Rode klaver thee met honing.

on vrijdag 19 maart 2021





Er waait een koele wind, en in de blauwe hemel drijven statige witte wolken langzaam voorbij. In de bomen naast ons huis hoor ik steeds het trrrrrrrrrr .... van een bonte specht. Ik zie hem ook wel, met zijn zwart-witte pakje, en met hier en daar een felrode veeg. Ook zijn vrouwtje zie ik. Zouden we een nestje krijgen?


Het koren op de moestuin stoelt al uit, en aan de overkant van de sloot lopen de kraaien plechtig rond over de zwart geploegde akkers van Giuseppe. Daar wordt binnenkort weer gezaaid en geplant.






En ook binnen is het lente. Alle zaailingen en stekjes maken wortels. Er zit echt groeikracht in de natuur, op het moment. 


Je zou alles wel tegelijk willen doen!


 






Net als elk jaar staat het overal weer vol. Er kan écht geen bakje meer bij. Het is nog een hele zorg om al die bakjes en potjes te begieten. Gelukkig heb ik een gietertje met een dunne tuit die ik zó onder de rand van de plastic bakken kan schuiven. 


Een klein scheutje water, kruidenthee, of verdund wilgenwater, zo óm de drie dagen, en dat is wel genoeg. Door de deksels verdampt er niet zoveel vocht. En door de gaatjes erin heb je minder kans op schimmel. Ik vind het hele fijne mini-kasjes.






De laatste voorraden kruiden komen van zolder. Ook deze prachtige rode klaver, met die mooie gedroogde rode bloemen, gaan in een fles op de keukenplank. Voor heerlijke klaverthee.


Natuurlijk waren er véél te veel kruiden. Misschien moet ik volgend jaar een klein winkeltje beginnen. Met zakjes kruiden, uit eigen tuin. Voor kleine prijsjes. Zodat iedereen die dat wil van die mooie kruiden kan mee genieten. 


Misschien misschien. Ik zal het er eens met Editha over hebben ..... 








Een groot voordeel van zelf voedsel verbouwen is dat je minimaal plastic verbruikt. En het plastic dat we dan toch krijgen, van de druiven van Paul, en van het brood enzo, wordt allemaal hergebruikt.


Ooit, jaren geleden, zag ik foto's in de toenmalige Vrekkenkrant, van mensen die hun theezakjes ophingen om ze te drogen en te hergebruiken en die plastic zakken afwasten en droogden. 


Ontzettend overdreven!! Vond ik dat toen. En kijk nu .....






Plastic en glas kun je vele malen hergebruiken. En waarom dan eigenlijk niet? Bijna alles gaat in de rebound hier! Alleen .... géén theezakjes. 😊😊 Dat hoeft niet. We hebben al die kruiden!


🌿🌿🌿🌿🌿




Ik start nog steeds elke dag met een lijstje. Het is gewoon een werkbriefje. Als ik dat niet doe ga ik als een kip zonder kop rondrennen. Zo'n lijstje is eigenlijk zo'n beetje mijn chef. Eérst dit doen en pas als dat af is, dát. En al die andere dingen ... dus niet!





Ik stop mijn chef in mijn jaszak en ga de tuin in. Er moet weer hooi komen voor de koeien. Laatst liet ik je zien hoe ik zo'n baal wegduw, uit die hoek onder de bomen. Maar dan ben je er nog niet. Die baal die moet de hele tuin door, de kapschuur door, en dan pas is hij op z'n plek.


Meestal gaat het goed, dat rollen met de baal. Behalve als er per ongeluk een drol van Brit op ons pad ligt, die we niet zien. Dat merk je dan naderhand pas en dat is echt stevig balen!! 😄💩







De tweede klus was het keren van een composthoop, en meteen een nieuwe opzetten, met al dat losse blad van Wim. 


Boven zie je VOOR en onder zie je NA.






Natuurlijk had ik de kippen er meteen weer bij. En ik kon ze eens op mijn gemak bekijken. Wat me opviel was dat de kammen van de hanen nog niet hersteld zijn. De zwarte puntjes, die bevroren waren, die verdwijnen zo langzamerhand. Maar er komt niks voor in de plaats.


Zielig ... zo'n kam zonder punten. Ze waren zó trots op die mooie hoge felrode kammen. Zouden die weer aangroeien? Iemand die dat toevallig weet?






Ook moest ik vandaag van mijn chef nog een paar rijen uien planten. Maar we hebben even overlegd, en het toch maar een week uitgesteld. Want het heeft hier vannacht behoorlijk gevroren en komende nachten dito. Die uien die wachten maar even.


En als je dan zo'n mand ziet ......






.... dan kijk je daar nu als 'beginnende enthousiaste wilgentenen-vlechter' ineens heel anders naar. Een rechthoekige mand! Dat is óók leuk! Zou dat erg moeilijk zijn? Die hengsels lijken in elk geval niet moeilijk. Als je het juiste stukje hout vindt (het hoeft natuurlijk niet per se zo mooi rond als deze) .... kan een kind de was doen. 


Zo lijkt het tenminste!



En hier tot slot nog even een glimp van onze lieve maar ó zo schuw geworden Bekkie ...... 



 


 


..... en dan ga ik thee zetten. Rode klaver thee. Met honing! 😊😋



8 reacties:

Lies zei

Wat een luxe hé, Clarien, vensterbanken..., heb ik niet, dus voor 't venster op de vloer..., jàjà...
Plastiek zakken worden hier ook gewassen, en hergebruikt...
'k Ga nog een theetje zetten, voor 't slapengaan...
Lie(f)s.

Willem zei

Als je weer manden gaat vlechten is het wel een goed idee om het inkepinkje aan de drukzijde (binnenzijde) van de te buigen teen te maken. Ik zag op de foto dat je het aan de trekzijde gedaan had en dan kun je er bijna vergif op innemen dat de teen gaat splijten en als je de mand iets te zwaar belast, waardoor die onbruikbaar wordt. Zonde van alle werk wat je eraan gehad hebt.

Heb je wel eens overwogen om gewone losse thee te nemen in plaats van de theestof doe altijd in de theezakjes zit. In ieder geval een stuk smakelijker en er zijn, naast de papieren theefilters, ook uitstekende herbruikbare theefilters verkrijgbaar. Toen ik nog werkte gebruikte ik altijd een herbruikbaar theefilter (waar iedereen, inclusief de keetjuffrouw, met de vingers van af moest blijven). Bouwketen en thee en horeca en thee zijn nog steeds beroerde combinaties en heb de hoop allang opgegeven dat het ooit beter worden zal.

Coby Breitner zei

Nou heb ik niet zo'n boerenleven als jij, ik werk in het ziekenhuis. Nog 1 kind thuis. Man met eigen zaak. Maar ook ik ben van de lijstjes, boekjes etc.... Sinds ik in september'20 corona kreeg en heel ziek ben geweest, nog steeds herstellende heb ik heel veel aan mijn lijstjes. Want mijn hoofd kan het allemaal nog niet bijhouden. Bovendien houd ik van boekjes, lekkere pennen.
Mooie zaterdag!

Aukje zei

De punten van de kammen groeien niet weer aan.Ze zijn bevroren geweest en sterven dus af.
Fijne zaterdag,en een hoop mooi weer toegewenst.

vr gr
Aukje

Petra zei

Hoi Clarien dat je daar nog over na moet denken die verkoop van kruiden. Ik zou zeggen doen, leuk stalletje aan de weg langs het fietspad helemaal leuk lijkt mij. Kan je ook met je teveel aan groente en fruit doen, of je jam, tomaten ketchup. (Wie wil dat nou niet kopen?) helemaal zo als jij zo goed bezig bent alles bio) Of je moet alles wat je maakt met gemak zelf opmaken Ik hou van dat soort stalletjes, kan je van de opbrengst weer mooie zaden van kopen een en een is twee zou ik zeggen. Een heel fijn weekend groetjes Petra

johmar zei

Mijn dochter verklaarde mij vroeger vaak voor gek met al mijn hergebruik, maar ze is zelf toch ook wat bewuster bezig met hergebruik. Zo bewaard ze nu voor mij haar koffiedik en eierschalen. Zelf heeft ze geen tuin. En gebruikt ze broodzakken om haar lunch in mee te nemen naar haar werk. Ik hoop dat ze in de toekomst gaat voor een broodtrommel, maar dat vind ze nog niet echt handig omdat ze bang is dat ze dan vergeet die mee naar huis te nemen.

Anoniem zei

Als je nou nog in Bussum had gewoond was ik wel kruiden bij je komen kopen ,maar nu een beetje onhandig en niet fijn voor het milieu om met de auto naar Drenthe te rijden .

Gr Ellen.

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Heb je misschien belangstelling voor wat zaadjes van de Kaukasische klimspinazie (Hablitzia tamnoides)? Het is een vaste plant waarvan je zowel de jonge scheuten als het blad kunt eten, hij wordt veel in de permacultuur gebruikt. Als je interesse hebt, doe ik wat op de post.

Goed weekend!
Marjolein.