ZO!

on dinsdag 8 juni 2021










 


KRUIDEN


Je kent ze wel he, die dikke oersterke bladeren van Grote Weegbree. Iedereen heeft die wel ergens in z'n voortuin staan. Of op het pad. Of anders zie je ze wel op straat of in het park. Zó gewoon zijn ze, maar ook heel bijzonder. 


Hij is erg sterk, het is een tredplant. Wat betekent dat je er gewoon op kan lopen, daar kan hij tegen. Als je gestoken bent door insect of brandnetel, dan helpt een blad van weegbree, even gekneusd, onmiddellijk. Je kan er ook even op kauwen en dan het prutje op de pijnlijke plek doen. 


Ik heb er wat van geoogst, en het blad in warm water gewassen en toen gedroogd. Na een middagje in de keuken wilde ik het verder laten drogen op een zeef, maar daar was geen plek. Dus de paardenbloemen (oh oh wat drogen die langzaam!!) gaan mee naar binnen en de weegbree kan erop. 


En na de kruiden komt een recept ...... éérst de plaatjes.
















...... RECEPT VOOR EEN BROODVERVANGER


Tussen de middag wil ik eigenlijk niet maar steeds brood eten. Maar ja, het is zo makkelijk, brood, en veel energie om voor lunch uitgebreid te koken heb ik deze weken niet. En wél veel trek. Paul ook. Die kan ook heel wat op.😊


Ik ben op zoek gegaan naar een broodvervanger. Iets wat je in grote hoeveelheden kan maken, wat gezond is, en wat met hartig én met zoet kan. Het werd deze groente-plaattaart, die ik nu als boterhammen eet.


Je ziet wel op de foto's hoe het moet? Toch? 


Nou, aardappelen, wortelen, een kooltje, een ui, en wat verse kruiden, fijn snipperen en/of raspen. Daar gaan wat eitjes bij, stuk of twee, drie, en ook wat meel. Ik nam een kop roggemeel en een kop maismaal. Maar wij hebben een grote oven. Dus probeer maar even welke hoeveelheden voor jou werken.


Dan mengen, en op smaak brengen met peper en zout. De olie en knoflook heb ik niet gebruikt. Smeer het mengsel goed plat uit op bakpapier op een ovenplaat, en bak een klein half uurtje op 200 graden. 


Snijdt de plak na het bakken in stukken en je hebt twaalf héérlijke boterhammen! Echt, superlekker en ik had er aan twee méér dan genoeg. Terwijl ik van 'winkel' brood wel vier of zes sneetjes op kan en dan al snel weer trek heb! Ook kun je dit prima de volgende dag eten en de dag daarna. Je kunt ze zelfs roosteren net als gewoon brood!

 

En je hebt meteen een flinke portie groente binnen. Dat ook nog es. Nou, je zal nog wel heel wat van deze 'boterhammen' voorbij zien komen. Want je kunt er van alles in stoppen natuurlijk.😊


En toen was er ...... nu écht het allerlaatste ..... 










....... POP UP TUINTJE!


Of dit nu écht de laatste is? Ik weet het niet hoor. Het is zo'n leuk werk en ook zó gepiept. Eerst een laag karton op de grond. Het lange kweekgras eronder heb ik alleen maar omgevouwen, en dus niet kort geknipt. En dan op dat karton een laag compost. Dan goed nat maken, en plantjes erin.


Het zijn handige tuintjes. Voor als je bijvoorbeeld teveel courgettes hebt opgekweekt, en die dan tóch een plek wilt geven. Of voor een extra bak met basilicum, of sla, of andere kruiden. Voor wortelgewassen zijn deze bakken niet zo geschikt. Dan kan beter op een 'oude' tuin.


Ook heb ik er twee palen bij gezet met een stuk gaas ertussen, want ik was de kikkererwten vergeten te zaaien. En die moeten kunnen klimmen. Je zou het ook 'kippen-erwten' kunnen noemen want de kippen zijn er ook dol op. Vandaar dat dubbele gaas, wat ze er hopelijk uit houdt!



Oja, en Brit haalde ook nog een mooie stunt uit!









OH OH BRIT WEER


Brit zag een muis in de rabarber, en ja, dan weet je het wel. Zij de rabarber in, linksom en rechtsom om die muis te vangen. Maar de planten zijn nu topzwaar, met joekels van bladeren aan gigantische stelen, en nu brak het ene na het andere blad af.


BRIT!!!!!!!!! 😠😠


Maar helaas het leed was geschied, en ik ben al die stelen toen maar gaan oogsten. En heb het gekookt, in stukjes, en met suiker. En dat is in flessen gegaan, om later te gebruiken als limonade basis. 


Want rabarbercompote eten we niet zoveel, maar limo gaat er hier in de zomermaanden met liters doorheen. Elke keer als er een kruid te oogsten is waar je limo van kunt maken, dan hoeft daar alleen maar zo'n fles rabarber bij, verwarmen, en zeven, en dan is het klaar. 


Oja en Editha had het nog over rabarber-ijs! Dusse Brit, ga eens kijken of er nog een muis zit??


(grapje hoor, nu even niet meer!😅)




Maar, over Editha gesproken ....... 















DRIE DRUKKE DAMES HOUDEN THEEKRANS


We zijn alle drie op het moment erg druk met werk, tuin, familie, huis, maar vanochtend stond er toch een afspraak in onze agenda's om elkaar weer even te zien. En een aantal dingen door te spreken. Maar vooral, om er even uit te zijn!


Heerlijk bij Paulus en Lia in de tuin. Zo mooi en stil was het daar. Onder de grote bomen, met uitzicht op het Reestdal. Ooievaars vlogen over onze hoofden, héél hoog in de lucht.


Je ziet wat van de objecten van Editha, van uit planten gemaakte verfstoffen en allerlei natuurlijke materialen. Er zijn zelfs de rode schillen van rabarber in verwerkt. Veel vezels van planten zijn zo sterk dat je er van alles mee kan maken en weven en zelfs dus in kunst verwerken.


Alledrie hebben we zo onze interesses. Zo heeft Lia een plantencursus opgepakt. In de schuur stond een tafel met haar grassencollectie, waar ze nu onderzoek naar doet. Buiten pakte ze een pol straatgras ergens tussen de tegels vandaan, en kon ons toen heel mooi laten zien hoe sterk en bijzonder zo'n plantje is ... en hoe de aar uit de bladeren groeit. Het was gewoon ontroerend, zo'n doodgewoon simpel grasje .... en dan zo'n meesterlijke groeiwijze.


Waar je je ook maar in verdiept ..... of dat nou voedsel is, of schilderijen, of bijen, of een nieuwe taal of de sterren en de planeten ..... of een héél simpel straatgrasje ...... onder je aandacht wordt het enorm bijzonder!


Haha maar deze drie drukke dames hebben wel afgesproken dat het zó wel even genoeg is!!👌👌 ... en wij gaan het deze zomer wat rustiger aandoen! Pas weer nieuwe projecten ..... in de herfst!



En nu klaar? Nou, bijna. Want er is ook nog de tuin, natuurlijk .... waar de groenten én de wilde planten allemaal in sneltreinvaart opkomen. Het is prachtig om te zien, al die groei en bloei, maar wil je uiteindelijk ook je voorraadkasten en vriezer vol krijgen, is het nu wel even héél hard aanpoten.  













EN STEEDS DIE HOND


Brit staat op bijna elke foto en dat komt omdat ze zo ongeveer mijn schaduw is. En behalve een soms-wat-lastige-rabarber-mollende en naar-elke-voorbijganger-blaffende en soms ook niet-altijd-helemaal-gehoorzame hond ... is ze zó'n ontzettend lieverd!😍


Dus nog maar even een extra fotootje van die trouwe viervoeter, die mij constant in de gaten houdt, als ik tot na zonsondergang ín m'n uppie op het land zit te 'krabben'. Door haar ben ik zo veilig en zo gerust als wat!







 







En dat was het. Drie-dagen-geen-blog ingehaald!😄😄


ZO!!


 

4 reacties:

MC zei

Bedankt, Clarien, en inderdaad, heel bijzonder, een hond, en het veilige gevoel dat hij je geeft.

Lies zei

Die plaattaarten vind ik ook heel lekker, Clarien, hier in kleiner formaat, óók met restjes.
Je pop-up-tuintje is weer schattig.
Rabarber, aan handvol aardbeien, en yoghurt -> ijs(jes) maken!
Heel fijn, een ochtendje-drie-dames...
Viooltjes, dromerig mooi tussen de stenen...
Lie(f)s.

mrs H. te B. zei

Wat heb je toch een energie, Clarien - om (een beetje) jaloers op te worden! En dat pilsje na afloop heb je dan dubbel en dwars verdiend!

Hilde zei

Inspirerend!! Een drukke tijd, maar wat is er toch veel moois om te zien.