Een slaapmutsje.

on vrijdag 4 juni 2021






Weet je waarom deze plant, Slaapmutsje, eigenlijk Slaapmutsje heet?


Zelf dacht ik dat dat was omdat het gebruikt kan worden als slaapmiddel. De bladeren van de plant kun je als thee drinken, vlak voor het naar bed gaan, en je wordt er slaperig van. 


Maar vandaag zag ik nog een andere reden. De bloemen dragen namelijk .... mutsjes. Heel stom misschien, maar dat had ik nog nooit gezien. Hoe zo'n bloem zich uit zo'n mutsje vouwt. 







 




Bijzonder ......



🍀🍀🍀🍀🍀🍀


Ook vandaag heb ik het scheppen en graven aan de rijstbak afgewisseld met andere dingen. Zoals het opbinden van de tomaten. Dat is een werkje waarbij je moet strekken, wat héél fijn is na al dat voorover gebukt scheppen. 


Nou, de tomaten dus. Twéé hingen er al op de grond. Zo lang waren ze al. Dus daar kwamen touwen boven, aan de gaatjes bovenin de kas. Ik nam de touwtjes van de hooibalen. Die zijn van natuurlijk materiaal en lekker vezelig. Daar blijft de tomaat goed aan vast zitten.


Bovenin maak ik nog een extra lus zodat je de tomaat kan laten zakken als hij tegen het dak aan groeit. En ik gebruik echt helemaal geen klemmen meer, en touw om hem ergens aan vast te binden. Want elk touw of klem wat eromheen zit, beschadigd vroeg of laat de bast, en daar is dan een mooie 'ingang' voor schimmels.


Dus, alleen een touw aan het plafond, en daar draai je de plant omheen. Steeds als hij groeit een stukje verder draaien. Dat is stevig genoeg.








Twee planten hadden een probleem in de top. De bladeren hingen daar slap neer. Je bent dan geneigd om water te geven. Maar nee. Het liefst nooit water geven aan tomaten in een kas. Ik heb de bodem gevoeld en er zat nog genoeg vocht in de aarde, onder de laag hooi. 


Dus, maar gewoon afwachten. Het zal wel de warmte zijn. Het trekt dan meestal wel weer bij, 's avonds.


En een paar van de dieven zet ik op een vaasje met wat wilgenwater. Dat worden nieuwe plantjes, voor buiten ergens. Voor een late oogst. Haha die gingen óók meteen slap hangen. Maar ook dat trekt wel weer bij.








En natuurlijk weer verder met die rijstbak. Hoewel ik er niet meer zoveel haast mee had, want de voorspelde 45 mm regen die zaterdag zou komen ...... die komt niet. Er komt hier geen drup, morgen.


Maar die voorspelling kan morgen wel weer anders zijn. In elk geval, hij is af. De bak. Na vele vele tochtjes heen en weer naar de composthoop op het weiland, waar nu nog maar een klein hoopje van over is .... 


(herinner je je nog die compost-alpen van twee jaar geleden??)

(bijna op!!)






...... was de bak rond drie uur vanmiddag vol genoeg, en heb ik er de slootpomp op gezet. En ik bedacht me toen, dat het eigenlijk een mini-berging is, voor water!


Dat willen de gemeentes toch zo graag? En de waterschappen? Dat particulieren méér water kunnen bergen? Nou, maak maar een rijstbak! Daar gaan heel wat kuubs water in!


Binnen een uur was de bak al vol. En ...... hij was helaas niet waterdicht. Ik keek wel raar op, toen er om de bak heen ineens allemaal plassen kwamen. Die opstaande rand, die liet gewoon water door. Eigenlijk wel te verwachten, met al die losse stukken plastic. Dus ik kan hem niet verder vullen dan tot aan het maaiveld. Maar goed, dat is diep genoeg. De bodem ligt ongeveer 65 centimeter onder het maaiveld.


 






En dan ..... taraaaaaa ...... het leukste werkje!! De kers op de taart!!!!


Het planten van de rijst! Zó leuk. Met je voeten in die koele modder. Het is wel zwaar lopen. Maar die modder voelt heerlijk zacht aan. En ik geloof dat het ook gezond is. Via je voeten kun je ook mineralen opnemen, wist je dat?


De pollen rijst in die emmers waren één dikke wirwar geworden. Ik moest ze met een beetje geweld uit elkaar trekken. En dan plant je ze ..... in water! Dat is echt gek! Een beetje onderdrukken, de wortels er goed onder duwen, en dan? Hopen dat het goed gaat! Dat ze rechtop blijven staan!









Nou. Héél bijzonder vind ik dit. Zo'n rijstveld achter ons huis. Ik ben erg benieuwd hoe het er morgen uit ziet, als het water vast wel wat gezakt zal zijn.


En dan nu .... een slaapmutsje. Géén plant hoor. Maar gewoon, eentje met een glas erom  🍷😊






7 reacties:

Anoniem zei

Dat van je tomatenplanten, is het blad echt slap of naar binnen gekruld? Als het dat laatste is, heet het krulkoppen en is het verder onschadelijk. Vaak is het dan `s morgens weer een eind weggetrokken.
met groet, Jo

Petra1945 zei

Nou Clarien, hier in het Noorden regent het wis en degelijk deze zaterdagochtend (mijn weekendboodschappen moeten maar wachten, jammer -- ik probeer altijd de drukte te ontlopen, maar dat gaat nu niet lukken). En volgens Buienradar lijkt dat ook over jullie heen te trekken! Succes met je rijstbak in elk geval.

Marietje zei

Hai Clarien,
Geweldig altijd die experimenten van je. Ik hou daarvan.
Ik ben zo benieuwd of het gaat lukken met de rijst. Ik volg het op de voet.
Groet Annemarie

Lies zei

Als dàt niet mooi is, Clarien!
Kunst in de serre!
Gisteren 36mm. water!
Wahw…, een echte rijstbak! Schitterend!
Allemaal uitroeptekens vandaag... ;-)
Lie(f)s.

RiaN, Adriaantje zei

Geweldig, zoals je je werk doet in de rijstbak, doet echt wel Aziatisch aan, hoor ;)
En dat slaapmutsje, nooit gezien, dat heb je leuk weergegeven met de foto's.
Fijn weekend gewenst!

Barbara zei

Oh die schattige slaapmutsjes! Na de tuinkers en de afrikaantjes was dit de derde plant in mijn kleutertuintje thuis. Zo feestelijk om voorzichtig een voor een die mutsjes op te tillen.
Je ziet er trouwens fantastisch uit zo tot de kuiten in de zachte modder. Nu nog zo'n brede punthoed op en dan lijkt het wel een plekje ergens op Bali.

Wendy zei

Wat een prachtig rijstavontuur. Leuk voor ons om zo te kunnen volgen met de foto's. Ben echt benieuwd hoe het gaat uitpakken.
Prettig weekend,
Wendy