Onee.

on woensdag 24 maart 2021







Vanmorgen, onee, wc ineens verstopt! Bah wat vies! Dat je die pot dan leeg moet scheppen. En dan??? Zou jij het weten? Ik heb er zo'n rubberen ontstopper opgezet en hup, blob-blob, nee, óók al geen pretje! Toen de pot min of meer leeg was, een emmer heet water erin, met een een flinke kop soda. En wachten. En doorspoelen. En ja hoor, hij deed het weer! 


Toen nog twee keer herhaald, met die soda. Voor de zekerheid. Nou, het werkte dus. En dat zomaar zonder het www! 😄


En toen was het pas acht uur. Haha. Zo'n dag kan dan al niet meer stuk natuurlijk, met zo'n begin.  






Buiten waren ze ook al weer bezig. Ze starten zo vlak na zevenen en rond vier uur pakken ze weer in. Er wordt hard doorgewerkt. Zij kunnen er ook niks aan doen dat het project vertraagd is. Eerst door de vorst. Daarna door andere werkzaamheden die ook meteen werden gedaan. Rond vier uur pakken ze de boel weer in en daalt de rust weer neer. 


Hieronder zie je wat voortgang, de contouren van het fietspad zijn al te zien.






Uiteindelijk valt het mij mee, de 'hap' die uit onze tuin genomen is. Vandaag hebben ze onze dam al weer netjes ingeklinkerd. Het voorste stuk dan.


Maar het appelboompje heeft wel een knauw gekregen. De stenen die eerst netjes waren opgestapeld zijn steeds iets 'opgeschoven' tijdens het werk. 






Onee. Arme boom als hij dat maar overleefd.


Maar appelbomen zijn gelukkig sterk. Hij zal wel moeten worden verplaatst. Dat wel.






Lentebodes zijn overal. De wilgenkatjes die de bijen lokken. En de zonnebloemen binnen, die lonken naar de zon. 




.......................


Maar nu iets anders. Over rijst. Dat wilde ik zo graag verbouwen. Vorig jaar kocht ik zaairijst, bij een gespecialiseerde zaadhandel. Maar helaas van die rijst kiemde geen enkele korrel. Echt, geen één!


Zo jammer. Maar goed. Nog maar eens proberen. Nu heb ik een veel simpelere methode bedacht. Of het werkt weet ik nog echt niet. Maar rijst, dat moet natuurlijk veel vocht hebben. Dus heb ik een handvol van onze eigen rijst (biologische ronde zilvervliesrijst) in een kiembakje gelegd, je weet wel, zo'n bakje waarin je ook alfalfa enzo kan laten kiemen.


Vervolgens heb ik de rijst dagelijks vier tot vijf keer gespoeld. En in de warme keuken laten staan. En, wat denk je?






De rijst is gaan kiemen!! Yesss!!


Nu heb ik vandaag die rijst gezaaid. Gewoon, in een bak aarde. En al komt er maar ééntje op, dan ben ik nog blij. Want dan ga ik met het zaad daarvan volgend jaar verder zaaien. Enzovoorts.


Net zoals Robinson Crusoe. Ken je het verhaal? Hij zit dus op dat onbewoonde eiland met haast geen voedsel, en vindt dan één tarwe-aar. Dat graan eet hij niet op, maar hij zaait de zaden, en dan heeft hij het volgende jaar vijftig aren. Of tachtig. En zo gaat het door, tot hij een heel akkertje met graan heeft. Dat heb ik altijd onthouden, dat deel. 






Maar dat éne handje rijst bleek uiteindelijk zoveel te zijn, dat ik bak na bak kon vullen. Hier zie je nog even een truukje om zo'n zaaibak mooi gelijkmatig te vullen. Je hebt dan twee gelijke bakken nodig.


Vul éérst de eerste bak, en duw er dan met de tweede bak bovenop. Precies de vakjes in elkaar duwen. En dan, de eerste bak weer bijvullen. En weer aandrukken met de tweede bak. Je hebt zo in een handomdraai al die bakjes mooi gelijk gevuld. 


 





Dan met een stokje of priem kuiltjes maken, en daar gaan je gekiemde zaden in. Aandrukken en meteen goed nat maken. 


Bij mij ging er in elk kuiltje een zaadje of twee drie. Dat komt omdat ze aan elkaar kleefden. 







Ik heb alle bakken met rijstzaden in grotere bakken gezet, gevuld met water, op een warme lichte plek. Ze staan echt tot de nekken in het water, al zie je dat niet. Het zijn namelijk nat-nekken, die rijstkorrels!😊


Nou, afwachten! Ik ben echt benieuwd of deze rijstsoort het in ons kikkerland gaat doen!






Hier zie je nog wat grappigs. Het komt uit een kerstpakket van Paul. Daar zat een pakje in met een paar dikke zaden van de Ginkgo. de Japanse notenboom. Volgens de overlevering is de soort al 250 miljoen jaar oud. 


En die staat nu in mijn kasje te kiemen! Want die zaden uit dat pakket heb ik natuurlijk meteen in het bijbehorende doosje gezaaid. Nou, weer drie bomen erbij! Haha. Over een jaar of vijftig dan, want ze groeien niet erg hard.


Maar toch leuk! Welkom, oude fossielen!!






Van Trees kreeg ik een email. Of ik óók zo'n last had van vliegjes, in de bakjes met zaden, op zolder??


Ja hoor, mailde ik terug. Die vliegjes heb ik ook. En spinnetjes ook. Ik haal er af en toe even de stofzuiger langs, in een lage stand, om het meeste weg te zuigen. Dat helpt even. Och, en verder .....






.... het is maar voor een paar weken. Dan is al dat plantgoed weer weg, en dan haal je er even de bezem door. Het hoort er gewoon bij. Wie de natuur binnenhaalt .... krijgt ook echt de natuur binnen. 😊


Dus, voor wie ook binnenshuis plantjes gaat opstarten, dan weet je dat alvast!😉



Vanmiddag hebben Britnik nog bloemen gezaaid. Zoals je misschien weet heb ik dit jaar maar vier van de zes moestuinvakken in gebruik. Op de foto hieronder, vak 5 en 6 zijn dus niet in gebruik. Maar och, die vakken waren nog zo mooi zwart, dat ik me bedacht heb, en het toch wat heb gefatsoeneerd, en ik heb die vakken helemaal vol gezaaid met bloemenzaden.


En ook een deel met mosterd. Voor onze eigen mosterdmakerij!







🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸



En als laatste vandaag ..... nog een dikke vette pech!


Als ik 's middags terugloop naar huis bedenk ik altijd een menu voor het avondeten, en verzamel dan zo hier en daar alvast de ingrediënten. Nu wilde ik een spinazie omelet maken. Met lekkere veel verse spinazie, van die mooie rijtjes, die in de kas staan.


Maar ik had de kas per ongeluk open laten staan ... en de kippen waren erin geweest.


Alles weg!! 




 


ONEE!!


Alle rucola, raapsteel, de spinazie, de radijzen ..... niet alleen de mooi opgekomen groente, maar ook de tweede lichting die net aan het kiemen was. Man man wat jammer!!


Maar de kippen hebben gesmuld. Dat wel. 




6 reacties:

Lies zei

Af en toe wat soda, Clarien, ook in de gootsteen. Blij dat het opgelost is!
Ocharme dat appelboompje...
'Kleef'rijst dus, ;-) ! Succes!
Foei kippen...!
Lie(f)s.

Willem zei

Het was waarschijnlijk de bedoeling om de ginkgonoten te roosteren. Van horen zeggen heb ik dat ze dan lekker smaken. Schijnt in Japan veel te gebeuren, maar heb er geen ervaring mee.
Twee jaar geleden heb ik ook een ginkgonoot gezaaid en die is mooi opgekomen. Vorig jaar aan mijn jongste broer gegeven die net een nieuw stukje grond aangekocht had. Zal hem een dezer dagen eens vragen of het boompje het overleefd heeft.
Tip; Je moet de noot onder de grond stoppen, ongeveer de eigen dikte. Dan krijg je een robuuster wortelstel. Op de foto zag ik dat je al heel wat kunt bereiken door aarde aan te vullen tot de rand.

Anoniem zei

Ik doe om de paar weken een flinke scheut afwasmiddel in de wc. Even laten inweken en dan doorspoelen. Water komt omhoog in de pot en alles wordt een keer heel sterk doorgespoeld. Is goed ter preventie tegen verstoppingen.

Barbara zei

Zo superleuk dat het je gelukt is met gewone eigen rijst!! Ik zat bijna te juichen. Blijkbaar zit in zo'n gewone zak uit de winkel (wel bio natuurlijk) ook nog echt veel levenskracht. Ben wel boos op die kippen. Al dat werk... Gelukkig zijn ze verder wel erg gezellig en ook echt fotogeniek.

Anoniem zei

Hier ook allemaal (rouw-)vliegjes bij het zaaigoed binnen. Die kippen hadden groot gelijk, zo'n lekker maaltje.. maar voor de tuinvrouw niet fijn. Hier worden de jonge plantjes (buiten) van onder af opgegeten en ik heb géén idee hoe dat komt. Van boven zit er een tunneltje over en als ze mooi twee blaadjes hebben ... foetsie.

Anoniem zei

O jee, wat een domper dat je zaaisels foetsie zijn. Misschien leggen de kippen straks extra lekkere eieren, dat zijn ze nu wel een beetje verplicht. Als ik zo'n grote tuin had als jullie dan zaaide ik ook alles wat me maar leuk lijkt. Zo'n ginkoboom lijkt me geweldig! Maar rijst ook, super dat het is gaan kiemen. Sneu van het appelboompje, konden ze daar nou niet een beetje omheen stapelen?
Succes met de volgende zaaisels!
gr, Johanna