Jubileum. En de haver. En oplet-eieren.😊

on maandag 8 maart 2021






Vandaag precies dertig jaar geleden is het alweer .... en och ... wat een jonkies waren we!  Haha. En ikzelf .... nerveus joh! Het was toen net zulk weer als vandaag. Vrij koel, graadje of acht, wel droog maar helemaal bewolkt, en die korte mouwen waren nogal fris! 😊


Maar ach daar let je dan niet op, op zo'n dag. Dan heb je wel wat anders aan je hoofd! Mijn moeder appte deze foto vanmorgen. Zelf heb ik ook een dik foto album van die trouwdag, maar eerlijk gezegd kijk ik die albums nooit meer in. Gek, je hebt er ooit zoveel werk van gehad, en nu staan ze ergens in een hoekje te verstoffen.


Kijk jij nog vaak je oude foto's?  


Affijn, de familie mocht niet met z'n allen langs komen natuurlijk om dit samen met ons te vieren, en daarom werden we dik in de bloemen gezet! Lief!!








En van de mooie feestelijke bloemen gaan we dan door ........ naar een zwarte pot met zand.


Want ik kreeg van Ineke een email, met de vraag hoe ik een bodemmonster neem. Ze had dat gelezen in mijn vorige post


Dus dat laat ik dan meteen hier ook maar even zien. Als je ergens een tuin gaat aanleggen, of iets wil planten, is het handig om de grondsoort te weten. Is het zand of leem of klei, of misschien een combinatie?







Het is niet heel moeilijk. Je haalt met de grondboor wat aarde op van ongeveer 20 centimeter diep. Dus ónder de humuslaag. Dan vul je een glazen pot met schroefdeksel voor iets minder dan de helft met die aarde. Steentjes en rommeltjes eruit halen. Dan water erbij, tot een paar cm onder de rand, deksel dicht, en schudden maar.


Tien minuten rustig schudden. Zet de pot dan een paar dagen ergens neer, en dan zie je de bodemsamenstelling. Onderin zit het zwaarste, het zand (wat eigenlijk gewoon mini-steentjes zijn). Daarboven een laagje leem , en daarbovenop de lichtste deeltjes, de klei. Stel je hebt 3 cm zand en 1 cm leem en 1 cm klei, dan is de bodem-samenstelling dus 60% zand, 20% leem en 20% klei.


Al naar gelang de samenstelling kun je dan je beplanting en bemesting kiezen. En de hoeveelheid mulch bepalen. Maar dat is een heel lang verhaal, hoe dat werkt met die deeltjes. Dat is voor een andere keer. 




🍅🍅🍅🍅🍅


Ik zocht een bak. Of dienblad. Om potjes op te zetten. Maar alles is al in gebruik, behalve een oude bestekbak, die ik steeds bijna weggooi elk jaar ..... maar dan toch maar weer niet. En nu ..... blijkt het exact de juiste bak voor 20 tomatenpotjes!!!










Tomaten verspenen. Een leuk en eenvoudig klusje.


Ik heb ze opgekweekt uit plakken tomaat. Dus, dan krijg je van die bosjes jonge planten. Die zijn eerst voorzichtig ontwart, dat gaat vrij makkelijk, en toen per stuk opgepot in iets grotere potten. Je kunt er het beste van te voren een kuiltje in maken, en daar laat je dan het plantje met kluit en al in zakken. 


Hannes niet teveel aan die aarde en aan de wortel. Hoe meer aarde eraan blijft zitten, hoe beter.


Hoewel ik van tomaten moet zeggen dat ze het eigenlijk altijd wel doen. Ook als er iets scheurt of afbreekt. Tomaten dat is eigenlijk net onkruid. Supersterk en vitaal. Plant ze wel zo diep mogelijk, tot de eerste blaadjes.









Nou, alweer een bak met jong goed erbij. Het wordt al heel gezellig boven, onder de dakramen. 


Vandaag wilde ik ook de haver zaaien. 🌱🌱🌱


Ik ben namelijk heel blij met de ontdekking van die zelfgemaakte havermelk. Ik gebruik het nu echt voor van alles. Zo maak ik elke week drie maisbroden, van maismeel en roggemeel, en door het deeg gaat ook altijd een liter karnemelk of melk. Maar nu .... gaat daar havermelk bij. En dat geeft een heerlijk smeuïg brood, wat ook nog eens een betere structuur geeft aan het nogal kruimelige maisbrood. 


Daarom dus, gaan we dit jaar haver zaaien!! Naakte haver.





hier ben ik aan het proberen om haver-karnemelk te maken, recept volgt!








EXPERIMENT MET HAVER!! 🌾🌾🌾🌾


De tuin is dit jaar kleiner dan vorig jaar, en elk vak heeft al een bestemming. Dit vak hierboven is voor de mais .... op Indianenheuvels. 


Maar nu moet die haver ergens tussen komen. Hmmm ... waar?? Uiteindelijk heb ik er een deel van het maisvak voor ingeruimd. Karton aan de kant, en twee meter van het vak wordt netjes uitgeharkt voor de haver.


Nu heb ik het héél anders gedaan, dan hoe ik normaal gesproken graan zaai. Dus, even een korte toelichting!


Normaal gesproken, bij rogge en tarwe, zaai ik graan héél dicht op elkaar. Rijtjes op 8 tot 10 cm uit elkaar, en in de rijen ook nog eens vrij dicht zaaien. Je krijgt dan een 'blok' van een graanveld, wat elkaar mooi overeind houdt, en met weinig onkruiddruk. En zo deed ik dat ook ooit met een klein haverveldje, maar dat ging toen helemaal mis. Haver groeit niet zo mooi hoog uit als rogge, en ik had dat hele haverveld vól met onkruid. Door het dichte zaaien kon ik er niet tussen wieden.


Dus nu doe ik het anders. Ik hou 25 cm afstand tussen de rijen, en zaai de korrels ook nog eens flink uit elkaar. Zo krijg je véél minder planten, maar die kunnen dan wel beter uitstoelen. Dat betekent, dat één plant dan een heleboel aren kan maken. En .... je kunt er tussen wieden! 


Ik laat je uiteraard zien hoe het gaat, de komende maanden. Het is een gokje ..... maar ik vind het de gok waard! 


  





En dan nog het avondrondje. 


We worden zowat bekogeld met eitjes! Alleen moet ik er wel even naar op zoek. Dit nest hierboven vond ik in die grote bult gras, die bij de compost ligt. Bovenin hadden de hennen een mooi legplekje gemaakt. En zo vind ik ze her en der. 


Zo'n nest, wat je pas na een tijdje vindt, daarvan weet je niet hoelang die eitjes er al liggen.  Dus je moet ze dan .... voorzichtig openbreken. Want soms is er ook een tijdje op gebroed, en dan heb je een half-af kuiken in je cakebeslag. Ik hou die 'verstopte' eieren dan ook altijd  apart. Wij noemen het oplet-eieren.😊



De koeien krijgen hun voer. Naast hooi en wat brok, krijgen ze hun getjopte pompoen en voederbiet. Die zijn inmiddels zwart geworden maar B en B smikkelen ze nog steeds lekker op.










En wij zelf aten eigenlijk ook net zoiets. Hoewel .... Paul had vanavond als verrassing gekookt, en onze pompoenen, bieten, uien en piepers zien er heel wat appetijtelijker uit!!



Echt een jubileum maaltje is het! 





 


En nu maar op naar de volgende dertig jaar, zoals mijn moeder de ras-optimiste zei! 😊🌸







13 reacties:

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met jullie 30ste huwelijksdag. Mooie bossen bloemen hebben jullie gekregen. Mooie bruidspaar waren jullie.

Zaai je de haver diep Clarien? Je schrijft dat haver niet zo hoog komt als rogge. Hoe hoog wordt rogge dan. Het lijkt me eigenlijk best wel leuk om wat haver in een grote, diepe, ruime plantenbak op balkon te laten groeien.

Lies zei

Ahhh..., hoe schoon..., gefeLIESiteerd, Clarien!
Wie 'wat' bewaart (besteklade) heeft wat...
En een feestmaaltijd om af te sluiten.

Emie zei

Van harte gefeliciteerd samen!

Petra zei

Van harte gefeliciteerd 🥳 30 jaar getrouwd. Mijn ouders zijn op dezelfde dag getrouwd, die waren gister 60 jaar getrouwd. Ongelofelijk toch 60 jaar, wat een tijd. Voor jou en Paul, nog vele mooie jaren gewenst in goede gezondheid. En je bent alweer lekker bezig met al je zaaien.
Ik reageer niet vaak, maar je heb z’n fijn blog om te lezen, mijn jongste zoon wil graag een voedselbos realiseren en dan zeg ik vaak ohh ik heb op het blog bij Clarien gelezen....... enz, enz, enz. Of het ooit gaat lukken misschien hoor je het nog eens. Groetjes Petra

mrs H. te B. zei

Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum!

pieke zei

gefeliciteerd met jullie trouwdag!
Ik vergeet die van mij vaak, maar het is toch wel een mooie mijlpaal om bij stil te staan.

mrs H. te B. zei

P.s.: bij je eierenverhaal moet ik erg denken aan het liedje "Het ei" van Jaap Fisscher - ken je het? Erg komisch!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met jullie trouwdag.
Groeten van een trouwe bloglezer.

RiaN, Adriaantje zei

Hartelijk Gefeliciteerd met jullie trouwdag!

Willem zei

Van harte gelukgewenst met jullie 30-jarige trouwjubileum.
Jouw eierproblemen,-zijn ze nog vers of al bebroed?-, bracht me terug naar mijn kindertijd toen het nog volop geaccepteerd was dat je eieren van veldvogels raapte. Als we wilden weten of een (volledig) legsel al bebroed was 'schouwden' we de eieren; we namen een ei uit het nest en dompelden dat onder water. Als het ei onbebroed was dan bleef het plat op je hand liggen. Was het ei korte tijd bebroed; enkele dagen, dan ging het op de punt staan, maar hield wel contacht met je hand. Dan was het ei 'ansteuken' (aangestoken), maar nog wel bruikbaar. Kwam het ei vrij van je hand en ging het zweven of drijven dan was het 'voel'(vuil) en al dusdanig ver uitgebroed dat er al een kuiken gevormd was en werd het weer teruggelegd om verder uitgebroed te kunnen worden. Het lijkt me een systeem dat jij ook zou kunnen gebruiken als je weer een 'onverwacht' nest met eieren vindt. Wat ik wel weet is dat de beschreven methode niet geschikt is voor eieren uit de supermarkt. Die zijn allemaal minimaal 3 weken oud en beginnen al een (grote) luchtbel te vormen, waardoor ze vrijwel altijd op de punt gaan staan.
Van houders van siervogels weet ik dat ze voor broedcontrole een schouwlamp hebben. Een sterke lamp waarmee je door het ei schijnt en zodoende kunt zien of het een bevrucht ei is en hoever het broeden gevorderd is. Of een degelijke methoden ook bruikbaar is voor jouw (kriel)kippeneieren weet ik niet, maar misschien is er iets te knutselen met een sterke zaklantaarn. DE huidige generatie led-lampjes hebben een hoge lichtopbrengst.

Adelheid zei

Van harte gefeliciteerd met jullie 30e trouwdag! Veel geluk gewenst voor de komende 30 jaar :D
Zo leuk, die trouwfoto van jullie.

Anoniem zei

Ook uit het mooie westerkwartier de hartelijke felicitaties voor jullie 30 jarige trouwdag! Mijmerend met heerlijk eten en een wijntje over al het wel en wee van de afgelopen jaren, GEZELLIG!
Nog veel mooie/gezonde jaren samen gewenst.

Groet'n uit de tuin van "de Bruin"

Hilde zei

Gefeliciteerd samen!!

"Maar alles was al in gebruik" haha, heel herkenbaar. In het najaar vraag je je af wat je met al die onderzetters en zaaibakken moet en nu zijn ze niet aan te slepen. Ach ja.

Fijn om jouw tomatenplantjes en tactiek te zien. Hier heb ik de deno methode (zaaien in een nat koffiefilter) geprobeerd maar dat is niets voor mij.
Heel leuk om je zaadje te zien opzwellen en kiemen, maar.. wat een gepruts zeg, om zo'n miniscuul 'plantje' vervolgens te verspenen.

Gelukkig staan ze er nu redelijk bij. Ze zijn blijkbaar inderdaad taaier dan je zou denken!