Vrolijk verder.

on dinsdag 30 maart 2021






Afgelopen weekend kwam Liek langs. Ze is vorige week officieel afgestudeerd voor de studie Onderwijswetenschappen, gecombineerd met Pabo. Ook de afstudeerstage is nu afgerond, en na Pasen begint haar nieuwe baan. Dus had ze een week vrij, en kwam een paar dagen bij ons langs. Héél leuk, want ze was ook nog op maandag jarig. 


Behalve een kado, had ik nog wat dingetjes uit de voorraad. Want daar is die ook voor, voor leuke kadootjes! Een pot selfmade mosterd, een paar pakken bloementhee, en een paar lavendel buideltjes. Voor in de kledingkast of naast het hoofdkussen. Want van lavendel schijn je makkelijk in slaap te komen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, lavendel als slaapmiddel, want ik slaap zodra ik mijn kussen ruik. Maar als je moeilijk in slaap komt is het misschien iets om te proberen, zo'n kussentje. 


En doodsimpel om te maken.







Tegenover mijn naaimachine onder het dakraam staan de tomaten. Ze zagen er slapjes uit. In de warme zon onder dat raam is het misschien wel te heet voor ze.


Ook groeien ze snel en hebben ze steun nodig.





Om te beginnen heb ik ze wat kalium gegeven. Dat is een mineraal dat zorgt voor stevigheid in de cellen. Bij planten, maar ook bij mensen. Kalium zit onder anderen in houtas, dus ik heb wat (witte) as  opgelost in water, en dat (verdund) bij de tomaten gegoten. 


En we hebben stokken geknipt van de takken. Als steuntjes.










En verjaardag gevierd. En taart gebakken en taart gegeten. 


Het blijft wennen, dat je nog steeds maar niet gezellig weer met de hele familie zo'n dag kan vieren. Maar gelukkig kwam dit nu net mooi uit. Zo met Liek en Lien. En is het einde van de hele misère gelukkig nu misschien eindelijk in zicht. Nog even volhouden dus!😊


Vandaag .... rara wat was ik aan het doen. 



 




Och, niks geen bijzonders eigenlijk. Het zijn van die gewone dingen. De watertonnen schoonmaken. En de regentonnen. Ik doe dat als het een tijdje droog weer is. Alle groene aanslag eruit poetsen.


De dieren krijgen zoveel mogelijk regenwater, en na een tijdje krijg je altijd aanslag in die tonnen. Iemand zei hier ooit bij de reacties dat ik er dan een vis in moet doen. Dat het dan schoner blijft. Maar helaas ik heb nog geen vis te pakken gekregen. Daarbij .... komt die vast een keer per ongeluk in de waterton van de koeien terecht, en dat is vast niet zo best voor koe én vis.


Ook stond er nog een bak met schetterende erwtjes. Wij willen eruit! Wij worden te GROOT! 






Ja dat is wat. Dat je op je kop wordt gezeten door je eigen erwtjes! 😄


Maar goed. Ik ging dus vanmiddag aan de gang met een nieuw bed maken, in de paardenbak, voor onder anderen die doperwten. Er is daar een strook waar ik al een dikke laag compost op heb gestort. Maar de kippen kunnen er makkelijk bij, en de boel vernielen. Dus er moet gaas om.


Maar het gaas is op. Wat nu? Nou had ik nog van die plastic netten liggen, die om de hooibalen hebben gezeten. Ik heb die netten allemaal bewaard want netten kun je altijd wel ergens voor gebruiken. Nou, dat blijkt nu dus! Eerst weer wat paaltjes maken van de dikste takken (de palen zijn óók op) (bijna alles is op) ......








...... en dan die netten eromheen spannen. Aan beide kanten van het bed kwamen van die netten. Ze zijn heel handig, want met een paar draaien, of met een klemmetje, zet je ze zó vast. 


Wel zaten er hier en daar gaten in, want ze zijn soms met grof geweld van de hooibalen afgescheurd. Maar die gaten kun je dan wel weer repareren met een klem of met een touwtje. 







Vervolgens heb ik het bed geschoffeld, en toen konden de doperwten erin. En meteen water erop want wat wás het ineens warm vandaag!


Sowieso, als je iets verplant, geef ze altijd direct water. Er is altijd schade aan de wortels, hoe voorzichtig je het ook doet. En op warme dagen bij voorkeur 's in de namiddag verplanten. Dan kunnen de planten 's nachts bijkomen. En 's ochtends profiteren van de dauw.





En dan is zo'n dag alweer om. En is het alweer etenstijd.😋


Het laatste deel van het kant-en-klare brooddeeg is vandaag gebruikt. Ik wilde wat makkelijks maken maar ook lekker en met véél groenten. Dat werd een plaatpizza. Vanmorgen nam ik het laatste deel van het deeg, en heb het eerst weer even gekneed en laten rijzen. Toen na de lunch uitgerold en de bakplaat ermee bedekt. 


Er was nog wat deeg over, en daar heb ik wat extra kruiden door gekneed en wat olie, balletjes van gerold, en in een bakblik in nog wat olie gelegd. Dat worden kleine platte broodjes, die makkelijk mee te nemen zijn, en ook erg lekker bij bijvoorbeeld soep.









Alles ging onder plastic voor een tweede rijs. Omdat het volkoren is steekt het qua rijstijd niet zo nauw. Je kunt het zó een paar uur laten staan, het rijst maar langzaam.


Toen ik rond half zes thuiskwam heb ik die bakplaat met gerezen deeg in de oven geschoven op 200 graden om vóór te bakken. Tegelijk met de broodjes. Toen, een grote bak groenten gesneden. Van alles wat. En anderhalve pot tomatensaus erdoor, en nog twee kleine blikjes tonijn, kruiden, zout en peper, en dat ging op de voorgebakken pizza.


De kleine broodjes waren ook al klaar, die zijn met twintig minuten gaar.






Kaas erover! Bakken! En opeten!







En nu is dat deeg ook alweer op. Maar die gaat zéker in de herhaling!


Oh kijk en daar heb je Bekkie ook nog. Voor alle Bekkie fans!😊




 



4 reacties:

Anoniem zei

Altijd leuk een foto van Bekkie.
Gefeliciteerd met Lieke, ook fijn dat ze meteen een baan heeft na afstuderen.

Anoniem zei

Goedemorgen,
Wat ziet de grote pizza er lekker uit!! Je schrijft dat je de tomaten plantjes wat extra's geeft, kalium.....Nu las ik pas ergens dat je ook plantenvoeding kunt maken van bananenschillen...Maar ik kom verschillende berichten tegen, dat je de schil ongeveer 2 weken in water moet laten staan, ergens anders staat 48 uur....Mijn vraag is, ben je daarmee bekend? Wat zou het beste zijn? En in afgesloten pot; of zonder deksel?
Met vr gr en een aai voor Bekkie,
Nicoline

Clarien zei

Nicoline, bananenschillen bevatten fosfor en kalium dus die kun je ook zeker gebruiken. Plantenvoeding maken door ze te laten fermenteren, of ze te laten rotten in water, is een optie. Zelf zou ik ze gewoon bij de compost doen, of de schillen in stukjes begraven tussen de tomatenwortels. Zodat het mooi langzaam wordt afgebroken, en ook mooi langzaam kan worden opgenomen door de tomaten.

En ook, omdat het simpel is. :)

Succes!

Anoniem dankjewel :))

Lies zei

GefeLIESiterd, Liek!
Hoe mooi, Clarien, zelfs op de stofjes lavendel.
Tomaten -> komt goed!
Zelfs in beperkte kring, feestje bouwen blijft leuk.
Netten..., als je bewaart (en dat doe jij!) heb je wat.