoon.

Ik gebruik aalbesjes in de salades en de dipjes, in de plaats van citroen.

Prettig weekend, en ja, het is zomer, goed dat je dat even vermeldt want ik was het al vergeten ! :)

Lies zei

Ocharme toch, Clarien...
Behalve dat bed..., en heel kleurrijk log.
Geniet van je 'vakantie-thuis-weekend'!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Het lijkt me heerlijk als je alle gewassen die je leuk vindt gewoon kwijt kunt op je land of tuin! Fantastisch zoveel appelbomen toch!
gr, Johanna

Hilde zei

Wat een leuk idee, van die mooie gekleurde flesjes op tafel. Het idee van MC van de aalbessen vind ik ook leuk. Het gebruiken van rabarber, aalbessen of een mooi gekleurde azijn ipv altijd maar citroensap maakt het koken en eten toch wat gevarieerder.

Wel heftig hoor, twee dagen migraine. Als ik het soms een middag heb ben ik er al helemaal flauw van..
Wel een bijzonder gevoel altijd als je daarna voor het eerst buiten komt en je al die kleuren en geuren weer 'voor het eerst' waarneemt.